Z tego artykułu dowiesz się:
- Co to jest legumina?
- Jak zrobić tradycyjną leguminę?
- Jak zrobić leguminę z galaretką?
- Jak zrobić leguminę w różnych wersjach?
- Najlepsze przepisy na leguminę
Niemal każda osoba ma takie danie, które przywołuje jej beztroskie czasy dzieciństwa. Idealnym sposobem na odbycie kulinarnej podróży w przeszłość jest skosztowanie leguminy, która niegdyś często pojawiała się w polskich domach i skutecznie zaspokajała zachcianki na słodycze.
Dziś już mało kto o niej pamięta, a szkoda, bo pomimo swojej prostoty potrafiła zachwycić smakiem. Co to jest legumina i w jaki sposób się ją przyrządza? Poznaj kilka sprawdzonych przepisów i już dziś wyczaruj leguminę jak od babci!
Co to jest legumina?
Legumina to przysmak na bazie jajek, mąki lub kaszy, który niegdyś podawany był po obiedzie w ramach deseru. Zazwyczaj robiło się ją z najtańszych i najłatwiej dostępnych składników, nadając jej różne formy – puddingu, budyniu, kremu, sufletu, racuchów czy naleśników.
Jeszcze na przełomie XIX i XX wieku poświęcano jej wiele stron w kulinarnych książkach. Z czasem niemal całkowicie o niej zapomniano, ale powoli wraca do łask i to w wielu ciekawych kombinacjach. Jak przygotować ją w zaciszu własnej kuchni? Poznaj przepis na leguminę w klasycznej wersji, a następnie przejdź do tych bardziej urozmaiconych!
Legumina tradycyjna – sprawdzony przepis na leguminę w klasycznej wersji
Jak powstaje klasyczna legumina? Tradycyjna odmiana tego deseru bazuje na kaszy manny i dodatkach w postaci śmietany kremówki, mleka oraz cukru białego i wanilinowego. Jeśli chcesz bardziej podkreślić jej smak, możesz sięgnąć po skórkę z cytryny, cynamon lub ziarenka wanilii.
Realizację przepisu rozpocznij od zagotowania śmietanki wraz z mlekiem w rondelku. Następnie wsyp do nich oba rodzaje cukru i kontynuuj obróbkę termiczną. Dodaj kaszę, cały czas mieszając, i zaczekaj, aż ze składników utworzy się gęsta masa.
Wyłóż formę do pieczenia papierem i wylej na jej dno zawartość rondelka. Poczekaj, aż masa wystygnie i wstaw ją na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu podziel ją na kilka części i podawaj z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj owoce – zarówno świeże, jak i w formie sosu lub musu.
Zobacz: Kasza gryczana z jeżynami, jagodami i malinami bez gotowania
Jak robić leguminę z galaretką?
Jeśli jesteś fanem galaretki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować prosty deser z tym dodatkiem. Możesz tutaj nieco poeksperymentować i wybrać nawet najbardziej egzotyczny smak – nie musi to być truskawka, cytryna czy malina.
Jak robić leguminę z galaretką? Wbrew pozorom nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Poza kluczowym składnikiem do przyrządzenia leguminy w tym wydaniu potrzebujesz gorącej wody, śmietany kremówki, biszkoptów oraz ulubionych owoców.
Rozpuść jedną porcję galaretki w gorącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Ubij kremówkę na sztywno, a następnie dodaj do niej galaretkę i wymieszaj. Gotową masę przelej do pucharków i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wsyp drugą porcję galaretki do gorącej wody i zaczekaj, aż wystygnie. Wyjmij pucharki z leguminą, ułóż w nich biszkopty i owoce, a na końcu zalej galaretką i ponownie umieść w lodówce. Legumina powinna być gotowa po ok. trzech godzinach. W razie potrzeby możesz udekorować ją resztą owoców i bitej śmietany.
Sprawdź także: Obiady bez mięsa – tak karmiły nas babcie!
Legumina – przepisy
Zastanawiasz się, jaką inną formę może przybrać legumina? Przepisy na ten specjał są tak liczne, że trudno zdecydować się na jeden z nich! Cytryna, truskawki, maliny, wiśnie, cukier puder, kwaśna śmietana, jajka, a nawet chleb i kawa to tylko kilka z wielu składników, jakie możesz wykorzystać do jej przygotowania. Poznaj najciekawsze wersje i wybierz swoją ulubioną!
Legumina truskawkowa
Jesteś miłośnikiem truskawek w każdej postaci? W takim razie postaw na truskawkową leguminę! W jej skład wchodzą zaledwie cztery produkty, tj. galaretka truskawkowa, jajko, cukier oraz woda. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i utrzyj jajka z cukrem. Połącz wszystkie składniki, przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny. Gotowe desery udekoruj truskawkami.
Legumina z kwaśnej śmietany
Marzy ci się legumina jak od babci? Zatem przyrządź ją na bazie kwaśnej śmietany! Jedyne, co musisz zrobić, to rozetrzeć tę ostatnią z żółtkami i mąką pszenną, a następnie dorzucić cukier, sól oraz sok z cytryny. W kolejnym kroku dodaj do masy ubite jajka, delikatnie wymieszaj i przełóż całość do wysmarowanej masłem formy. Piecz leguminę w 180 stopniach przez ok. pół godziny.
Legumina kawowa
Jesteś fanem słodkości z dodatkiem kawy? Idealnym deserem do jej przemycenia jest właśnie legumina. Przepisy na tę wersję uwzględniają zarówno kawę rozpuszczalną, jak i zbożową, dzięki czemu mogą ją spożywać osoby z nadwrażliwością na kofeinę. Ponadto musisz zaopatrzyć się w mąkę pszenną, jajka, mleko oraz cukier puder.
Zagotuj mąkę z mlekiem i dolej świeżo zaparzoną kawę. Kontynuuj obróbkę termiczną, a następnie odstaw masę na bok i co jakiś czas mieszaj. Gdy masa wystygnie, dorzuć do niej żółtka, cukier puder oraz ubite białka jaj. Przełóż całość do wysmarowanej masłem formy i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy deser udekoruj kawowym kremem lub polewą.
Legumina chlebowa
Co to jest legumina chlebowa? Otóż jest to deser z czerstwego pieczywa, jajek, masła, cynamonu oraz goździków. Aby go przyrządzić, należy rozdrobnić kilka kromek razowego chleba w moździerzu lub za pomocą blendera, a następnie dodać roztopione masło, mielony cynamon, goździki, żółtka z cukrem oraz ubite białka.
Wszystkie produkty należy wymieszać i przełożyć do formy. Obróbka termiczna w piekarniku powinna trwać ok. 30 minut – zalecana temperatura pieczenia to 180 stopni. Leguminę chlebową można udekorować świeżymi owocami, polewą lub bitą śmietaną i podawać jak tort.
Legumina cytrynowa
Deser cytrynowy to kolejna odmiana leguminy tradycyjnej. Powstaje on z kilku podstawowych składników, tj. cytryny, cukru, jajek oraz żelatyny. Jego ogromnym atutem jest nie tylko wyjątkowy smak, ale również łatwość w przygotowaniu – jedyne, co musisz zrobić, to utrzeć żółtka z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie połączyć je z rozpuszczoną żelatyną i ubitymi białkami.
Masę należy przełożyć do pucharków i trzymać w lodówce do momentu, aż stężeje. Chcesz jeszcze bardziej uatrakcyjnić smak swojego kulinarnego dzieła? Zatem udekoruj je owocowym musem lub bitą śmietaną. Pyszna legumina jak od babci gotowa!
1. Legumina z kaszy manny z owocami
Zobacz przepisLegumina z kaszy manny z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Legumina z truskawkami
Zobacz przepisLegumina z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Legumina, ptasie mleczko
Zobacz przepisLegumina jak dawniej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Legumina czereśniowa
Zobacz przepisLegumina czereśniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Legumina jabłkowa z manną
Zobacz przepisLegumina jabłkowa z manną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pianka - legumina kokosowo-jogurtowa
Zobacz przepisLegumina kokosowo-jogurtowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kaszka kukurydziana z konfiturą z ciemnych winogron
Zobacz przepisKaszka z konfiturą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z języka polskiego »
Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z matematyki »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »