Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Legumina jak od babci – słodkie wspomnienie z dzieciństwa

Legumina to przysmak, który przywołuje ciepłe wspomnienia z dzieciństwa. Niegdyś często gościła na polskich stołach, dzisiaj natomiast zastąpiono ją gotowymi produktami z torebki. Co kryje się pod tą nazwą i jak powstaje legumina jak od babci? Poznaj sprawdzone przepisy!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Niemal każda osoba ma takie danie, które przywołuje jej beztroskie czasy dzieciństwa. Idealnym sposobem na odbycie kulinarnej podróży w przeszłość jest skosztowanie leguminy, która niegdyś często pojawiała się w polskich domach i skutecznie zaspokajała zachcianki na słodycze.

Dziś już mało kto o niej pamięta, a szkoda, bo pomimo swojej prostoty potrafiła zachwycić smakiem. Co to jest legumina i w jaki sposób się ją przyrządza? Poznaj kilka sprawdzonych przepisów i już dziś wyczaruj leguminę jak od babci!

Co to jest legumina?  

Legumina to przysmak na bazie jajek, mąki lub kaszy, który niegdyś podawany był po obiedzie w ramach deseru. Zazwyczaj robiło się ją z najtańszych i najłatwiej dostępnych składników, nadając jej różne formy – puddingu, budyniu, kremu, sufletu, racuchów czy naleśników.

Jeszcze na przełomie XIX i XX wieku poświęcano jej wiele stron w kulinarnych książkach. Z czasem niemal całkowicie o niej zapomniano, ale powoli wraca do łask i to w wielu ciekawych kombinacjach. Jak przygotować ją w zaciszu własnej kuchni? Poznaj przepis na leguminę w klasycznej wersji, a następnie przejdź do tych bardziej urozmaiconych!

Legumina tradycyjna – sprawdzony przepis na leguminę w klasycznej wersji  

Jak powstaje klasyczna legumina? Tradycyjna odmiana tego deseru bazuje na kaszy manny i dodatkach w postaci śmietany kremówki, mleka oraz cukru białego i wanilinowego. Jeśli chcesz bardziej podkreślić jej smak, możesz sięgnąć po skórkę z cytryny, cynamon lub ziarenka wanilii.  

Realizację przepisu rozpocznij od zagotowania śmietanki wraz z mlekiem w rondelku. Następnie wsyp do nich oba rodzaje cukru i kontynuuj obróbkę termiczną. Dodaj kaszę, cały czas mieszając, i zaczekaj, aż ze składników utworzy się gęsta masa.  

Wyłóż formę do pieczenia papierem i wylej na jej dno zawartość rondelka. Poczekaj, aż masa wystygnie i wstaw ją na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu podziel ją na kilka części i podawaj z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj owoce – zarówno świeże, jak i w formie sosu lub musu.  

Zobacz: Kasza gryczana z jeżynami, jagodami i malinami bez gotowania

Jak robić leguminę z galaretką 

Jeśli jesteś fanem galaretki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować prosty deser z tym dodatkiem. Możesz tutaj nieco poeksperymentować i wybrać nawet najbardziej egzotyczny smak – nie musi to być truskawka, cytryna czy malina.  

Jak robić leguminę z galaretką? Wbrew pozorom nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Poza kluczowym składnikiem do przyrządzenia leguminy w tym wydaniu potrzebujesz gorącej wody, śmietany kremówki, biszkoptów oraz ulubionych owoców.  

Rozpuść jedną porcję galaretki w gorącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Ubij kremówkę na sztywno, a następnie dodaj do niej galaretkę i wymieszaj. Gotową masę przelej do pucharków i wstaw na kilka godzin do lodówki.  

Wsyp drugą porcję galaretki do gorącej wody i zaczekaj, aż wystygnie. Wyjmij pucharki z leguminą, ułóż w nich biszkopty i owoce, a na końcu zalej galaretką i ponownie umieść w lodówce. Legumina powinna być gotowa po ok. trzech godzinach. W razie potrzeby możesz udekorować ją resztą owoców i bitej śmietany. 

Sprawdź także: Obiady bez mięsa – tak karmiły nas babcie!

Legumina – przepisy  

Zastanawiasz się, jaką inną formę może przybrać legumina? Przepisy na ten specjał są tak liczne, że trudno zdecydować się na jeden z nich! Cytryna, truskawki, maliny, wiśnie, cukier puder, kwaśna śmietana, jajka, a nawet chleb i kawa to tylko kilka z wielu składników, jakie możesz wykorzystać do jej przygotowania. Poznaj najciekawsze wersje i wybierz swoją ulubioną! 

Legumina truskawkowa 

Jesteś miłośnikiem truskawek w każdej postaci? W takim razie postaw na truskawkową leguminę! W jej skład wchodzą zaledwie cztery produkty, tj. galaretka truskawkowa, jajko, cukier oraz woda. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i utrzyj jajka z cukrem. Połącz wszystkie składniki, przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny. Gotowe desery udekoruj truskawkami. 

Legumina z kwaśnej śmietany 

Marzy ci się legumina jak od babci? Zatem przyrządź ją na bazie kwaśnej śmietany! Jedyne, co musisz zrobić, to rozetrzeć tę ostatnią z żółtkami i mąką pszenną, a następnie dorzucić cukier, sól oraz sok z cytryny. W kolejnym kroku dodaj do masy ubite jajka, delikatnie wymieszaj i przełóż całość do wysmarowanej masłem formy. Piecz leguminę w 180 stopniach przez ok. pół godziny.  

Legumina kawowa  

Jesteś fanem słodkości z dodatkiem kawy? Idealnym deserem do jej przemycenia jest właśnie legumina. Przepisy na tę wersję uwzględniają zarówno kawę rozpuszczalną, jak i zbożową, dzięki czemu mogą ją spożywać osoby z nadwrażliwością na kofeinę. Ponadto musisz zaopatrzyć się w mąkę pszenną, jajka, mleko oraz cukier puder.  

Zagotuj mąkę z mlekiem i dolej świeżo zaparzoną kawę. Kontynuuj obróbkę termiczną, a następnie odstaw masę na bok i co jakiś czas mieszaj. Gdy masa wystygnie, dorzuć do niej żółtka, cukier puder oraz ubite białka jaj. Przełóż całość do wysmarowanej masłem formy i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy deser udekoruj kawowym kremem lub polewą.  

Legumina chlebowa 

Co to jest legumina chlebowa? Otóż jest to deser z czerstwego pieczywa, jajek, masła, cynamonu oraz goździków. Aby go przyrządzić, należy rozdrobnić kilka kromek razowego chleba w moździerzu lub za pomocą blendera, a następnie dodać roztopione masło, mielony cynamon, goździki, żółtka z cukrem oraz ubite białka.  

Wszystkie produkty należy wymieszać i przełożyć do formy. Obróbka termiczna w piekarniku powinna trwać ok. 30 minut – zalecana temperatura pieczenia to 180 stopni. Leguminę chlebową można udekorować świeżymi owocami, polewą lub bitą śmietaną i podawać jak tort.  

Legumina cytrynowa 

Deser cytrynowy to kolejna odmiana leguminy tradycyjnej. Powstaje on z kilku podstawowych składników, tj. cytryny, cukru, jajek oraz żelatyny. Jego ogromnym atutem jest nie tylko wyjątkowy smak, ale również łatwość w przygotowaniu – jedyne, co musisz zrobić, to utrzeć żółtka z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie połączyć je z rozpuszczoną żelatyną i ubitymi białkami. 

Masę należy przełożyć do pucharków i trzymać w lodówce do momentu, aż stężeje. Chcesz jeszcze bardziej uatrakcyjnić smak swojego kulinarnego dzieła? Zatem udekoruj je owocowym musem lub bitą śmietaną. Pyszna legumina jak od babci gotowa! 

1. Legumina z kaszy manny z owocami

 Legumina z kaszy manny z owocami Zobacz przepis

Legumina z kaszy manny z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Legumina z truskawkami

 Legumina z truskawkami Zobacz przepis

Legumina z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Legumina, ptasie mleczko

 Legumina, ptasie mleczko Zobacz przepis

Legumina jak dawniej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Legumina czereśniowa

 Legumina czereśniowa Zobacz przepis

Legumina czereśniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Legumina jabłkowa z manną

 Legumina jabłkowa z manną Zobacz przepis

Legumina jabłkowa z manną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pianka - legumina kokosowo-jogurtowa

 Pianka - legumina kokosowo-jogurtowa Zobacz przepis

Legumina kokosowo-jogurtowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kaszka kukurydziana z konfiturą z ciemnych winogron

 Kaszka kukurydziana z konfiturą z ciemnych winogron Zobacz przepis

Kaszka z konfiturą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z języka polskiego »

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z matematyki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak długo przechowywać ugotowane jajka? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
10
Desery Babka o wspaniałym smaku

Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...

Odsłon: 2132

60 min
5
60 min
4

Przepis dnia

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Surówka ze świeżych ogórków, marchwi i cebuli

Prosta, trzyskładnikowa surówka, idealna do letniego obiadu. Dzięki dodatkowi...

Odsłon: 3811

15 min
7
Sałatki Mix letni

Taka szybka sałatka do przekąski w ciągu dnia jest super i polecam wszystki.

Odsłon: 141

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0