Jeśli podczas tegorocznego urlopu planujesz lepiej poznać Polskę, oprócz zwiedzania miast i odpoczywania w pięknych okolicznościach przyrody, nie możesz zapomnieć o próbowaniu lokalnej kuchni. Podpowiemy ci, jakie specjały skrywa kuchnia galicyjska.
Zobacz także: Kulinarne specjały Podlasia. Wypróbuj najlepsze dania

Kuchnia galicyjska
Galicja to historyczna nazwa ziem położonych na terenie Małopolski oraz części Podkarpacia. To niezwykle atrakcyjny turystycznie region, przyciągający licznymi, świetnie zachowanymi zabytkami, szlakami turystyki pieszej i rowerowej oraz dużą liczbą parków narodowych i rezerwatów przyrody. Blisko stąd w góry – miłośnicy trekkingu z pewnością chętnie wybiorą się w Gorce, Beskidy czy Pieniny. Stolica Małopolski – Kraków – przyciąga również swoim kulturalnym obliczem – w sezonie wakacyjnym odbywa się tam wiele koncertów, festiwali i eventów.
Kuchnia galicyjska – jakich potraw warto spróbować?
Kuchnia galicyjska stanowi mieszankę tradycyjnych polskich, a także austriackich, ukraińskich czy żydowskich smaków. Wiele podawanych tu specjałów, nie można skosztować nigdzie indziej w tak pysznej formie. Będąc w Małopolsce, nie sposób oprzeć się wyśmienitym potrawom, które się tam serwuje.
Do najbardziej godnych polecenia dań kuchni regionalnej należą:
- maczanka krakowska – pod tą tajemniczą nazwą kryje się pieczona karkówka podawana w bułce, z dodatkiem ogórków kiszonych oraz musztardy i chrzanu. Dawniej była to szybka przekąska serwowana na ulicach, dziś można ją zjeść w wielu lokalnych restauracjach,
- karp po zatorsku – czyli ryba odławiana w zbiornikach znajdujących się w okolicy miejscowości Zator, pieczona i faszerowana serem, pieczarkami oraz jajkiem. Wyróżnia się niesamowitym smakiem i aromatem,
- kaczka po krakowsku – to potrwa z pieczonego drobiu, tradycyjnie podawana z kaszą oraz sosem z grzybów leśnych,
- ozorkowa zalewajka – regionalna zupa gotowana z ozorków, z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz włoszczyzny, często podawana z pieczywem,
- małdrzyki galicyjskie – są to niewielkie placuszki twarogowe smażone na oleju. Podaje się je na ciepło, samodzielnie lub z dodatkiem konfitury. Małdrzyki galicyjskie są wyjątkowo popularne w uzdrowiskowej miejscowości Iwonicz-Zdrój.
Kuchnia galicyjska wyróżnia się upodobaniem do kminku – przyprawę tę dodaje się do wielu regionalnych dań.
Kuchnia galicyjska – co warto przywieźć z urlopu?
Zwiedzając Kraków i jego okolice, warto kupić kilka lokalnych przysmaków, do których należą:
- tradycyjny obwarzanek – okrągły wypiek o wytrawnym smaku, zazwyczaj posypany solą, makiem lub sezamem. Krakowski obwarzanek jest jednym z symboli miasta oraz produktem o chronionym oznaczeniu geograficznym w UE,
- pischinger – prosty i bardzo smaczny torcik, wykonany z cienkich wafli przełożonych masą czekoladowo-orzechową i polany lukrem,
- kiełbasa lisiecka – czyli tradycyjny produkt wędliniarski, wytwarzany z mięsa wieprzowego w leżących nieopodal Krakowa Liszkach.
Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Maczanka po krakowsku

Maczanka po krakowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Placki z kaszy gryczanej krakowskiej

Placki z kaszy gryczanej krakowskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Torcik Pischinger czkoladowo-orzechowy

Torcik Pischinger czkoladowo-orzechowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jak stosować wywar z cebuli na mszyce? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »