Spis treści:
- Co to są zioła prowansalskie?
- Zioła prowansalskie - właściwości
- Kto powinien używać ziół prowansalskich?
- Zioła prowansalskie - przeciwwskazania
- Jak wykorzystać zioła prowansalskie?
Niemal każdy ma je zawsze pod ręką w swojej kuchni. Dlaczego? Bo to jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw, pasująca do prawie każdego dania. Choć większość kucharzy amatorów używa ziół prowansalskich do codziennego gotowania, już mało kto jest w stanie wymienić wszystkie suszone rośliny, które wchodzą w skład mieszanki. Dowiedz się, co to są zioła prowansalskie, jakie mają właściwości i jak najlepiej wykorzystać je w kuchni.
Co to są zioła prowansalskie?
Nazwa powinna podpowiedzieć ci, że zioła prowansalskie to mieszanka ziół typowa dla południowofrancuskiej Prowansji. Oczywiście używa się jej do gotowania, w celu nadania potrawom niezwykłego aromatu. W wielu krajach produkowane są podróbki tradycyjnego produktu, dlatego w 2003 roku francuscy zielarze doprowadzili do stworzenia oficjalnego certyfikatu Label Rouge, który jest potwierdzeniem najwyższej jakości mieszanki.
Aby zioła prowansalskie otrzymały certyfikat, po pierwsze muszą pochodzić z regionu Prowansji, a po drugie - powinny być zmieszane w odpowiednich proporcjach, tzn.:
- 26 proc. rozmarynu,
- 26 proc. cząbru,
- 26 proc. oregano,
- 19 proc. tymianku,
- 3 proc. bazylii.
To bazowe składniki ziół prowansalskich, ale oczywiście na rynku dostępne są pod tą samą nazwą inne mieszanki przypraw, do których dodaje się również szałwię lekarską, miętę pieprzową, lawendę czy majeranek.
Zioła prowansalskie - właściwości
Czy wiesz, na co pomagają zioła prowansalskie? Właściwości tej mieszanki przypraw wynikają z cennego działania każdego z ziół z osobna:
- rozmaryn - wspomaga procesy trawienne, łagodzi bóle brzucha i zmniejsza objawy chorób przewodu pokarmowego. To źródło antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo i zapobiegają starzeniu się organizmu,
- cząber - działa przeciwzapalnie, moczopędnie, ale też przeciwbólowo, wykrztuśnie i antyseptycznie. Zwalcza nudności i biegunki, pomaga obniżać ciśnienie krwi i zbyt wysoki poziom cholesterolu,
- oregano - wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, rozkurczowe i silne działanie antyoksydacyjne. Wspomaga też wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych.
- tymianek - ma silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i grzybobójcze. Pomaga leczyć zapalenia oskrzeli, ale też choroby układów moczowego i pokarmowego (biegunki, zaparcia, niestrawności),
- bazylia - poprawia procesy trawienne, pobudza produkcję soku żołądkowego, wzmacnia apetyt, zmniejsza wzdęcia, obniża poziom cukru we krwi, redukuje napięcia i poprawia samopoczucie.
Jeśli w składzie ziół prowansalskich znajdują się inne suszone rośliny, cennych właściwości mieszanki jest jeszcze więcej. M.in. szałwia działa antybakteryjnie, przeciwpotnie i przeciwzapalnie. Lawenda łagodzi bóle, leczy infekcje i pomaga lepiej trawić, a mięta - działa uspokajająco i łagodzi stres.
Kto powinien używać ziół prowansalskich?
Ze względu na szereg cennych właściwości, zioła prowansalskie są zalecane przede wszystkim: osobom chorującym na nadciśnienie, astmę i mającym skłonność do zatrzymywania wody w organizmie. Mieszanka wykazuje też działanie uspakajające, więc powinni po nią sięgać też zestresowani lub mający wahania nastrojów.
Co więcej, warto je dodawać do ciężkostrawnych dań, ponieważ przyspieszają i usprawniają trawienie. Z tego powodu mogą ich używać wszyscy cierpiący na problemy przewodu pokarmowego (głównie te trawienne) oraz lubiący tłuste potrawy. To także świetny składnik diety bezsolnej.
Zioła prowansalskie - przeciwwskazania
Co do zasady przyprawa, stosowana w rozsądnych dawkach, jest bezpieczna dla zdrowia. Przeciwwskazaniem do stosowania ziół prowansalskich jest przede wszystkim alergia na białka występujące w roślinach wchodzących w skład mieszanki.
Ostrożność przy dodawaniu ziół do potraw powinni też zachować wszyscy przyjmujący leki przeciwkrzepliwe. Jeśli nie będą przesadzać z porcją, nic złego nie powinno się wydarzyć. Natomiast przedawkowanie przyprawy może spowodować spowolnienie krzepnięcia krwi i krwawienia.
Jak wykorzystać zioła prowansalskie?
Zioła prowansalskie - zastosowanie w kuchni jest bardzo proste i przyjemne. Jak wykorzystać zioła prowansalskie, aby przygotować naprawdę pyszne dania? Szczyptę dodaj do zup, sałatek lub sosów, ale też past na bazie twarogu. Mieszanka świetnie sprawdzi się także do pieczywa oraz dań mięsnych - drobiu, mięs mielonych, pieczeni, potraw z grilla, ryb. Chcesz nadać zapiekance wspaniałego aromatu? Wystarczy, że wrzucisz trochę ziół do farszu.
Szukasz inspiracji, jak wykorzystać zioła prowansalskie w kuchni? Przetestuj poniższe przepisy, a na pewno się nie zawiedziesz:
2. Kapuśniak prowansalski
Zobacz przepisKapuśniak prowansalski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kurczak po prowansalsku z makaronem
Zobacz przepisKurczak po prowansalsku z makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Schabowy w ziołach prowansalskich
Zobacz przepisSchabowy w ziołach prowansalskich / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kurczak po prowansalsku
Zobacz przepisKurczak po prowansalsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Indyk w ziołach prowansalskich
Zobacz przepisIndyk w ziołach prowansalskich / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pieczona marchewka w ziołach prowansalskich
Zobacz przepisPieczona marchewka w ziołach prowansalskich / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Śledzie prowansalskie
Zobacz przepisŚledzie prowansalskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »
Te bakterie czają się w jedzeniu. Uwaga na produkty rozmrożone »
Makłowicz jest przeciw, ale Polacy ją kochają. Prosty przepis na pizzę hawajską »