Najlepsze przepisy na dania z dyni

Królowa jesieni wchodzi do kuchni. Nieoczywiste przepisy na smakołyki z dyni

Jesienna aura za oknem nie wszystkich nastraja pozytywnie. Warto jednak dostrzec uroki jesieni, w końcu to właśnie teraz nadchodzi czas długich wieczorów spędzonych pod kocem na czytaniu książek lub oglądaniu ulubionych filmów i seriali. Oczywiście nie możemy zapomnieć o kulinarnych rarytasach jesieni. To właśnie teraz jest idealny czas na przygotowanie pysznych dań z dyni. Zupy, dania główne, oraz oczywiście ciasta i desery – tego nie może zabraknąć w jesiennym menu. Sprawdź, dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy można z niej wyczarować.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową. Warto jednak wiedzieć, że dynia sprawdzi się nie tylko w roli ozdoby, ale także jako zdrowy składnik najróżniejszych dań.

Sprawdź także: Niskokaloryczne warzywo jesieni. Proste i tanie przepisy na kabaczka

Wartości odżywcze dyni

To pyszne, pomarańczowe warzywo jest niezastąpionym elementem diety wszystkich osób, które marzą o szczupłej sylwetce. Dynia zawiera niewiele kalorii oraz cenny błonnik pokarmowy, dlatego też pomaga przy odchudzaniu. Oprócz tego dynia sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma działanie odkwaszające.

Zawarty w dyni beta-karoten, czyli naturalny barwnik roślinny, jest przeciwutleniaczem. Hamuje on szkodliwe procesy oksydacyjne, może zatem zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie wzroku, opóźnia proces powstawania zmarszczek i wzmacnia odporność. Pomarańczowy barwnik obniża poziom cholesterolu. Tym samym zapobiega miażdżycy oraz chorobom serca, np. udarowi, czy zawałowi.

Pestki na zdrowie

Pestki z dyni stanowią również niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dzięki zawartości kukurbitacyny, mają silne działanie przeciwpasożytnicze i antygrzybiczne. Najwięcej tej substancji znajdziemy w miękkich, świeżych pestkach. Badania naukowe wykazały, że substancje odżywcze zawarte w pestkach mogą zapobiec rakowi prostaty. Co więcej, w medycynie naturalnej pestki dyni stosuje się przy problemach z prostatą.

Miąższ z dyni figolistnej zawiera D-chiro-inozytol, substancję, która w przyszłości może zastąpić insulinę. Podniesienie poziomu insuliny we krwi prowadzi do obniżenia zawartości cukru. Naukowcy twierdzą, że ekstrakt z dyni będzie można stosować profilaktycznie u osób z podwyższonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę oraz podawać go osobom już chorym.

Kto powinien jeść dynię? 

Dynię powinny włączyć do diety wszystkie osoby, które chcą zadbać o odporność organizmu. To doskonałe warzywo na jesień i zimę, ponieważ zawiera sporo witaminy C oraz cynku, które chronią organizm przed przeziębieniem i grypą

Jeśli chcesz zadbać o piękną i zdrową skórę, koniecznie przygotuj dania z użyciem dyni. Zawiera witaminę A, C i E, które zadbają o promienną cerę bez zmarszczek. Co więcej, spożywanie dyni pozwoli zadbać również o jej odpowiednie nawilżenie. 

Warzywo to warto jeść również wtedy, kiedy chcesz zgubić zbędne kilogramy. Dynia zawiera niewiele kalorii oraz sporo błonnika, dzięki któremu na dłużej poczujesz się syty. 

Co zrobić z dyni?

Najbardziej popularnym i lubianym daniem jest oczywiście krem z dyni. Warzywo to można przyrządzić również na wiele innych sposobów. Doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, a także przygotowywania przetworów. Z dyni ugotujemy pyszną zupę, przygotujemy drugie danie, a nawet zrobimy deser.

Dyniowe latte

Latte na bazie dyni to hit ostatnich lat. Kiedy tylko robi się nieco chłodniej, w kawiarniach pojawia się obowiązkowa pozycja w menu, czyli Pumpkin Spice Latte. Ta kawa to połączenie espresso, korzennych przypraw oraz puree z dyni. Taka propozycja z pewnością cię rozgrzeje. Co więcej, z powodzeniem możesz przygotować ją w domu, będziesz potrzebować: szot espresso, 200 ml mleka, dwie łyżeczki miodu lub syropu klonowego, sporą łyżkę puree z dyni, szczyptę: cynamonu, imbiru, mielonych goździków i gałki muszkatołowej.

Zacznij od zaparzenia espresso. Następnie podgrzej i spień mleko. Do puree z dyni dodaj miód lub syrop klonowy oraz przyprawy. Do takiej mieszanki przełóż spienione mleko i wymieszaj. Przetrzyj wszystko przez sitko, a następnie wlej do wysokiej szklanki. Dodaj mleko oraz kawę. Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną oraz oprószyć go cynamonem. 

Bigos z dyni

Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, koniecznie musisz spróbować bigosu z dyni. Ta wariacja na temat klasycznego przepisu kuchni polskiej, na pewno posmakuje osobom, które lubią nieco łagodniejsze smaku. Przygotuj: półtora kg dyni, dwie cebule, pół kilo kiełbasy, szklankę bulionu, sól, pieprz, czosnek suszony, dwie łyżeczki ziół prowansalskich, dwie łyżki koncentratu pomidorowego, garść natki pietruszki oraz dwie łyżki oleju rzepakowego. 

Dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki, a następnie pokrój w kostkę średniej wielkości. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na oleju rzepakowym podsmaż warzywa, dolej bulion i duś przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Wrzuć podsmażoną kiełbasę, pokrojoną w plastry. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Dorzuć koncentrat pomidorowy, podgotuj chwilę, a na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki. 

Spaghetti z dynią

Dynię można wykorzystać również do makronów. Do przygotowania jesiennego spaghetti z dyni będziesz potrzebować: 350 g dyni, cztery łyżki masła, dwie cebule, 200 g makaronu spaghetti, szczyptę gałki muszkatołowej, 80 ml kremówki, 50 g parmezanu, sól, pieprz, natkę pietruszki i bazylię

Obierz i pokrój dynię. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, a następnie dodaj dynię, dopraw solą i gałką muszkatołową. Smaż na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż zmięknie. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, odlej pół szklanki wody. Do dyni dodaj kremówkę, posiekane zioła, sól i pieprz do smaku, oraz 20 g startego parmezanu. Dolej wodę po gotowaniu makaronu. 

Kreatywność naszych użytkowników zdaje się nie mieć granic. Kończenie wypróbuj ich przepisy na dania z dynią!

1. Zupa dyniowa

 Zupa dyniowa Zobacz przepis

Zupa dyniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pikantne curry dyniowe

 Pikantne curry dyniowe Zobacz przepis

Pikantne curry dyniowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Młoda kiszona dynia

 Młoda kiszona dynia Zobacz przepis

Młoda kiszona dynia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placki dyniowe

 Placki dyniowe Zobacz przepis

Placki dyniowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto dyniowe

 Ciasto dyniowe Zobacz przepis

Ciasto dyniowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Dyniowe leniwe

 Dyniowe leniwe Zobacz przepis

Dyniowe leniwe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Leczo z dynią

 Leczo z dynią Zobacz przepis

Leczo z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Szakszuka z dynią

 Szakszuka z dynią Zobacz przepis

Szakszuka z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Dynia faszerowana zapiekana

 Dynia faszerowana zapiekana Zobacz przepis

Dynia faszerowana zapiekana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Drożdżówki z dynią

 Drożdżówki z dynią Zobacz przepis

Drożdżówki z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Racuchy z dynią

 Racuchy z dynią Zobacz przepis

Racuchy z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Wybuchowa sałatka z dynią

 Wybuchowa sałatka z dynią Zobacz przepis

Wybuchowa sałatka z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Marynowane gruszki

Marynowane gruszki na słodko to zupełnie coś innego niż dynia marynowana na o...

Odsłon: 59

>60 min
2
Dodatki Sos grzybowy z kani

Kanie przeważnie smażę w panierce jak kotlety lub dodaję do jajecznicy, ale t...

Odsłon: 45

15 min
0
Dania główne Naleśniki

Niby nic, a jednak trzeba umieć zrobić dobre naleśniki. Przesyłam Wam mój, sp...

Odsłon: 108

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

0
Informacje Sklepy Dino w Polsce – niesamowity rozwój w krótkim czasie

Polski sklep Dino to jedne z niewielu marketów należących do rodzimych firm. Jak Dino radzi sobie na rynku, jaką ma ofertę i czy jest ona opłacalna...

0
Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

0
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0