Spis treści:
- Fioletowe ziemniaki truflowe – pochodzenie i odmiany
- Ziemniaki truflowe – witaminy i wartości odżywcze
- Jakie właściwości zdrowotne mają ziemniaki truflowe?
- Fioletowe ziemniaki truflowe a zwykłe ziemniaki
- Ziemniaki truflowe w kuchni – jak jeść?
Dobrze zbilansowana dieta, bogata w urozmaicone dania i różnorodne składniki to klucz do zachowania zdrowia. Warto eksperymentować w kuchni, dając szanse składnikom, z których dotąd nie przygotowaliśmy posiłków. Czy próbowałeś kiedyś fioletowych ziemniaków truflowych? Ich smak może cię pozytywnie zaskoczyć. W poniższym artykule podpowiemy ci, co można z nich zrobić, czym różnią się od zwykłych ziemniaków oraz jakie właściwości zdrowotne mają ziemniaki truflowe.
Sprawdź także: Jabłka surowe czy gotowane – które są zdrowsze? Kiedy jabłko leczy, a kiedy szkodzi

Fioletowe ziemniaki truflowe – pochodzenie i odmiany
Fioletowe ziemniaki truflowe, znane również jako chińskie trufle uprawiane są we Francji, a także w Peru i Chile. Najcześciej spotkać możemy odmianę Viteloette, Blue Congo i Mecklenburger Shecke. Charaktreryzuje je fioletowy kolor, należą do rodziny psiankowatych, mają podłużny kształt oraz dosyć grubą skórkę, na której można dostrzec ciemniejsze zgrubienia. Ich smak można określić jako lekko orzechowy, po ugotowaniu są delikatne, mają kremową konsystencję.
Ziemniaki truflowe – witaminy i wartości odżywcze
W fioletowych ziemniakach znajduje się moc substancji pozytywnie wpływających na zdrowie. Zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, C, a także substancje mineralne, między innymi: potas, żelazo, wapń, selen i magnez. Nie brakuje w nich również błonnika pokarmowego oraz aminokwasów egzogennych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wyjątkowy kolor ziemniaki truflowe zawdzięczają antocyjanom, które mają działanie antyoksydacyjne, pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe – przede wszystkim pomagają zapobiegać nowotworowi jelita grubego. Korzystnie wpływają także na układ sercowo-naczyniowy.
Do niedawna panował mit, jakoby ziemniaki miały być tuczące, dlatego wiele osób wykluczało je ze swojej diety. To błąd, w prawidłowo skomponowanym jadłospisie jak najbardziej znajdzie się miejsce również na nie, mogą spożywać je nawet osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy. W 100 g fioletowych ziemniakach truflowych znajduje się ok. 72 kcal.
Jakie właściwości zdrowotne mają ziemniaki truflowe?
Ziemniaki zawierają sporo witaminy C, która pomaga zadbać o odporność organizmu, wspiera zwalczanie infekcji, chroniąc przed przeziębieniem i grypą. Fioletowe ziemniaki pozytywnie wpływają na układ krążenia, dzięki obecności potasu pomagają zadać o prawidłowe ciśnienie krwi, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, a także pomagają zachować równowagę sodowo-potasową. Ponadto pomaga zapobiegać zawałowi i udarowi.
Błonnik pokarmowy obecny w fioletowych ziemniakach korzystnie wpływa na trawienie, pomaga regulować pracę jelit, sprawia, że po posiłku czujemy się syci, a także reguluje poziom "złego" cholesterolu we krwi.
W fioletowych ziemniaka znajduje się także kwas foliowy, który jest polecany kobietom w ciąży, ponieważ wspiera rozwój dziecka. Witamina B9 wpływa również na procesy krwiotwórcze oraz funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu. Kompleks witamin z grupy B zawarty w ziemniakach truflowych wpływa także pozytywnie na układ nerwowy.
Fioletowe ziemniaki truflowe a zwykłe ziemniaki
Zarówno fioletowe, jak i zwykłe ziemniaki są bardzo zdrowe, charakteryzują je również podobne właściwości zdrowotne. Główną ich różnicą oprócz koloru, jest dużą zawartość antyoksydantów w fioletowych ziemniakach truflowych. Oba gatunki można używać zamiennie w codziennych przepisach, warto wspomnieć jednak, że ziemniaki truflowe są nieco twardsze, dlatego będą potrzebować nieco dłuższego czasu gotowania i pieczenia w piekarniku.
Ziemniaki truflowe w kuchni – jak jeść?
Fioletowe ziemniaki truflowe z powodzeniem mogą zastąpić ziemniaki zwyczajne, na co dzień używane w naszych kuchniach. Co można z nich zrobić? Świetnie nadają się do gotowania, pieczenia i smażenia, sprawdzą się również w zupie, zapiekance, sałatkach. Możesz także wyczarować z nich pyszne, kremowe purée lub zrobić z nich chrupiące chipsy.
Nie masz pomysłu na ziemniaczane danie? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ziemniaki po meksykańsku

Ziemniaki po meksykańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Wieprzowina z ziemniakami

Wieprzowina z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zapiekane ziemniaki (ziemniaki Hasselback)
Zapiekane ziemniaki (ziemniaki Hasselback) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pulpeciki ziemniaczane

Pulpeciki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Langosz z ziemniakami

Langosz z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »
Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »
Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »