Spis treści:
- Jakie wartości odżywcze ma kapusta?
- Jakie właściwości ma kapusta?
- Jaka kapusta jest najzdrowsza?
- 8 sposobów na kapustę do słoika
Młoda kapusta ma słodki i smak i delikatną strukturę. Wiele osób lubi ją o wiele bardziej niż starą kapustę, która dostępna jest przez cały rok. Sprawdź, w jaki sposób możesz zachować smak tego letniego specjału na dłużej.
Sprawdź także: Opiekanie warzyw do rosołu. Magda Gessler ma genialny patent
Jakie wartości odżywcze ma kapusta?
Kapusta ma niezwykle dużo witamin i minerałów. Na pierwszym miejscu w jej składzie jest witamina C - kapusta posiada jej naprawdę dużo. Znajdziemy w niej również witaminy B, A, E oraz K. Warte wymienienia są kwas foliowy, duża zawartość rutyny, antynowotworowy indolo-3-karbinol, sulforan oraz izotiocyjanina. Kapusta zawiera także wapń, potas, żelazo i magnez.
Warzywo powinno znaleźć się w jadłospisie każdej osoby, która dba o linię. Ile kalorii ma kapusta? W 100 g znajduje się jedynie 40 kcal. Warzywo oczyszcza organizm z toksyn i zawiera siarkę, której przyjmowanie wpływa korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Jakie właściwości ma kapusta?
Przyjmowanie kapusty, przez dużą zawartość witaminy C, jest wskazane w trakcie okresów większej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Ma ona właściwości przeciwwirusowe oraz antybakteryjne.
Kapustę można stosować nie tylko od wewnątrz, ale też od zewnątrz. Okłady z liści kapusty to popularny zabieg, który koi stany zapalne i przynosi ulgę w stanach gorączkowych. Polecana jest także w przypadku artretyzmu, bólu stawów, urazów i zwichnięć.
Przyjmowanie kapusty jest polecane osobom, którym grozi anemia. Warzywo może jej zapobiec. Jakie właściwości jeszcze ma kapusta? Dzięki zawartości siarki przyczynia się do mocnych i zdrowych paznokci, włosów oraz skóry.
Jaka kapusta jest najzdrowsza?
Każdy rodzaj kapusty ma inne wartości odżywcze. Z tego powodu trudno jest jednoznacznie stwierdzić, który rodzaj jest najkorzystniejszy dla zdrowia. Warto jeść co jakiś czas różne odmiany kapusty, aby móc cieszyć się wszystkimi możliwymi wartościami odżywczymi tego warzywa.
Jaka kapusta jest najzdrowsza - kiszona, kwaszona czy surowa? Ze względu na to, że w kapuście kwaszonej nie zachodzi fermentacja mlekowa, nie występują w niej cenne dla organizmu probiotyki. Z kolei w tej surowej, jest znacznie mniej witaminy C. Jeśli zależy ci na najlepszym wyborze, zdecyduj się na kapustę kiszoną.
8 sposobów na kapustę do słoika
1. Tradycyjna kapusta kiszona
Do przygotowania kapusty w tym wydaniu potrzebne będą tylko dwa składniki - biała kapusta oraz sól kamienna. Kapustę należy drobno poszatkować, a następnie wymieszać z solą i mocno ją wygnieść, aby puściła sok. Tak odciśniętą kapustę układamy i ubijamy w słoikach. Naczynia tylko lekko zakręcamy i ustawiamy w ciepłym miejscu, które będzie sprzyjało fermentacji. Proces kiszenia może trwać od jednego do dwóch tygodni, dlatego warto na bieżąco sprawdzać, czy kapusta już się ukisiła.
Kiszona kapusta z przepisu babci
Zobacz przepisTradycyjna kiszona kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kapusta kiszona z kminkiem
Osoby, które lubią mocne i interesujące smaki mogą spróbować do tradycyjnej kiszonej kapusty - oprócz marchewki - dodać także kminek. Jego dodatek podkręci smak kiszonki, a nam pomoże w lepszym trawieniu.
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem
Zobacz przepisKiszona kapusta z marchwią i kminkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Czerwona kapusta w słoiku
Czerwona kapusta nadaje się tak, jak i biała do kiszenia oraz przetworów. Drobno pokrojoną i ubitą kapustę czerwoną należy zalać gorącą zalewą. Do jej przygotowania będą potrzebne:
Składniki
- 300 g cukru,
- 60 g soli,
- 1250 ml wody,
- 250 ml octu,
- 4 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 6 ziarnek pieprzu.
Wszystkie składniki należy najpierw zagotować, a następnie umieścić w misce z kapustą. Mieszanka powinna odstać przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie można ją umieszczać w słoikach i wekować.
Kiszona czerwona kapusta
Zobacz przepisKiszona czerwona kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Surówka z młodej kapusty
Surówkę z młodej kapusty w słoiku można zachować na zimę lub jeść od razu. Możesz dodać do niej swoje ulubione warzywa, np. marchew, cebulę czy koperek. Kluczem jest zalewa, która zapewnia jej smak i odpowiednią pasteryzację. Do przygotowania zalewy potrzeba:
Składniki
- litr wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- sok z jednej cytryny,
- łyżeczkę ziarnistego pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- łyżeczkę soli,
- 4 kulki ziela angielskiego.
Drobno pokrojone warzywa umieszczasz w słoiku, a następnie dodajesz zagotowaną wcześniej zalewą. Następnie wystarczy dokładnie zakręcić słoiki i pasteryzować je przez 15-20 minut.
Surówka z młodej kapusty
Zobacz przepisSurówka z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Potrawka z młodej kapusty
Dania z kapusty można wekować. Wytrzymają one o wiele dłużej i zapewnią nam pyszny smak potrawy na dłużej. Jedną z popularnych potraw jest wiosenna potrawka z młodej kapusty. Najczęściej przygotowywana z dodatkiem ziemniaków, koperku lub boczku, może być wkładana do słoików i wekowana podobnie jak bigos.
Bigos z młodej kapusty
Zobacz przepisBigos z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Słodko-kwaśna surówka z kapusty
Do przygotowania surówki będziesz potrzebował:
Składniki
- 2 kg młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- 2 białe cebule,
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżki soli
- pieprz.
Składniki na zalewę:
- szklanka cukru,
- szklanka oleju,
- pół szklanki octu.
Warzywa drobno szatkujemy lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy do nich sól i pieprz. Wkładamy mieszankę do słoików i zabieramy się za przygotowanie zaprawy. Składniki zalewy zagotowujemy do rozpuszczenia cukru i wlewamy do słoików. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut.
7. Bigos w słoikach
Młoda kapusta to doskonały składnik do bigosu. Wyróżnia się smakiem, a potrawa jest delikatniejsza i dużo smaczniejsza od tradycyjnego dania. Wystarczy gotowy, ugotowany przez nas wcześniej bigos włożyć do słoików i wekować na mokro przez przynajmniej 15-20 minut.
Bigos z młodej kapusty
Zobacz przepisBigos z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami może być pysznym farszem do krokietów oraz pierogów, nie tylko podczas Wigilii. Do przygotowania jej będziesz potrzebował:
Składniki
- 2 kg kapusty kiszonej,
- półlitrowy słoik suszonych grzybów,
- liści laurowych.
Dzień wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie. Następnego dnia przepłucz kapustę, aby pozbyć się nadmiaru soli i kwasu. Wrzuć do garnka wraz z grzybami i dodaj do niego pół litry wody. Gotuj do miękkości. Gotową kapustę przekładamy do słoików i wekujemy.
Źródła: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »
Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »
Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »