Dania jednogarnkowe

Zioła prowansalskie to jedne z najpopularniejszych przypraw, również w polskich kuchniach. Pasują do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Sprawdź, jakie dokładnie zioła kryją się w mieszance prowansalskiej, jakie mają właściwości i jak wykorzystać je podczas gotowania.

Co to są zioła prowansalskie? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niemal każdy ma je zawsze pod ręką w swojej kuchni. Dlaczego? Bo to jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw, pasująca do prawie każdego dania. Choć większość kucharzy amatorów używa ziół prowansalskich do codziennego gotowania, już mało kto jest w stanie wymienić wszystkie suszone rośliny, które wchodzą w skład mieszanki. Dowiedz się, co to są zioła prowansalskie, jakie mają właściwości i jak najlepiej wykorzystać je w kuchni.

Co to są zioła prowansalskie?

Nazwa powinna podpowiedzieć ci, że zioła prowansalskie to mieszanka ziół typowa dla południowofrancuskiej Prowansji. Oczywiście używa się jej do gotowania, w celu nadania potrawom niezwykłego aromatu. W wielu krajach produkowane są podróbki tradycyjnego produktu, dlatego w 2003 roku francuscy zielarze doprowadzili do stworzenia oficjalnego certyfikatu Label Rouge, który jest potwierdzeniem najwyższej jakości mieszanki.

Aby zioła prowansalskie otrzymały certyfikat, po pierwsze muszą pochodzić z regionu Prowansji, a po drugie - powinny być zmieszane w odpowiednich proporcjach, tzn.:

  • 26 proc. rozmarynu,
  • 26 proc. cząbru,
  • 26 proc. oregano,
  • 19 proc. tymianku,
  • 3 proc. bazylii.

To bazowe składniki ziół prowansalskich, ale oczywiście na rynku dostępne są pod tą samą nazwą inne mieszanki przypraw, do których dodaje się również szałwię lekarską, miętę pieprzową, lawendę czy majeranek. 

Zioła prowansalskie - właściwości

Czy wiesz, na co pomagają zioła prowansalskie? Właściwości tej mieszanki przypraw wynikają z cennego działania każdego z ziół z osobna:

  • rozmaryn - wspomaga procesy trawienne, łagodzi bóle brzucha i zmniejsza objawy chorób przewodu pokarmowego. To źródło antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo i zapobiegają starzeniu się organizmu,
  • cząber - działa przeciwzapalnie, moczopędnie, ale też przeciwbólowo, wykrztuśnie i antyseptycznie. Zwalcza nudności i biegunki, pomaga obniżać ciśnienie krwi i zbyt wysoki poziom cholesterolu,
  • oregano - wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, rozkurczowe i silne działanie antyoksydacyjne. Wspomaga też wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych.
  • tymianek - ma silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i grzybobójcze. Pomaga leczyć zapalenia oskrzeli, ale też choroby układów moczowego i pokarmowego (biegunki, zaparcia, niestrawności),
  • bazylia - poprawia procesy trawienne, pobudza produkcję soku żołądkowego, wzmacnia apetyt, zmniejsza wzdęcia, obniża poziom cukru we krwi, redukuje napięcia i poprawia samopoczucie.

Jeśli w składzie ziół prowansalskich znajdują się inne suszone rośliny, cennych właściwości mieszanki jest jeszcze więcej. M.in. szałwia działa antybakteryjnie, przeciwpotnie i przeciwzapalnie. Lawenda łagodzi bóle, leczy infekcje i pomaga lepiej trawić, a mięta - działa uspokajająco i łagodzi stres.

Kto powinien używać ziół prowansalskich?

Ze względu na szereg cennych właściwości, zioła prowansalskie są zalecane przede wszystkim: osobom chorującym na nadciśnienie, astmę i mającym skłonność do zatrzymywania wody w organizmie. Mieszanka wykazuje też działanie uspakajające, więc powinni po nią sięgać też zestresowani lub mający wahania nastrojów.

Co więcej, warto je dodawać do ciężkostrawnych dań, ponieważ przyspieszają i usprawniają trawienie. Z tego powodu mogą ich używać wszyscy cierpiący na problemy przewodu pokarmowego (głównie te trawienne) oraz lubiący tłuste potrawy. To także świetny składnik diety bezsolnej.

Zioła prowansalskie - przeciwwskazania

Co do zasady przyprawa, stosowana w rozsądnych dawkach, jest bezpieczna dla zdrowia. Przeciwwskazaniem do stosowania ziół prowansalskich jest przede wszystkim alergia na białka występujące w roślinach wchodzących w skład mieszanki.

Ostrożność przy dodawaniu ziół do potraw powinni też zachować wszyscy przyjmujący leki przeciwkrzepliwe. Jeśli nie będą przesadzać z porcją, nic złego nie powinno się wydarzyć. Natomiast przedawkowanie przyprawy może spowodować spowolnienie krzepnięcia krwi i krwawienia. 

Jak wykorzystać zioła prowansalskie?

Zioła prowansalskie - zastosowanie w kuchni jest bardzo proste i przyjemne. Jak wykorzystać zioła prowansalskie, aby przygotować naprawdę pyszne dania? Szczyptę dodaj do zup, sałatek lub sosów, ale też past na bazie twarogu. Mieszanka świetnie sprawdzi się także do pieczywa oraz dań mięsnych - drobiu, mięs mielonych, pieczeni, potraw z grilla, ryb. Chcesz nadać zapiekance wspaniałego aromatu? Wystarczy, że wrzucisz trochę ziół do farszu.

Szukasz inspiracji, jak wykorzystać zioła prowansalskie w kuchni? Przetestuj poniższe przepisy, a na pewno się nie zawiedziesz:

1. Pesto prowansalskie

 Pesto prowansalskie Zobacz przepis

Pesto prowansalskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kapuśniak prowansalski

 Kapuśniak prowansalski Zobacz przepis

Kapuśniak prowansalski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kurczak po prowansalsku z makaronem

 Kurczak po prowansalsku z makaronem Zobacz przepis

Kurczak po prowansalsku z makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Schabowy w ziołach prowansalskich

 Schabowy w ziołach prowansalskich Zobacz przepis

Schabowy w ziołach prowansalskich / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kurczak po prowansalsku

 Kurczak po prowansalsku Zobacz przepis

Kurczak po prowansalsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Indyk w ziołach prowansalskich

 Indyk w ziołach prowansalskich Zobacz przepis

Indyk w ziołach prowansalskich / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczona marchewka w ziołach prowansalskich

 Pieczona marchewka w ziołach prowansalskich Zobacz przepis

Pieczona marchewka w ziołach prowansalskich / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Śledzie prowansalskie

 Śledzie prowansalskie Zobacz przepis

Śledzie prowansalskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Te bakterie czają się w jedzeniu. Uwaga na produkty rozmrożone »

Makłowicz jest przeciw, ale Polacy ją kochają. Prosty przepis na pizzę hawajską »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 279

60 min
5

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4684

60 min
34

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 2041

60 min
41

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8