Dania jednogarnkowe

Dla jednych owoce te są zbyt kwaśne, dla innych to kwintesencja letniego smaku. Agrest, bo o nim mowa, kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych, dlatego w sezonie, warto jeść go jak najczęściej. Nie wiesz, w jakich potrawach go przemycić? Podpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Dlaczego warto jeść agrest? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Agrest to owoc znany od dawna, prawdopodobnie zajadano się nim już w starożytności. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska, można także przygotować z niego pyszne przetwory, od soków, przez galaretki, po dżemy. Sprawdź, dlaczego warto jeść agrest, jakie ma właściwości i wpływ na zdrowie. 

 Sprawdź także: Sałatki z pomidorkami koktajlowymi. Proste, pyszne i aromatyczne

Agrest - co to za owoc?

Owoc ten to tak naprawdę porzeczka agrest czyli gatunek krzewu z rodziny agrestowatych. Pojawia się głównie w Afryce, Ameryce oraz w Europie. Rosną na nim owoce jagody w kolorach czerwonawym, zielonym lub żółtym. Często są pokryte gruczołowatymi włoskami, a czasem po prostu lśniącą i gładką skórką. 

Smak agrestu zależy od konkretnej odmiany. Niektóre są słodkie, inne zaś bardziej cierpkie. Podobnie wygląda to w kwestii koloru. Niektóre z odmian dają zielone owoce, a niektóre czerwone.  

Co ciekawe pierwsze informacje na temat agrestu pojawiły się już w XVI wieku. W XVIII wieku owoc ten został uznany za roślinę hodowlaną.  

W Polsce agrest uprawia się często, ale hodowla tego owocu stanowi nie lada wyzwanie. Co prawda jest odporny na mróz, ale wykazuje bardzo wysokie wymagania glebowe. Zbiory zależą od konkretnej odmiany. Najczęściej robi się to pomiędzy czerwcem a początkiem sierpnia.  

Jakie są odmiany agrestu? 

Agrest zielony: 

  • Invicta – owoce średniej wielkości z meszkiem na skórce, 
  • Resistenta – małe lub średnie owoce charakteryzujące się gładką skórką.  

Agrest czerwony:  

  • Kamieniar – pochodzi głównie z amatorskich upraw, zawiera owoce średniej wielkości,  
  • Niesłuchowski – owoce o ciemnoczerwonym zabarwieniu, 
  • Pax – duże owoce, zmniejszona liczba cierni,  
  • Hinnonmaki rot – małe owoce z gładką skórką, typowo deserowa odmiana.  

Agrest - właściwości 

Do prozdrowtnych właściwości agrestu należy: 

  • działanie przeczyszczające - szczególnie ważne u osób borykających się z problemami z wypróżnianiem, 
  • działanie moczopędne - przede wszystkim wskazane u osób z dolegliwościami układu moczowego, 
  • wspomaganie produkcji żółci - warto, by agrest spożywały osoby z chorobami pęcherzyka żółciowego oraz wątroby, 
  • pozytywny wpływ na wzrok - w agreście znajdują się składniki chroniące oczy przed chorobami,  
  • poprawę trawienia, 
  • zapobieganie wzdęciom, 
  • wspomaganie pracy układu nerwowego, 
  • niski indeks glikemiczny (ważne dla osób na dietach redukcyjnych oraz dla cukrzyków), 
  • działanie przeciwzapalne.  

Agrest - co zawiera? 

Godne uwagi właściwości prozdrowotne tego owocu wynikają z ogromnej zawartości składników mineralnych, witamin oraz związków bioaktywnych. 100 g agrestu to zaledwie 46 kalorii, dlatego można bez obaw się nim zajadać. 

Warto oczywiście wspomnieć także o zawartości dużej ilości witamin: 

  • witamina B3 - wpływa pozytywnie na stężenie cholesterolu oraz pracę mózgu i układu nerwowego, 
  • witamina B5 - bierze udział w syntezie cholesterolu, hormonów i witamin, wpływa pozytywnie na stan skóry, 
  • witamina B6 - warunkuje prawidłowe przyswajanie magnezu, 
  • witamina C - przyspiesza gojenie ran, wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia odporność, 
  • witamina E - działa ochronnie na naczynia krwionośne, opóźnia procesy starzeniowe organizmu oraz chroni przed wieloma chorobami metabolicznymi, 
  •  witamina A - wpływa pozytywnie na wzrok, stan skóry i błon komórkowych.  

W agreście nie brakuje także potasu (odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowane gospodarki wodno-elektrolitowej), magnezu (aktywuje enzymy, reguluje ciśnienie krwi itp.), wapnia (działanie przeciwobrzękowo, przeciwalergicznie i przeciwzapalnie), manganu (istotny dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego), czy miedzi (udział w tworzeniu czerwonych krwinek).   

Agrest a cukrzyca 

To często pojawiający się temat w kontekście omawianego owocu. Agrest a cukrzyca - czy diabetycy mogą spożywać ten rodzaj porzeczek? Oczywiście, że tak. Agrest posiada niski indeks glikemiczny (IG = 15).  Ponadto owoce te zawierają sporo błonnika. Ten obniża stężenie glukozy we krwi.  

Agrest - przeciwwskazania 

I kolejna warta omówienia kwestia. Czy wszyscy mogą jeść agrest? Przeciwwskazania występują także w tym przypadku. Ze spożywaniem tego rodzaju owoców powinny uważać przede wszystkim osoby chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy, niewydolne nerki czy zapalenie jelit i okrężnicy. Warto w tych przypadkach skonsultować chęć jedzenia agrestu z lekarzem, aby sobie nie zaszkodzić.  

Czy agrest można jeść ze skórką? 

Zastanawiasz się, czy agrest można jeść ze skórką? Jak najbardziej. Skórka tego owocu jest jadalna i co więcej - zawiera mnóstwo witamin oraz przeciwutleniaczy. Dlatego nie ma się nad czym zastanawiać, chyba, że ktoś musi trzymać lekkostrawną dietę, boryka się z nadkwasotą, refluksem pokarmowym czy ma problemy z gryzieniem. Wówczas skórka agrestu może okazać się po prostu problematyczna.  

Agrest - zastosowanie w kuchni 

Jak widzisz - warto jeść agrest. Zastosowanie w kuchni tego owocu jest bardzo szerokie. Co można z niego zrobić? Nasze babcie chętnie przygotowywały kompot, który idealnie nadaje się w upalny dzień. Świetnie smakuje także crumble agrestowe. To przepyszny i prosty deser zapieczony pod warstwą kruszonki. Nie sposób nie wspomnieć o powidłach agrestowych. Co ciekawe dzięki zawartości pektyn, agrest wykazuje naturalne właściwości żelujące. Wykorzystaj zatem te owoce do przyrządzenia galaretek, dżemów czy konfitur. Pycha! Co jeszcze przygotujesz z tego owocu? Nalewkę i sok. Są zdrowe i smakują idealnie.

 

1. Kompot z agrestu na zimę

 Kompot z agrestu na zimę Zobacz przepis

Kompot z agrestu na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Dżem z agrestu

 Dżem z agrestu Zobacz przepis

Dżem z agrestu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kruche z agrestem

 Kruche z agrestem Zobacz przepis

Kruche z agrestem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Potrawka z agrestem

 Potrawka z agrestem Zobacz przepis

Potrawka z agrestem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Powidła z agrestu

 Powidła z agrestu Zobacz przepis

Powidła z agrestu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Syrop z agrestu

 Syrop z agrestu Zobacz przepis

Syrop z agrestu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 64

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18