Spis treści:
- Przystawki i dodatki świąteczne - przepisy Ewy Wachowicz
- Zupy na święta według Ewy Wachowicz
- Ryby na święta - przepisy Ewy Wachowicz
- Ciasta na święta według Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz prowadzi program kulinarny "Ewa Gotuje" w telewizji Polsat już od 2007 roku. Przygotowuje w nim różnorodne potrawy, którymi inspiruje widzów do kuchennych eksperymentów. Wśród setek receptur gospodyni dzieli się także świątecznymi przepisami.
Przystawki i dodatki świąteczne - przepisy Ewy Wachowicz
Na święta Bożego Narodzenia Ewa Wachowicz przygotowuje zarówno tradycyjne, jak i mniej standardowe propozycje przysmaków. Jedną z polecanych przez nią przystawek są klasyczne paszteciki. Przyrządza je z kapustą i śliwkami, które nadają wyjątkowego aromatu. Przekąskę można zajadać samodzielnie, ale świetnie pasuje też do wigilijnego barszczu czerwonego.
Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPaszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz lubi polską kuchnię, dlatego na święta nie mogła zapomnieć o przepisie na postne pierogi. Ciasto jest mięciutkie, ale nie rozkleja się przy gotowaniu. W środku przystawki prowadząca zamknęła farsz z białej kapusty. Aby podkręcić smak potrawy, półmisek przyozdobiła podsmażoną cebulką.
Pierogi z białą kapustą Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPierogi z białą kapustą Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Choć keks kojarzy się raczej ze słodkim ciastem świątecznym, to Ewa Wachowicz przewrotnie postanowiła przygotować jego wytrawną wersję. Na szybką przekąskę - przed czy po wigilii lub na bożonarodzeniowe śniadanie - warto podać cwibak. To właśnie regionalna nazwa keksa, który gospodyni przygotowała z dodatkiem oliwek, papryki i suszonych pomidorów.
Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami
Zobacz przepisCwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa zaprezentowała też swój sprawdzony przepis na tradycyjne uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Bazą do farszu są oczywiście suszone grzyby, najlepiej aromatyczne prawdziwki i borowiki. Domowe uszka są najlepszym dodatkiem do zupy.
Uszka wigilijne według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisUszka wigilijne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zupy na święta według Ewy Wachowicz
Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz to połączenie tradycji z nowoczesnością. Choć receptura na uszka jest bardzo klasyczna, to już sama zupa ma w sobie ciekawy twist. Jeśli zależy ci na aromatycznym barszczu czerwonym o pięknej, bordowej barwie, wykorzystaj pomysł prowadzącej. Ewa zakwasza potrawę wodą z gotowania kiszonej kapusty.
Barszcz czerwony na kwaśnicy
Zobacz przepisBarszcz czerwony na kwaśnicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Także zupa grzybowa doczekała się wyjątkowego dodatku, spotykanego np. w bigosie. W jej składzie znalazły się suszone śliwki, które dodają słodko-kwaśnego posmaku. Trzeba pamiętać o zakwaszeniu zupy sokiem z cytryny, jeśli kupione owoce są bardzo słodkie.
Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZupa grzybowa z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ryby na święta - przepisy Ewy Wachowicz
Podczas wieczerzy wigilijnej w większości polskich domów na danie główne podaje się ryby. Zwyczajowo jest to smażony lub pieczony karp. Można go jednak podsmażyć w ciekawej panierce, która doda potrawie świątecznego charakteru. Mowa o migdałowej panierce, dzięki której ryba będzie chrupiąca i przyjemniejsza w smaku.
Karp w panierce migdałowej według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKarp w panierce migdałowej według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie przepadasz za ościstym i mulistym karpiem? Ewa Wachowicz proponuje, żebyś na wigilii podał delikatnego, maślanego sandacza. Nie ma ości, a jego przygotowanie zajmie ci mało czasu. Skoro masz go zaserwować w święta, to najlepiej w towarzystwie leśnych grzybów.
Sandacz na sposób leśny
Zobacz przepisSandacz na sposób leśny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasta na święta według Ewy Wachowicz
Prowadząca "Ewa Gotuje" słynie też z pięknych ciast na święta. Wśród najlepszych przepisów Ewy Wachowicz nie może zabraknąć piernika, makowca i sernika. Pierwszy z wypieków króluje podczas Bożego Narodzenia. Jeśli lubisz korzenny deser, wypróbuj go w odświeżonej, kawowej wersji. Połączenie smaków będzie przyjemnym zaskoczeniem dla bliskich.
Piernik kawowy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPiernik kawowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz nieraz dzieliła się z widzami przepisem na tradycyjny makowiec zawijany. Warto jednak poznać nietypową recepturę na makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami. Dzięki owocom ciasto wychodzi obłędnie soczyste. Choć - ze względu na puszystą masę - trzeba je piec, to jego bazą są ciasteczka. Przygotowanie wypieku jest więc bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.
Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami
Zobacz przepisMakowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sernik to także jedno z tradycyjnych ciast na święta. Ewa Wachowicz inspiruje, by w tym roku przygotować modny sernik pistacjowy. Jego spodem są pokruszone ciasteczka, a do masy serowej dodaje się pastę pistacjową. Dekoracja z bakalii przyjemnie chrupie, nadając ciekawej tekstury deserowi.
Sernik pistacjowy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSernik pistacjowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wykorzystaj receptury, aby zaserwować rodzinie i przyjaciołom tradycyjne i nowoczesne przysmaki. Jeśli szukasz więcej pomysłów, znajdziesz je w temacie specjalnym Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz na smaker.pl.
Źródło: materiały prasowe / Polsat, smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Biblijny owoc ratuje serce. Wciąż niedoceniany, szkoda, że tak mało jemy »
Kultowy przysmak śniadaniowy z PRL-u. Wciąż z chęcią zajadamy, a jest bardzo niezdrowy »
Prosty przepis na miękkie pierniczki. Kochają je dzieci i dorośli »