Spis treści:
- Banan - wartości odżywcze i kalorie
- Jakie właściwości ma banan?
- Kto powinien jeść banany?
- Kto nie powinien jeść bananów?
- Jakie banany kupować?
- Co zrobić z bananów?
W domu zostało ci trochę bananów i nie wiesz, jak je wykorzystać? Choć owoce są bardzo popularnym składnikiem wielu dań, to wciąż mało kto wie, jakie są wszystkie ich właściwości. Dowiedz się, jakie okazy najlepiej kupować, kto nie powinien po nie sięgać i co zrobić z bananów, aby było nie tylko pysznie, ale i zdrowo.

Banan - wartości odżywcze i kalorie
Pewnie wiesz, że banan to lekkostrawny owoc, który ma dużo kalorii. W 100 gramach kryje się nawet ponad 90 kcal. Przyjmując więc, że przeciętny banan waży ok. 150 g, kaloryczność dla jednej sztuki wyniesie ok. 135 kcal. Co więcej, owoce zawierają też sporo cukru - ok. 24 gramów w 100 gramach produktu. Nie oznacza to jednak, że nie są wskazane, nawet w codziennej diecie.
Wartości odżywcze bananów przemawiają na ich korzyść. Owoce to bardzo bogate źródło potasu, ale też magnezu, wapnia, jodu czy fosforu. Wśród witamin, które znaleźć można w ich składzie, są: witamina A, C, E, K i te z grupy B. Regularne jedzenie bananów dostarcza organizmowi także antyoksydantów i błonnika pokarmowego.
Jakie właściwości ma banan?
Czy banany są zdrowe? Kto powinien je jeść? Jeśli nie znasz odpowiedzi na te pytania, musisz wiedzieć, że wartości odżywcze banana zdecydowanie przekładają się na jego właściwości. Przede wszystkim to szybkie źródło energii - warto po niego sięgać przed lub po wysiłku. Duża dawka węglowodanów sprawi, że sprawnie odzyskamy siłę.
Jakie właściwości ma banan? Ze względu na sporą dawkę potasu w swoim składzie korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Powinni go jeść wszyscy z nadciśnieniem, ponieważ owoc skutecznie reguluje ciśnienie krwi. Co więcej, ma znaczenie także dla układu trawiennego. Błonnik pokarmowy przyspiesza metabolizm, usprawnia perystaltykę jelit i procesy trawienne oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Ponadto łagodzą podrażnienie błony śluzowej żołądka i neutralizują kwasotę soku żołądkowego, więc polecane są przy wrzodach i dolegliwościach żołądka. Są lekkostrawne i zalecane w diecie wątrobowej. Do właściwości banana można też dopisać obniżanie cholesterolu i detoksykację - wszystko za sprawą pektyn.
Wartości odżywcze bananów będą dosłownie widoczne na twarzach osób, które jedzą owoce. Dlaczego? Pomagają uzyskać młodszy i świeższy wygląd cery, poprawiają kondycję włosów i paznokci.
Kto powinien jeść banany?
Z właściwości bananów skorzystają sportowcy - duża dawka węglowodanów zapewni im siłę i energię do treningów oraz pomoże zredukować zmęczenie psychiczne. Są to owoce polecane jako składnik diety odchudzającej - mimo wysokiej kaloryczności, dzięki błonnikowi, przyspieszają metabolizm i regulują pracę jelit. Co więcej, jeśli do zdrowego jadłospisu dołączysz ruch, zyskasz lepsze efekty.
Kto powinien jeść banany? Do codziennego menu mogą je też włączyć wszyscy z trądzikiem, „słabymi” paznokciami i włosami. Obecność cynku w składzie owoców poprawia wygląd skóry, ale przy okazji włosów i paznokci. Co więcej, owoce powinny zagościć w diecie osób chorujących na wrzody żołądka, nadciśnienie i z dolegliwościami żołądkowymi.
Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzać z codzienną porcją owoców. Ile bananów można zjeść w ciągu dnia? Ograniczeniem jest duża dawka potasu dostarczana przez owoce. Według badań przeprowadzonych przez brytyjską Służbę Zdrowia (NHS), dorośli powinni spożywać ok. 3500 mg pierwiastka dziennie, a przedawkowanie takiej ilości może doprowadzić do osłabienia, duszności, wolnego tętna, dezorientacji.
Banan (o wadze ok. 125 g) zawiera go 450 mg - w teorii na dobę można by było więc zjeść ok. siedmiu bananów (jeśli nie przyjmujemy potasu w innej postaci). Trzeba jednak wziąć pod uwagę też ilości cukru, jakie dostarczane byłyby do organizmu. Właśnie dlatego dietetycy zalecają, by nie spożywać więcej niż jeden - dwa banany dziennie.
Kto nie powinien jeść bananów?
Niestety z cennych właściwości owoców nie wszyscy mogą skorzystać. Kto nie powinien jeść bananów? Przeciwwskazaniem do ich jedzenia jest na pewno cukrzyca - dojrzałe okazy mają wysoki indeks glikemiczny, więc spowodują duże skoki cukru we krwi. Ponadto nie są to produkty odpowiednie dla osób z wysokim stężeniem potasu, chorymi nerkami oraz uczulonych na banany.
Jakie banany kupować?
Nie każdy wie, że właściwości banana zależą od stopnia jego dojrzałości. Jeśli zastanawiasz się, jakie banany kupować - zielone czy dojrzałe, wybieraj raczej te drugie. Choć zielone nie są niezdrowe, a wręcz - ze względu na dużo niższy indeks glikemiczny - sporadycznie mogą je jeść cukrzycy, to są mniej intensywny w smaku i mniej słodkie. To nie wszystkim może odpowiadać.
Z drugiej strony - prawie przejrzałe owoce, ze skórką pokrytą dużymi, ciemnymi plamami, mają w sobie dużo cukru i z tego powodu też nie są najlepszym wyborem. Choć kryją więcej antyoksydantów, to jednak mniej witamin. Jakie banany kupować? Zawsze sięgaj po prostu po te żółte z cętkami, czyli dojrzałe - mają już słodki smak, ogromne ilości przeciwutleniaczy i witamin, ale jeszcze nie największe stężenie glukozy w składzie.
Gdy już nabędziesz właściwe owoce, musisz jeszcze odpowiednio je zakonserwować w domu. Jak przechowywać banany, aby zachowały świeżość na długo? Istnieje kilka prostych zasad, które w tym pomogą. Po pierwsze, nie umieszczaj ich w lodówce - trzymaj w misie, np. w kuchni (jednak z dala od palników i piekarnika oraz innych źródeł ciepła). Po drugie, na początku zjadaj banany najbardziej żółte i miękkie - te zielone mają jeszcze czas, żeby dojrzeć.
Co zrobić z bananów?
Pomysłów na to, co zrobić z bananów, jest całe mnóstwo. To jeden z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni. Sprawdzi się świetnie zarówno na tosty, do sałatek, napojów, jak i deserów. Jeśli szukałeś przepisu na dania z bananami w roli głównej, poniżej znajdziesz wiele inspiracji.
2. Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy chlebek bananowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Koktajl ze śliwek i banana

Koktajl z banana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Koktajl z ananasa i banana

Koktajl z banana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Bananoffee z płatkami owsianymi
Bananoffee / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Pieczone banany

Pieczone banany z orzechami, żurawiną i kokosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Pieczona owsianka z bananami

Pieczona owsianka z bananami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, wapteka.pl, zywienie.medonet.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Apteka w ogrodzie: Zioła na ból głowy. Jak stosować? »
Pij przed posiłkiem, by obniżyć cukier, cholesterol i pokonać zaparcia. Tylko trzy składniki »
Frykas z babcinej spiżarni. Esencjonalny i pełen słodyczy sok »