Najlepsze przepisy na ogórki

Co je się na Podlasiu? Kulinarna podróż po Polsce

Jakie potrawy królują na Podlasiu? Czy wiesz, czym są zaguby, albo jak smakują podlaskie kartacze? Wybierz się w kulinarną podróż po Polsce. Dania, które na ciebie czekają, z pewnością zaskoczą cię bogactwem aromatów i smaków.

Fot.123RF/Picsel

„Cudze chwalicie, swego nie znacie" na pewno, każdy chociaż raz przekonał się o prawdziwości tego powiedzenia. Racząc się specjałami z zagranicy, często można zapomnieć o tym, jak smaczna jest kuchnia regionalna. Dlatego, jeśli w te wakacje zdarzy ci się odwiedzić Podlasie, koniecznie musisz spróbować lokalnych dań, które są naprawdę pyszne. 

Zobacz także: Kulinarne specjały Pomorza i Kaszub

Kuchnia Podlasia

Ten wschodni region Polski, leżący na Nizinie Podlaskiej i graniczący z Litwą oraz Białorusią, ma bardzo wiele do zaoferowania turystom. Jego burzliwa historia sprawiła, że do dziś można tam znaleźć ślady kultury żydowskiej, tatarskiej czy ukraińskiej.

Będąc na Podlasiu, warto zwiedzić tamtejsze cerkwie, zabytkowe dworki i kościoły oraz tradycyjne domki z kolorowymi okiennicami. Na uwagę zasługuje również przyroda – turystów przyciąga przede wszystkim Puszcza Białowieska, jednak zielonych rezerwatów jest tam znacznie więcej. Należą do nich m.in.: Rezerwat Przyrody Wielki Las, Rezerwat Przyrody Krzemianka czy Wrota Podlasia.

Kuchnia Podlasia – regionalne specjały

Będąc na Podlasiu, warto spróbować lokalnych dań, takich jak:

  • babka ziemniaczana – to charakterystyczna dla Podlasia potrawa wykonywana z ciasta z tartych ziemniaków oraz skwarków, pieczona w piecu. Jest sycąca i wysokokaloryczna, warto jednak spróbować jej przynajmniej raz,
  • kartacze – czyli tradycyjne kluski, wykonywane z mieszanki surowych oraz ugotowanych ziemniaków z nadzieniem z mięsa mielonego. Zazwyczaj podaje się je okraszone słoniną lub skrawkami,
  • zupa opieńkowa – ten przysmak jest szczególnie popularny w okolicy Puszczy Białowieskiej. Zupa grzybowa gotowana z opieńków jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Najlepiej próbować jej w sezonie letnio-jesiennym, gdy wykonywana jest ze świeżych grzybów,
  • zaguby – to regionalne pierogi wypełnione farszem ziemniaczanym. Podaje się je z zasmażaną cebulką oraz boczkiem.

Kuchnia Podlasia – jakie produkty przywieźć z wakacji?

Podlasie to raj dla smakoszy – można tu spróbować potraw, które nie występują w innych regionach Polski. Aby zatrzymać smak tego miejsca na dłużej, warto zaopatrzyć się w kilka specjałów, takich jak:

  • swojski ser koryciński – jest to dojrzewający ser wyrabiany z mleka krowiego, o twardej konsystencji i lekko słonym smaku. Posiada charakterystyczny owalny kształt. Ser koryciński został wpisany do rejestru unijnego jako produkt regionalny. Jest wytwarzany jedynie na Podlasiu, w powiecie sokólskim,
  • pierekaczewnik – jest to potrawa wywodząca się z kuchni tatarskiej, wytwarzana z zapiekanego ciasta makaronowego, wypełnionego nadzieniem mięsnym (zazwyczaj jagnięciną lub baraniną). Składa się z wielu cienkich warstw, dlatego jest bardzo pracochłonna. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako przekąskę lub przystawkę.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Kartacze

 Kartacze Zobacz przepis

Kartacze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Babka ziemniaczana (kartoflak)

 Babka ziemniaczana (kartoflak) Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kartacze

 Kartacze Zobacz przepis

Kartacze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Grzyby po podlasku

 Grzyby po podlasku Zobacz przepis

Grzyby po podlasku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem

 Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem Zobacz przepis

Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak zrobić makaron z truskawkami? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
30 min
0
30 min
0
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 110

>60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 745

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9