Majonez domowy z przepisu babci. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie

Czy są tutaj osoby, które nie lubią majonezu? Ten dodatek do potraw kochają chyba wszyscy. W sklepach znajdziemy bardzo szeroki wybór tego typu produktów. Dzisiaj jednak postaramy się was przekonać do tego, aby zrobić majonez samodzielnie. Wydawać by się mogło, że jego przygotowanie jest trudne. Tymczasem jest wręcz przeciwnie. Sprawdź kilka trików przy robieniu majonezu.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Niestety jakość dostępnych dzisiaj w sklepach produktów spożywczych pozostawia wiele do życzenia. Bardzo często jest tak również w przypadku majonezów. Rzadko kiedy składają się tylko z jajek i oleju. Dodawanych jest do nich bardzo wiele sztucznych składników, które mają podbić ich smak i wydłużyć trwałość.

Oczywiście producenci prześcigają się w coraz to nowych produktach. Wiele z nich zawiera bardzo dobry skład i jeżeli nadal chcesz kupować majonez w sklepie, to koniecznie szukaj tego najwyższej jakości. Mimo wszystko jesteśmy pewni, że dzisiaj przekonamy cię do tego, aby zrobić majonez samodzielnie

Czy majonez jest zdrowy?  

Majonez, choć pyszny, owiany jest złą sławą. Trudno się dziwić. W końcu jest bardzo kaloryczny i zawiera sporo cholesterolu. Z drugiej strony jedzenie majonezu w niewielkich ilościach nie tylko nie zaszkodzi, ale może mieć nawet walory zdrowotne. O co chodzi?

W przypadku majonezu przeprowadzono sporo badań naukowych. Podobno dowiedziono w nich, że majonez może obniżać ryzyko udaru. Zawiera sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3. Tym samym korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, zapobiega zawałom i stabilizuje rytm serca. W majonezie znajduje się dużo witamin, w tym K i E. Zawiera też potas, sód oraz selen. Ten ostatni wpływa pozytywnie na odporność oraz wygląd skóry. Potas dodaje sporo energii, zmniejsza obrzęki i uaktywnia metabolizm. 

Naukowcy podkreślają także, że majonez może obniżać poziom cholesterolu. Informacja ta wydaje się absurdalna, bo przecież zawsze byliśmy przekonani, że ten dodatek do potraw wręcz podnosi cholesterol. W majonezie zawarte są przede wszystkim tłuszcze nienasycone. To tak zwane zdrowe tłuszcze, które są niezbędne dla naszego organizmu. Pomagają przyswajać składniki odżywcze oraz właśnie ten poziom cholesterolu stabilizują. 

Dlatego z majonezu wcale nie trzeba rezygnować, choć warto spożywać go z umiarem.  Majonez można go także jeść na diecie. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera sporo kalorii (700 na 100 gramów), które trzeba ująć w swoim codziennym jadłospisie i bilansie kalorycznym. 

Zobacz: Te jajka mają moc! Faszerowane pastą chili "diabelskie jaja"

Czym zastąpić majonez? 

Uwielbiasz majonez, ale jesteś na diecie redukcyjnej i obawiasz się go spożywać? Pamiętaj, że w procesie odchudzania możesz jeść tak naprawdę wszystko. Musisz tylko obliczyć sobie swoje zapotrzebowanie kaloryczne i po prostu codziennie się go trzymać.

Jeżeli jednak nie chcesz stracić sporej dawki kalorii ze swojego codziennego planu właśnie na kaloryczny majonez, to sprawdź niskokaloryczne zamienniki. Dietetycy polecają na przykład naturalny serek homogenizowany z dodatkiem musztardy oraz soli himalajskiej. Ta ostatnia dodaje mocno jajecznego aromatu. Poleca się także majonez z białej fasoli. To świetne rozwiązanie dla wegan i dla osób które chcą podbić białko w swoich posiłkach. Majonez z fasoli będzie go zawierał bowiem znacznie więcej niż ten tradycyjny. W takim roślinnym odpowiedniku znajdziesz też więcej węglowodanów, magnezu, błonnika i potasu.

Zobacz także: Tatar ze śledzia z majonezem, awokado lub piernikiem - rybna przekąska w kilku odsłonach

Majonez sklepowy – nie taki straszny jak go malują 

Jeżeli jednak zupełnie nie masz ochoty przygotowywać domowego majonezu, to przecież nic złego. Wybór sklepowych produktów ma bardzo wiele plusów. Sprawdźmy jakich. Przede wszystkim, kupując gotowy majonez, oszczędzasz czas. Oczywiście przygotowanie domowego odpowiednika nie jest jakoś specjalnie czasochłonne, ale jednak trzeba się w ten proces zaangażować.

Zawsze może też się okazać, że majonez po prostu ci nie wyjdzie. Wówczas nie tylko stracisz czas, ale też dość wartościowe produkty. Kolejna kwestia to ta związana z bezpieczeństwem. Na gotowym majonezie zawsze znajdziesz datę przydatności do spożycia. Na tej podstawie będziesz zatem wiedzieć, ile możesz trzymać go w lodówce. Każdy z producentów daje gwarancję, podpartą laboratoriami i badaniami, że dany produkt jest bezpieczny. Oczywiście możesz powiedzieć, że sklepowy majonez zawiera bardzo słaby skład. O tym jednak już wspomnieliśmy – w sprzedaży dostępnych jest dzisiaj coraz więcej produktów bez konserwantów i zagęszczaczy.  

Kolejnym argumentem przemawiającym za majonezem sklepowym jest fakt, że można go wybrać w wersji light. Zazwyczaj znajduje się w nim około 30% mniej kalorii niż w klasycznej wersji. Niestety w tym przypadku zazwyczaj mniejsza kaloryczność oznacza większą ilość zagęszczaczy oraz stabilizatorów. Z pewnością jednak nie wpłynie to na smak.

Jeżeli już przy smaku jesteśmy, to warto wspomnieć, że domowy majonez jednak w tej kwestii wygrywa. Oczywiście co człowiek to inny gust i inne opinia, ale zazwyczaj spotykamy się z taką, że majonez z przepisu babci to po prostu najlepsza rzecz na świecie. Zatem może jednak przekonasz się do jego przygotowania? Sprawdź, jak go zrobić. 

Sprawdź także: Domowy majonez - przepis ze Smaker.pl 

Majonez domowy z przepisu babci – najlepszy przepis 

Jak zrobić majonez domowy? Sprawdź krok po kroku. 

Składniki

  • 1 żółtko 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżeczka białego octu winnego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka ciepłej wody 
  • trochę soli 

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Olej wlewaj jako ostatni. Blender ręczny włóż do naczynia tak, aby dotykał dna. Miksuj, nie poruszając blenderem przez około 30 sekund. Po tym czasie nadal blenduj i unoś narzędzie delikatnie do góry i na dół. Dzięki temu majonez będzie stawał się coraz gęstszy i coraz gładszy. Może się okazać, że będzie zbyt gęsty, wówczas dodaj łyżkę wody. I to wszystko! 

Majonez domowy - z jakim olejem jest najlepszy?

Już wiesz, jak zrobić majonez domowy. Z jakim olejem jest najlepszy? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które chce podjąć się tego wyzwania. Tutaj nie ma głębszej filozofii - sprawdzi się zarówno olej słonecznikowy, jak i rzepakowy. Niektórzy przygotowują majonez także na… oliwie. Możesz spróbować, czy taka opcja będzie odpowiadać także i tobie.  

Jak uratować zwarzony majonez? 

Bardzo często podczas robienia domowego majonezu, gdy za szybko wlejemy olej, dochodzi do rozwarstwienia. Jak uratować zwarzony majonez? Pierwszy sposób to dodanie jednej łyżki gorącej wody i ponowne blendowanie. Może się jednak okazać, to rozwiązanie się nie sprawdzi. Wówczas można zrobić trochę nowego majonezu i dodawać go etapami do starej partii. W ten sposób najprawdopodobniej uda się uratować “stary” majonez, który stanie się aksamitny.

Robisz czasem domowy majonez? Czy korzystasz z przepisu swojej babci? Jakie znasz inne triki przy robieniu majonezu? Koniecznie podziel się tymi informacjami z użytkownikami serwisu Smaker.pl. 

Sprawdź także: Domowy majonez - przepis ze Smaker.pl 

1. Majonez domowy ekspresowy

 Majonez domowy ekspresowy Zobacz przepis

Majonez domowy ekspresowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Majonez domowy w 1 minutę

 Majonez domowy w 1 minutę Zobacz przepis

Błyskawiczny majonez domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowy majonez - tak robiły go nasze babcie

 Domowy majonez - tak robiły go nasze babcie Zobacz przepis

Babciny przepis na majonez / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tradycyjny majonez

 Tradycyjny majonez Zobacz przepis

Jak zrobić majonez? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowy majonez z białka

 Domowy majonez z białka Zobacz przepis

Domowy majonez z białka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Majonez domowy

 Majonez domowy Zobacz przepis

Majonez domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowy majonez ekologiczny

 Domowy majonez ekologiczny Zobacz przepis

Domowy majonez ekologiczny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Domowy majonez

 Domowy majonez Zobacz przepis

Domowy majonez / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak gotować zielone szparagi? »

Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 1824

60 min
9
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 236

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1