Spis treści:
- Agrest - co to za owoc?
- Agrest - właściwości
- Agrest - co zawiera?
- Agrest a cukrzyca
- Agrest - zastosowanie w kuchni
Agrest to owoc znany od dawna, prawdopodobnie zajadano się nim już w starożytności. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska, można także przygotować z niego pyszne przetwory, od soków, przez galaretki, po dżemy. Sprawdź, dlaczego warto jeść agrest, jakie ma właściwości i wpływ na zdrowie.
Sprawdź także: Sałatki z pomidorkami koktajlowymi. Proste, pyszne i aromatyczne
Agrest - co to za owoc?
Owoc ten to tak naprawdę porzeczka agrest czyli gatunek krzewu z rodziny agrestowatych. Pojawia się głównie w Afryce, Ameryce oraz w Europie. Rosną na nim owoce jagody w kolorach czerwonawym, zielonym lub żółtym. Często są pokryte gruczołowatymi włoskami, a czasem po prostu lśniącą i gładką skórką.
Smak agrestu zależy od konkretnej odmiany. Niektóre są słodkie, inne zaś bardziej cierpkie. Podobnie wygląda to w kwestii koloru. Niektóre z odmian dają zielone owoce, a niektóre czerwone.
Co ciekawe pierwsze informacje na temat agrestu pojawiły się już w XVI wieku. W XVIII wieku owoc ten został uznany za roślinę hodowlaną.
W Polsce agrest uprawia się często, ale hodowla tego owocu stanowi nie lada wyzwanie. Co prawda jest odporny na mróz, ale wykazuje bardzo wysokie wymagania glebowe. Zbiory zależą od konkretnej odmiany. Najczęściej robi się to pomiędzy czerwcem a początkiem sierpnia.
Jakie są odmiany agrestu?
Agrest zielony:
- Invicta – owoce średniej wielkości z meszkiem na skórce,
- Resistenta – małe lub średnie owoce charakteryzujące się gładką skórką.
Agrest czerwony:
- Kamieniar – pochodzi głównie z amatorskich upraw, zawiera owoce średniej wielkości,
- Niesłuchowski – owoce o ciemnoczerwonym zabarwieniu,
- Pax – duże owoce, zmniejszona liczba cierni,
- Hinnonmaki rot – małe owoce z gładką skórką, typowo deserowa odmiana.
Agrest - właściwości
Do prozdrowtnych właściwości agrestu należy:
- działanie przeczyszczające - szczególnie ważne u osób borykających się z problemami z wypróżnianiem,
- działanie moczopędne - przede wszystkim wskazane u osób z dolegliwościami układu moczowego,
- wspomaganie produkcji żółci - warto, by agrest spożywały osoby z chorobami pęcherzyka żółciowego oraz wątroby,
- pozytywny wpływ na wzrok - w agreście znajdują się składniki chroniące oczy przed chorobami,
- poprawę trawienia,
- zapobieganie wzdęciom,
- wspomaganie pracy układu nerwowego,
- niski indeks glikemiczny (ważne dla osób na dietach redukcyjnych oraz dla cukrzyków),
- działanie przeciwzapalne.
Agrest - co zawiera?
Godne uwagi właściwości prozdrowotne tego owocu wynikają z ogromnej zawartości składników mineralnych, witamin oraz związków bioaktywnych. 100 g agrestu to zaledwie 46 kalorii, dlatego można bez obaw się nim zajadać.
Warto oczywiście wspomnieć także o zawartości dużej ilości witamin:
- witamina B3 - wpływa pozytywnie na stężenie cholesterolu oraz pracę mózgu i układu nerwowego,
- witamina B5 - bierze udział w syntezie cholesterolu, hormonów i witamin, wpływa pozytywnie na stan skóry,
- witamina B6 - warunkuje prawidłowe przyswajanie magnezu,
- witamina C - przyspiesza gojenie ran, wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia odporność,
- witamina E - działa ochronnie na naczynia krwionośne, opóźnia procesy starzeniowe organizmu oraz chroni przed wieloma chorobami metabolicznymi,
- witamina A - wpływa pozytywnie na wzrok, stan skóry i błon komórkowych.
W agreście nie brakuje także potasu (odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowane gospodarki wodno-elektrolitowej), magnezu (aktywuje enzymy, reguluje ciśnienie krwi itp.), wapnia (działanie przeciwobrzękowo, przeciwalergicznie i przeciwzapalnie), manganu (istotny dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego), czy miedzi (udział w tworzeniu czerwonych krwinek).
Agrest a cukrzyca
To często pojawiający się temat w kontekście omawianego owocu. Agrest a cukrzyca - czy diabetycy mogą spożywać ten rodzaj porzeczek? Oczywiście, że tak. Agrest posiada niski indeks glikemiczny (IG = 15). Ponadto owoce te zawierają sporo błonnika. Ten obniża stężenie glukozy we krwi.
Agrest - przeciwwskazania
I kolejna warta omówienia kwestia. Czy wszyscy mogą jeść agrest? Przeciwwskazania występują także w tym przypadku. Ze spożywaniem tego rodzaju owoców powinny uważać przede wszystkim osoby chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy, niewydolne nerki czy zapalenie jelit i okrężnicy. Warto w tych przypadkach skonsultować chęć jedzenia agrestu z lekarzem, aby sobie nie zaszkodzić.
Czy agrest można jeść ze skórką?
Zastanawiasz się, czy agrest można jeść ze skórką? Jak najbardziej. Skórka tego owocu jest jadalna i co więcej - zawiera mnóstwo witamin oraz przeciwutleniaczy. Dlatego nie ma się nad czym zastanawiać, chyba, że ktoś musi trzymać lekkostrawną dietę, boryka się z nadkwasotą, refluksem pokarmowym czy ma problemy z gryzieniem. Wówczas skórka agrestu może okazać się po prostu problematyczna.
Agrest - zastosowanie w kuchni
Jak widzisz - warto jeść agrest. Zastosowanie w kuchni tego owocu jest bardzo szerokie. Co można z niego zrobić? Nasze babcie chętnie przygotowywały kompot, który idealnie nadaje się w upalny dzień. Świetnie smakuje także crumble agrestowe. To przepyszny i prosty deser zapieczony pod warstwą kruszonki. Nie sposób nie wspomnieć o powidłach agrestowych. Co ciekawe dzięki zawartości pektyn, agrest wykazuje naturalne właściwości żelujące. Wykorzystaj zatem te owoce do przyrządzenia galaretek, dżemów czy konfitur. Pycha! Co jeszcze przygotujesz z tego owocu? Nalewkę i sok. Są zdrowe i smakują idealnie.
1. Kompot z agrestu na zimę
Zobacz przepisKompot z agrestu na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »