Najlepsze przepisy na ogórki

Kuchnia galicyjska, co warto o niej wiedzieć?

Czy znasz potrawy charakterystyczne dla kuchni galicyjskiej? Wiesz, jakie kraje miały wpływ na to, z jakich smaków się teraz składa? Wybierz się w kulinarną podróż po Galicji. Wyborne dania, gwarantowane!

Fot.123RF/Picsel

Jeśli podczas tegorocznego urlopu planujesz lepiej poznać Polskę, oprócz zwiedzania miast i odpoczywania w pięknych okolicznościach przyrody, nie możesz zapomnieć o próbowaniu lokalnej kuchni. Podpowiemy ci, jakie specjały skrywa kuchnia galicyjska

Zobacz także: Kulinarne specjały Podlasia. Wypróbuj najlepsze dania 

Kuchnia galicyjska

Galicja to historyczna nazwa ziem położonych na terenie Małopolski oraz części Podkarpacia. To niezwykle atrakcyjny turystycznie region, przyciągający licznymi, świetnie zachowanymi zabytkami, szlakami turystyki pieszej i rowerowej oraz dużą liczbą parków narodowych i rezerwatów przyrody. Blisko stąd w góry – miłośnicy trekkingu z pewnością chętnie wybiorą się w Gorce, Beskidy czy Pieniny. Stolica Małopolski – Kraków – przyciąga również swoim kulturalnym obliczem – w sezonie wakacyjnym odbywa się tam wiele koncertów, festiwali i eventów.

Kuchnia galicyjska – jakich potraw warto spróbować?

Kuchnia galicyjska stanowi mieszankę tradycyjnych polskich, a także austriackich, ukraińskich czy żydowskich smaków. Wiele podawanych tu specjałów, nie można skosztować nigdzie indziej w tak pysznej formie. Będąc w Małopolsce, nie sposób oprzeć się wyśmienitym potrawom, które się tam serwuje.

Do najbardziej godnych polecenia dań kuchni regionalnej należą:

  • maczanka krakowska – pod tą tajemniczą nazwą kryje się pieczona karkówka podawana w bułce, z dodatkiem ogórków kiszonych oraz musztardy i chrzanu. Dawniej była to szybka przekąska serwowana na ulicach, dziś można ją zjeść w wielu lokalnych restauracjach,
  • karp po zatorsku – czyli ryba odławiana w zbiornikach znajdujących się w okolicy miejscowości Zator, pieczona i faszerowana serem, pieczarkami oraz jajkiem. Wyróżnia się niesamowitym smakiem i aromatem,
  • kaczka po krakowsku – to potrwa z pieczonego drobiu, tradycyjnie podawana z kaszą oraz sosem z grzybów leśnych,
  • ozorkowa zalewajka – regionalna zupa gotowana z ozorków, z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz włoszczyzny, często podawana z pieczywem,
  • małdrzyki galicyjskie – są to niewielkie placuszki twarogowe smażone na oleju. Podaje się je na ciepło, samodzielnie lub z dodatkiem konfitury. Małdrzyki galicyjskie są wyjątkowo popularne w uzdrowiskowej miejscowości Iwonicz-Zdrój.

Kuchnia galicyjska wyróżnia się upodobaniem do kminku – przyprawę tę dodaje się do wielu regionalnych dań.

Kuchnia galicyjska – co warto przywieźć z urlopu?

Zwiedzając Kraków i jego okolice, warto kupić kilka lokalnych przysmaków, do których należą:

  • tradycyjny obwarzanek – okrągły wypiek o wytrawnym smaku, zazwyczaj posypany solą, makiem lub sezamem. Krakowski obwarzanek jest jednym z symboli miasta oraz produktem o chronionym oznaczeniu geograficznym w UE,
  • pischinger – prosty i bardzo smaczny torcik, wykonany z cienkich wafli przełożonych masą czekoladowo-orzechową i polany lukrem,
  • kiełbasa lisiecka – czyli tradycyjny produkt wędliniarski, wytwarzany z mięsa wieprzowego w leżących nieopodal Krakowa Liszkach.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Maczanka po krakowsku

 Maczanka po krakowsku Zobacz przepis

Maczanka po krakowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Obwarzanki z makiem

 Obwarzanki z makiem Zobacz przepis

Obwarzanki z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kaczka po krakowsku

 Kaczka po krakowsku Zobacz przepis

Kaczka po krakowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kumpir po krakowsku

 Kumpir po krakowsku Zobacz przepis

Kumpir po krakowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placki z kaszy gryczanej krakowskiej

 Placki z kaszy gryczanej krakowskiej Zobacz przepis

Placki z kaszy gryczanej krakowskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sernik krakowski

 Sernik krakowski Zobacz przepis

Sernik krakowski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Torcik Pischinger czkoladowo-orzechowy

 Torcik Pischinger czkoladowo-orzechowy Zobacz przepis

Torcik Pischinger czkoladowo-orzechowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Oładki galicyjskie

 Oładki galicyjskie Zobacz przepis

Oładki galicyjskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak stosować wywar z cebuli na mszyce? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
30 min
0
30 min
0
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 110

>60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 746

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9