Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Smalec to reprezentant swojskich przekąsek. Jego klasyczna wersja opiera się na mięsnych składnikach, jednak czy można przygotować go w wersji wegańskiej? Oczywiście! Jak zrobić smalec z fasoli i do czego najlepiej go dodawać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Smalec to nie tylko wyśmienite smarowidło do kanapek, ale również ciekawy dodatek do mięsnych dań, a także uzupełnienie finger food. Tradycyjna wersja to ta wykonana na bazie słoniny wieprzowej i podgardla. Czy można zaserwować jej wegański wariant tak, aby był równie smaczny? Oczywiście! Wystarczy wykorzystać do tego np. fasolę. Jak zrobić pyszny smalec z fasoli? Jakie są właściwości tej przekąski i z czym najlepiej ją podawać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej! 

Sprawdź także: Szczaw – skarbnica witaminy C i żelaza. Przepisy babci Jadzi

Fasola – właściwości zdrowego strączka 

Fasola to warzywo, które powinno obowiązkowo zagościć w codziennym jadłospisie większości osób – nie tylko tych na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Roślina ta reprezentuje rodzinę bobowatych – jest prosta w uprawie i bardzo odporna na zmienne warunki pogodowe. W 100 g tego produktu znajduje się około 130 kcal oraz cała moc prozdrowotnych substancji. Zastanawiasz się, czy warto wdrożyć do menu fasolę? Właściwości tego strączka zaskoczą niejednego! 

Fasola obfituje w witaminy C, A, E oraz te z grupy B. Strączek ten stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka i mikroelementów, w tym potasu, cynku, fosforu oraz selenu. Ten ostatni jest szczególnie ważny w przypadku osób z chorobami tarczycy, ponieważ wspiera syntezę hormonów w gruczole tarczowym. Zawarte w fasoli żelazo – z kolei – wspomaga leczenie chorób układu krwionośnego, w tym anemii. 

W przypadku fasoli na szczególną uwagę zasługują jej kiełki, które obfitują w przeciwutleniacze chroniące twój organizm przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego. Fasola w tej formie powinna zainteresować przede wszystkim pacjentów z chorobami metabolicznymi. Kiełki nie tylko mają niski indeks glikemiczny, ale również obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto wykazują działanie moczopędne, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. 

Smalec z fasoli – przepis idealny 

Smalec z fasoli to doskonała alternatywa dla tego na bazie mięsa – świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek podczas śniadania, a także dodatek do dań obiadowych. Planujesz spotkanie z rodzinną lub znajomymi? Potrawy na imprezowym stole nie będą kompletne bez dipu w postaci kremowego fasolowego smalcu!   

Jak zrobić smalec z fasoli? Zadanie to jest na tyle proste, że poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Do jego wykonania potrzebujesz kilku dobrej jakości składników i nieco czasu. Jak zabrać się za realizację receptury na idealny smalec z fasoli? Zaopatrz się w białą fasolę, cebulę, jabłko, olej roślinny, majeranek oraz pieprz i sól. 

Przepis można z łatwością przyrządzić z gotowej fasoli. Jeśli jednak zdecydujesz się na jej suchą wersję, pamiętaj o namoczeniu jej poprzedniego dnia tak, aby na drugi dzień nadawała się do dalszej obróbki. Jaki rodzaj fasoli będzie odpowiedni do roślinnego smalcu? Wybieraj produkty jak najlepszej jakości – może to być jaś. Najlepiej postawić na mniejsze ziarenka, ze względu na to, że wymagają one krótszego gotowania, przyspieszając przygotowanie przekąski. 

Zalana fasola spęcznieje przez noc, wchłaniając większość wody z naczynia, w którym ją umieścisz. Sprawdzaj co jakiś czas, ile płynu ubyło, tak aby w razie czego móc dolać jego dodatkową porcję. Fasola powinna moczyć się około 12-14 godzin. 

Odlej fasolę, przełóż ją do garnka i gotuj na niewielkim ogniu aż do miękkości. Składnik wymaga mniej więcej 90 minut gotowania. Najlepiej nieco go rozgotować, dzięki czemu będzie się z łatwością rozsmarowywał na kanapkach. Fasolę umieść w misce i rozgnieć przy pomocy widelca na gładką papkę.  

Zeszklij posiekaną cebulę na patelni – możesz do niej dorzucić kilka ząbków czosnku. Następnie dodaj starte na małych oczkach jabłko. Po chwili smażenia przełóż zawartość patelni do miski z fasolą. Ostatnim krokiem jest doprawienie smalcu majerankiem oraz szczyptą pieprzu. Alternatywną opcją jest wzbogacenie receptury o suszoną śliwkę. 

Nie możesz uzyskać idealnej konsystencji? Dobrym trikiem jest dodanie łyżki wrzątku, dlatego nie wylewaj zawartości garnka od razu po zakończonej obróbce termicznej. Innym sposobem jest użycie ręcznego lub kielichowego blendera. 

Smalec z fasoli – właściwości wegańskiego dania 

Chcesz przyrządzić smalec z fasoli? Właściwości tego dania pokrywają się z działaniem samego warzywa. Przekąska ma tyle samo witamin i mikroelementów co sam strączek, jednak – w zależności od tego, jakie składniki do niej dołożysz – może zyskać jeszcze więcej prozdrowotnych atutów. O jakie produkty warto wzbogacić smalec? 

Najprostszym sposobem na dodanie nieco zdrowia do smalcu z fasoli jest dosypanie ziół. Zależy ci na przeciwzapalnych właściwościach? Postaw na kurkumę, imbir i cynamon. Szukasz opcji na spalenie nieco kalorii? Wybierz ostre komponenty, w tym chili, pieprz cayenne, habanero lub pepperoni. Chciałbyś dostarczyć swojemu organizmowi garść przeciwutleniaczy? Zdecyduj się na szczypiorek, koperek lub pietruszkę. 

Smalec z fasoli – z czym jeść domową przekąskę? 

Z czym jeść smalec z fasoli, aby wydobyć z niej to, co najlepsze? Przysmak doskonale smakuje w duecie z pełnoziarnistym chlebem, najlepiej takim przygotowanym w zaciszu własnej kuchni.  

Innym sposobem na zaserwowanie smalcu z fasoli jest podanie go w formie dipu, w którym można maczać surowe warzywa. Zastosowanie to cieszy się ogromną popularnością na domówkach, rodzinnych imprezach i spotkaniach ze znajomymi. 

Jakie warzywa najlepiej dopełnią smaku wegańskiej potrawy? Na liście zakupów umieść czerwoną i żółtą paprykę, marchewkę oraz zielonego i konserwowego ogórka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby łączyć smalec z fasoli z warzywami korzennymi, takimi jak seler, korzeń pietruszki czy burak. 

Smalec z fasoli – do czego dodawać  

Naszła cię ochota na smalec z fasoli? Do czego dodawać ten przysmak, aby goście pytali cię o przepis na zaserwowane potrawy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym serwisie. Zaglądając na Smaker.pl, możesz cieszyć się dostępem do licznych receptur, które przyjdą ci z pomocą zawsze wtedy, gdy brakuje ci pomysłu na pożywną i zdrową przekąskę. Smalec z fasoli to nie twoja bajka? W takim razie wypróbuj tradycyjną wersję na słoninie. 

Szukasz inspiracji na dania z fasoli? Sprawdź przepisy naszych użytkowników. 

1. Smalec z fasoli

 Smalec z fasoli Zobacz przepis

Smalec z fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Wegański smalec

 Wegański smalec Zobacz przepis

Wegański smalec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Wegański smalec z fasoli z suszoną śliwką

 Wegański smalec z fasoli z suszoną śliwką Zobacz przepis

Wegański smalec z fasoli z suszoną śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Smalec z fasoli

 Smalec z fasoli Zobacz przepis

Smalec z fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Fasolka po bretońsku

 Fasolka po bretońsku Zobacz przepis

Fasolka po bretońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Kotlety z fasoli

 Kotlety z fasoli Zobacz przepis

Kotlety z fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Krem z fasoli

 Krem z fasoli Zobacz przepis

Krem z fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Pizza z fasoli

 Pizza z fasoli Zobacz przepis

Pizza z fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz także:

Jagoda kamczacka - jakie ma właściwości? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
10
Pieczywo Świąteczne chałki z kruszonką

Chałki przygotowane dla rodzinki. Pyszne, puszyste i mięciutkie. Polecam

Odsłon: 130

>60 min
2
Ciasta Makowiec na kruchym spodzie

Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....

Odsłon: 2974

60 min
18
Wędliny Kiełbasa surowa podsuszana

Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.

Odsłon: 70248

>60 min
160

Polecane artykuły

Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

1
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0
Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

3