Najlepsze przepisy na dania z dyni

Majonez domowy – zrób go sam. Nie tylko z jaj i oleju!

Majonez to produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Jedni postrzegają go jako obowiązkowy dodatek do wielu potraw, inni natomiast widzą w nim jedynie wroga szczupłej sylwetki. Jak zrobić majonez domowy w zdrowszej wersji? Poznaj kilka wariantów tego popularnego przysmaku i wybierz swój ulubiony!

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

- Czy domowy majonez jest zdrowy?

- Jak zrobić domowy majonez?

- Czym różni się majonez sklepowy od domowego?

- Jak zrobić majonez domowy bez jajek?

- Jak zrobić majonez z awokado?

- Jak zrobić wegański majonez domowy?

- Jak zrobić majonez bez oleju?

- Jak zrobić bezglutenowy majonez?

- Jak zrobić majonez dla cukrzyków?

- Jak długo można przechowywać majonez?

 

Majonez to produkt o niezwykle szerokim zastosowaniu w kuchni. Doskonale sprawdza się jako dodatek do rozmaitych przekąsek, w tym sałatek, kanapek oraz mięs. Niegdyś wytwarzany głównie z jajek i oleju, dzisiaj występuje w różnych wariantach i uchodzi za jeden z najpopularniejszych sosów na sklepowych półkach.

Przemysłowa produkcja majonezu rozpoczęła się na początku XX wieku, a jednym z jego pierwszych wynalazców była żona Richarda Hellmanna. Już wtedy zyskał ogromne rzesze fanów, a popularność produktów stworzonej marki nie słabnie aż do dzisiaj.

Na polskim rynku pojawia się coraz więcej odmian majonezu. Choć można dostać go w każdym sklepie, warto przyrządzić go samodzielnie w domu. Majonez domowy z awokado, bez jajek, dla wegan czy dla cukrzyków - opcji jest tak dużo, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Majonez domowy a zdrowie

Majonez domowy a zdrowie - to zagadnienie, nad którym zastanawia się mnóstwo osób. Nie ulega wątpliwości, że majonez jest jednym z najbardziej demonizowanych produktów. Najczęściej słyszy się, że podnosi poziom cholesterolu we krwi i ma bardzo dużo kalorii. Czy naprawdę jest się czego obawiać?

Wbrew powszechnym opiniom spożywanie majonezu nie jest tak szkodliwe, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że - jedzony z umiarem - może pozytywnie wpływać na ludzki organizm. Jakie dokładnie właściwości posiada?

Choć majonez to obfite źródło tłuszczu, nie przyczynia się do występowania udarów i zawałów serca. Wręcz przeciwnie! Niektóre badania pokazują, że korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a wszystko za sprawą przeciwutleniaczy i cennych kwasów tłuszczowych omega-3.

Majonez domowy zawiera witaminy i minerały, których na próżno szukać w innych artykułach spożywczych z tej grupy. Znajdziesz w nim m.in. witaminę D, K, A i E oraz selen, sód i potas, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry i hamują namnażanie się wolnych rodników.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Majonez domowy - jak przygotować go w zaciszu własnej kuchni?

Masz ochotę na tradycyjny majonez domowy? Jak go przygotować? To wcale nie jest takie  trudne! Do jego przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników, tj. jajek, oleju roślinnego, musztardy, soku z cytryny lub octu winnego oraz soli i pieprzu.

Cały przepis polega na zblendowaniu wyżej wymienionych produktów. Ważne, aby miały one podobną, pokojową temperaturę, dlatego warto wyjąć je wcześniej z lodówki. Konsystencję sosu możesz nadawać poprzez stopniowe dolewanie oleju. Cały proces powinien zająć ci około kilku minut.

Majonez sklepowy vs. majonez domowy - składniki, których warto unikać

Choć majonez sklepowy i ten domowej roboty potrafią smakować równie pysznie, ten drugi ma zdecydowaną przewagę nad tym pierwszym. Dlaczego? Głównie ze względu na skład. Przemysłowy majonez często zawiera dodatki, które mają na celu wzmocnić jego smak i przedłużyć jego trwałość. Chcesz kupić gotowy produkt, który będzie przypominał majonez domowy? Składniki, których powinieneś się wystrzegać, to:

  • skrobia modyfikowana (E 1404-1452),
  • sól wapniowo-disodowa EDTA (E 385),
  • kwas cytrynowy (E 330),
  • karoteny (E 160a),
  • sorbinian potasu (E 202),
  • guma guar (E 412),
  • benzoesan sodu (E 211),
  • guma ksantanowa (E 415).

Majonez domowy z awokado, bez oleju lub bez jajek, czyli słynny sos w różnych odsłonach

Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek? Choć brzmi to niewiarygodnie, naprawdę istnieje i w takim wydaniu smakuje całkiem nieźle! Świetnie sprawdza się w przypadku alergików, zwłaszcza tych uczulonych na białko lub żółtko jaj. W jaki sposób go przygotować? Majonez domowy w tej wersji przyrządza się podobnie jak ten klasyczny. Na twojej liście składników powinien znaleźć się napój sojowy, olej, ocet, sól, musztarda oraz cukier.

Majonez domowy z awokado

Majonez z awokado zyskał miano zdrowego zamiennika, po który chętnie sięgają osoby będące na diecie. Choć swoim smakiem i wyglądem znacznie odbiega od tradycyjnego produktu, śmiało może zastąpić go w wielu daniach i przekąskach. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z awokado, które miksuje się z czosnkiem, octem lub sokiem z cytryny, olejem roślinnym oraz solą i pieprzem.

Majonez domowy dla wegan

Jeśli planujesz przyrządzić majonez domowy dla wegan, możesz skorzystać z dwóch powyższych opcji. Pamiętaj, że jedynie napój sojowy daje ci gwarancję, że sos wyjdzie tak, jak powinien. Pozostałe napoje roślinne mają mniej białka, dlatego zazwyczaj nie uwzględnia się ich w przepisach na majonez w tej wersji. Inną opcją jest aquafaba, czyli zalewa z puszki ciecierzycy lub woda pozostała po jej gotowaniu.

Majonez domowy bez oleju

Majonez domowy bez oleju to kolejna opcja dla osób wybierających produkty w wersji light. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i opiera się na kilku podstawowych składnikach, tj. jogurcie naturalnym, musztardzie, soku z cytryny, żółtku oraz soli. Aby podkreślić jego smak, możesz dosypać odrobinę przyprawy curry. Jeśli nie masz pod ręką jogurtu, sięgnij po serek wiejski.

Majonez domowy bezglutenowy

Majonez na bazie podstawowych składników sam w sobie nie zawiera glutenu. Warto jednak zachować czujność podczas zakupów, gdyż przemysłowe wyroby mogą być nim zanieczyszczone. Aby uniknąć przykrych konsekwencji zdrowotnych, dokładnie analizuj skład i weryfikuj informacje podane na etykiecie. Jeśli masz jakiekolwiek obawy, zdecydowanie lepiej jest przygotować majonez domowy - bezglutenowy i całkowicie bezpieczny dla osób zmagających się z celiakią.

Majonez domowy dla cukrzyków

Majonez bazujący głównie na jajkach i oleju jest niemal całkowicie pozbawiony węglowodanów, dzięki czemu stanowi odpowiedni wybór dla osób borykających się z chorobami metabolicznymi. Warto oczywiście zachować umiar w jego spożywaniu i przyrządzać go bez dodatku cukru lub innych składników wpływających na wzrost poziomu glukozy we krwi. Jeśli chodzi o tradycyjny majonez domowy, dla cukrzyków będzie jak znalazł.

Majonez domowy - jak długo przechowywać go w lodówce?

Właśnie przygotowałeś pyszny majonez domowy? Jak długo przechowywać go w lodówce, żeby nie zaszkodził twojemu zdrowiu i zachwycał swoim smakiem? Majonez domowej roboty może być przechowywany w chłodnym miejscu około tygodnia. Jest to produkt pozbawiony konserwantów, więc jego przydatność do spożycia jest znacznie krótsza niż w przypadku sklepowego sosu. Najlepiej robić go często, ale w mniejszych porcjach, i trzymać go w szczelnie zamkniętym słoiku.

 

1. Majonez domowy w minutę

Szybki majonez domowy

Jak zrobić majonez? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Domowy majonez - tak robiły go nasze babcie

Tradycyjny domowy majonez

Tradycyjny domowy majonez przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Majonez

Domowy majonez

Jak zrobić domowy majonez? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Majonez z awokado

Majonez z awokado

Majonez z awokado przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wegański majonez przepis

Wegański majonez przepis

Wegański majonez przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Majonez z mleka

Majonez z mleka

Majonez z mleka przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? »

Idealne pieczone ziemniaki - jak zrobić? »

Triki na serniki - co zrobić, by wyszedł idealny? »

Życzenia na Trzech Króli. Lista gotowych wierszyków >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
Desery Ciasteczka owsiane z dynią i żurawiną

Przepis na mięciutkie, pożywne i pyszne ciasteczka owsiane z dynią oraz suszo...

Odsłon: 35

60 min
3
Przekąski Placek z nadzieniem

Placek z ciasta naleśnikowego sam w sobie jest pyszny, a co będzie jak jeszcz...

Odsłon: 313

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

3
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16