Z tego artykułu dowiesz się:
- Przepis na fasolkę po bretońsku
- Przepis na łazanki
- Przepis na racuchy
- Przepis na zupę zacierkową
- Przepis na pierogi ruskie
- Przepis na pierogi z owocami
- Przepis na knedle
- Przepis na zupę szczawiową
- Przepis na naleśniki z białym serem
- Przepis na kopytka
- Przepis na zalewajkę
Nie ulega wątpliwości, że polska kuchnia jest niezwykle urozmaicona – wśród jej tradycyjnych potraw nie brakuje zarówno mięsnych specjałów, jak i zup czy mącznych przysmaków. Te ostatnie często przywołują czasy dzieciństwa, kiedy mamy lub babcie przyrządzały rozpływające się w ustach pierogi, naleśniki, knedle czy racuchy. Jakie obiady bez mięsa do dziś goszczą w polskich domach? Odkryj najciekawsze z nich i udaj się w podróż do dawnych lat!

Najpopularniejsze obiady bez mięsa
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to jeden z najczęściej serwowanych obiadów bez mięsa w polskich domach. Trudno się temu dziwić – w końcu jest ona niezwykle sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu. Jej bezmięsna wersja powstaje z takich składników jak biała fasola, cebula, ziele angielskie, liście laurowe, przecier i koncentrat pomidorowy, kminek, wędzona papryka, lubczyk, chili, pietruszka, majeranek, zielona kolendra oraz pieprz i sól. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Łazanki
Wśród obiadów bez mięsa nie może zabraknąć oczywiście łazanek z kapustą i grzybami. Aby je przyrządzić, możesz sięgnąć po gotowy makaron. Jeżeli natomiast chcesz wiernie odtworzyć babcine danie, koniecznie zrób go samodzielnie. Do wyczarowania pysznych łazanek potrzebujesz suszonych grzybów, cebuli, kiszonej kapusty, masła oraz soli i pieprzu.
Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania makaronu. Następnie podgotuj kapustę, odciśnij z niej nadmiar wody i pokrój. Podsmaż cebulę na maśle, dodaj do niej kapustę wraz z grzybami i dopraw solą i pieprzem. Po chwili duszenia wymieszaj całość z łazankami.
Jarskie łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Racuchy
Racuchy to przysmak, za którym przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Odpowiednio usmażone, są niezwykle puszyste i rozpływające się w ustach. Ich przygotowanie wymaga użycia zaledwie kilku produktów – mąki pszennej, jabłek, mleka, jajek oraz sody i proszku do pieczenia.
Umieść w misce jajka, wlej lekko podgrzane mleko i delikatnie wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia i kontynuuj mieszanie do momentu, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Dorzuć starte jabłka i ponownie wymieszaj. Smaż racuchy z obydwu stron na dobrze rozgrzanym oleju i na koniec posyp je cukrem pudrem.
Zupa zacierkowa
W rankingu najsmaczniejszych obiadów bez mięsa nie może zabraknąć oczywiście zupy zacierkowej. Dziś niestety niewiele osób o niej pamięta, dlatego czas zrobić ją w domu i przywołać czasy dzieciństwa! Przepis na zupę zacierkową składa się z dwóch etapów – przygotowania zacierki oraz bulionu.
Pierwszy z nich powstaje z mąki pszennej, jajka, wody oraz soli, drugi natomiast z marchewki, pietruszki, cebuli, pora, selera, ziemniaków, masła, ziela angielskiego, liści laurowych, lubczyku, natki pietruszki oraz soli i pieprzu. Pamiętaj, że zacierkę zawsze wrzuca się pod koniec gotowania i miesza, żeby się nie skleiła.
Zacierkowa z dużą ilością świeżego koperku

Zacierkowa jak u mamy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierogi ruskie
Ranking najlepszych pomysłów na obiady bez mięsa nie byłby kompletny bez pierogów ruskich. Trudno jest znaleźć choć jedną osobę, która by za nimi nie przepadała – serowy farsz w połączeniu z delikatnym ciastem i okrasą z cebuli to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Aby zrobić idealne ciasto na pierogi, musisz zaopatrzyć się w mąkę pszenną, olej, wodę oraz sól. Do zrobienia farszu natomiast potrzebujesz półtłustego twarogu, ugotowanych ziemniaków, cebuli, masła oraz soli i pieprzu. Pierogi ruskie można podawać zarówno z cebulą, jak i śmietaną.
Pierogi ruskie - z ziemniakami i serem

Pierogi ruskie z ziemniakami i serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierogi z owocami
Pierogi z owocami to idealna przekąska dla osób, które preferują obiady bez mięsa na słodko. Samo ciasto można przyrządzić dokładnie tak jak w przypadku pierogów ruskich, natomiast dobór farszu zależy tylko od ciebie.
Niegdyś królowały pierogi z truskawkami lub jagodami, dziś z kolei można natknąć się na nadzienie z jabłek, wiśni, borówek, a nawet z mango czy ananasa. Pierogi w tym wydaniu można podawać na dwa sposoby – z owocowym musem lub owocami i twarogiem.
Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą.

Pierogi z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Knedle
Knedle to nic innego jak ziemniaczane kluski z owocowym nadzieniem – najczęściej śliwkami. Można serwować je z dodatkiem zasmażanej bułki tartej oraz sosu z kwaśnej śmietany. Poza śliwkami na farsz świetnie nadadzą się truskawki, wiśnie oraz morele. Niezbędne składniki do przygotowania knedli to jajko, ugotowane ziemniaki, mąka pszenna i ziemniaczana, sól oraz wybrane owoce.
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa to danie, które albo się kocha, albo nienawidzi. Niegdyś dzieci patrzyły na nią z grymasem na twarzy, podczas gdy dorośli zajadali się nią ze smakiem. Dziś należy ona do tych obiadów bez mięsa, które przywołują ciepłe wspomnienia z dawnych lat.
Charakterystyczną cechą zupy szczawiowej jest jej kwaśny posmak. Najlepiej zrobić ją ze świeżego szczawiu, jednak poza sezonem można sięgnąć po ten ze słoika. Ważną rolę odgrywają tutaj również dodatki, czyli jajka i ziemniaki – te ostatnie można wrzucić do zupy lub podać na oddzielnym talerzyku.
Zupa szczawiowa bezmięsna

Zupa szczawiowa bezmięsna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Naleśniki z białym serem
Naleśniki z białym serem to proste, ale niezwykle uniwersalne danie, które świetnie nadaje się na każdy posiłek dnia. Ich standardowa wersja składa się z cienkiego, elastycznego ciasta oraz farszu, w skład którego wchodzi twaróg, cukier, kwaśna śmietana, esencja waniliowa oraz żółtko (opcjonalnie).
Naleśniki w babcinym wydaniu podawane były najczęściej z cukrem i śmietaną. Dziś serwowane są w wielu różnych kombinacjach, np. z czekoladowym sosem lub owocami. Przysmak ten dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kopytka
Jaki obraz masz przed oczami, wyobrażając sobie mączne obiady bez mięsa? Większość osób z pewnością odpowie, że kopytka. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić – niegdyś często gościły one na babcinych stołach i to w przeróżnych wersjach.
Do tych najpopularniejszych należały kopytka z bułką tartą lub sosem pieczarkowym. Do ich przygotowania wystarczą zaledwie cztery produkty, tj. mąka pszenna, ugotowane ziemniaki, jajko oraz sól. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je na słodko, np. z truskawkami lub cynamonem.
Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka z sosem grzybowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zalewajka
Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa, która nieco przypomina żurek. Jej bazę stanowią ziemniaki, które w dawnych czasach były jednym z najłatwiej dostępnych produktów. Do dziś powstały jej różne kombinacje, które różnią się w zależności od regionu.
Poza ziemniakami wśród składników niezbędnych do przyrządzenia zalewajki znajduje się zakwas żytni, cebula, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, mąka pszenna, majeranek oraz sól i pieprz. Aby jeszcze bardziej podkreślić jej smak, można dodać odrobinę cukru. Palce lizać!
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Zobacz także:
Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z języka polskiego »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Burgery z lwa i steki z tygrysa. Nadchodzi dzikie mięso z probówki »