Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić idealny smalec z fasoli?
- Jakie są właściwości wegańskiego smalcu z fasoli?
- Z czym jeść smalec z fasoli?
Smalec to nie tylko wyśmienite smarowidło do kanapek, ale również ciekawy dodatek do mięsnych dań, a także uzupełnienie finger food. Tradycyjna wersja to ta wykonana na bazie słoniny wieprzowej i podgardla. Czy można zaserwować jej wegański wariant tak, aby był równie smaczny? Oczywiście! Wystarczy wykorzystać do tego np. fasolę. Jak zrobić pyszny smalec z fasoli? Jakie są właściwości tej przekąski i z czym najlepiej ją podawać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!
Sprawdź także: Szczaw – skarbnica witaminy C i żelaza. Przepisy babci Jadzi
Fasola – właściwości zdrowego strączka
Fasola to warzywo, które powinno obowiązkowo zagościć w codziennym jadłospisie większości osób – nie tylko tych na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Roślina ta reprezentuje rodzinę bobowatych – jest prosta w uprawie i bardzo odporna na zmienne warunki pogodowe. W 100 g tego produktu znajduje się około 130 kcal oraz cała moc prozdrowotnych substancji. Zastanawiasz się, czy warto wdrożyć do menu fasolę? Właściwości tego strączka zaskoczą niejednego!
Fasola obfituje w witaminy C, A, E oraz te z grupy B. Strączek ten stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka i mikroelementów, w tym potasu, cynku, fosforu oraz selenu. Ten ostatni jest szczególnie ważny w przypadku osób z chorobami tarczycy, ponieważ wspiera syntezę hormonów w gruczole tarczowym. Zawarte w fasoli żelazo – z kolei – wspomaga leczenie chorób układu krwionośnego, w tym anemii.
W przypadku fasoli na szczególną uwagę zasługują jej kiełki, które obfitują w przeciwutleniacze chroniące twój organizm przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego. Fasola w tej formie powinna zainteresować przede wszystkim pacjentów z chorobami metabolicznymi. Kiełki nie tylko mają niski indeks glikemiczny, ale również obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto wykazują działanie moczopędne, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Smalec z fasoli – przepis idealny
Smalec z fasoli to doskonała alternatywa dla tego na bazie mięsa – świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek podczas śniadania, a także dodatek do dań obiadowych. Planujesz spotkanie z rodzinną lub znajomymi? Potrawy na imprezowym stole nie będą kompletne bez dipu w postaci kremowego fasolowego smalcu!
Jak zrobić smalec z fasoli? Zadanie to jest na tyle proste, że poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Do jego wykonania potrzebujesz kilku dobrej jakości składników i nieco czasu. Jak zabrać się za realizację receptury na idealny smalec z fasoli? Zaopatrz się w białą fasolę, cebulę, jabłko, olej roślinny, majeranek oraz pieprz i sól.
Przepis można z łatwością przyrządzić z gotowej fasoli. Jeśli jednak zdecydujesz się na jej suchą wersję, pamiętaj o namoczeniu jej poprzedniego dnia tak, aby na drugi dzień nadawała się do dalszej obróbki. Jaki rodzaj fasoli będzie odpowiedni do roślinnego smalcu? Wybieraj produkty jak najlepszej jakości – może to być jaś. Najlepiej postawić na mniejsze ziarenka, ze względu na to, że wymagają one krótszego gotowania, przyspieszając przygotowanie przekąski.
Zalana fasola spęcznieje przez noc, wchłaniając większość wody z naczynia, w którym ją umieścisz. Sprawdzaj co jakiś czas, ile płynu ubyło, tak aby w razie czego móc dolać jego dodatkową porcję. Fasola powinna moczyć się około 12-14 godzin.
Odlej fasolę, przełóż ją do garnka i gotuj na niewielkim ogniu aż do miękkości. Składnik wymaga mniej więcej 90 minut gotowania. Najlepiej nieco go rozgotować, dzięki czemu będzie się z łatwością rozsmarowywał na kanapkach. Fasolę umieść w misce i rozgnieć przy pomocy widelca na gładką papkę.
Zeszklij posiekaną cebulę na patelni – możesz do niej dorzucić kilka ząbków czosnku. Następnie dodaj starte na małych oczkach jabłko. Po chwili smażenia przełóż zawartość patelni do miski z fasolą. Ostatnim krokiem jest doprawienie smalcu majerankiem oraz szczyptą pieprzu. Alternatywną opcją jest wzbogacenie receptury o suszoną śliwkę.
Nie możesz uzyskać idealnej konsystencji? Dobrym trikiem jest dodanie łyżki wrzątku, dlatego nie wylewaj zawartości garnka od razu po zakończonej obróbce termicznej. Innym sposobem jest użycie ręcznego lub kielichowego blendera.
Smalec z fasoli – właściwości wegańskiego dania
Chcesz przyrządzić smalec z fasoli? Właściwości tego dania pokrywają się z działaniem samego warzywa. Przekąska ma tyle samo witamin i mikroelementów co sam strączek, jednak – w zależności od tego, jakie składniki do niej dołożysz – może zyskać jeszcze więcej prozdrowotnych atutów. O jakie produkty warto wzbogacić smalec?
Najprostszym sposobem na dodanie nieco zdrowia do smalcu z fasoli jest dosypanie ziół. Zależy ci na przeciwzapalnych właściwościach? Postaw na kurkumę, imbir i cynamon. Szukasz opcji na spalenie nieco kalorii? Wybierz ostre komponenty, w tym chili, pieprz cayenne, habanero lub pepperoni. Chciałbyś dostarczyć swojemu organizmowi garść przeciwutleniaczy? Zdecyduj się na szczypiorek, koperek lub pietruszkę.
Smalec z fasoli – z czym jeść domową przekąskę?
Z czym jeść smalec z fasoli, aby wydobyć z niej to, co najlepsze? Przysmak doskonale smakuje w duecie z pełnoziarnistym chlebem, najlepiej takim przygotowanym w zaciszu własnej kuchni.
Innym sposobem na zaserwowanie smalcu z fasoli jest podanie go w formie dipu, w którym można maczać surowe warzywa. Zastosowanie to cieszy się ogromną popularnością na domówkach, rodzinnych imprezach i spotkaniach ze znajomymi.
Jakie warzywa najlepiej dopełnią smaku wegańskiej potrawy? Na liście zakupów umieść czerwoną i żółtą paprykę, marchewkę oraz zielonego i konserwowego ogórka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby łączyć smalec z fasoli z warzywami korzennymi, takimi jak seler, korzeń pietruszki czy burak.
Smalec z fasoli – do czego dodawać
Naszła cię ochota na smalec z fasoli? Do czego dodawać ten przysmak, aby goście pytali cię o przepis na zaserwowane potrawy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym serwisie. Zaglądając na Smaker.pl, możesz cieszyć się dostępem do licznych receptur, które przyjdą ci z pomocą zawsze wtedy, gdy brakuje ci pomysłu na pożywną i zdrową przekąskę. Smalec z fasoli to nie twoja bajka? W takim razie wypróbuj tradycyjną wersję na słoninie.
Szukasz inspiracji na dania z fasoli? Sprawdź przepisy naszych użytkowników.
3. Wegański smalec z fasoli z suszoną śliwką
Zobacz przepisWegański smalec z fasoli z suszoną śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Fasolka po bretońsku
Zobacz przepisFasolka po bretońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zobacz także:
Jagoda kamczacka - jakie ma właściwości? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »