Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni nie mogło zabraknąć apetycznych przystawek, aromatycznych zup, rybnych dań i pysznych, słodkich ciast. Zainspiruj się najlepszymi świątecznymi przepisami Ewy Wachowicz.

Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz | Fot. Artur Zawadzki/REPORTER / EastNews

Spis treści:

Ewa Wachowicz prowadzi program kulinarny "Ewa Gotuje" w telewizji Polsat już od 2007 roku. Przygotowuje w nim różnorodne potrawy, którymi inspiruje widzów do kuchennych eksperymentów. Wśród setek receptur gospodyni dzieli się także świątecznymi przepisami

Przystawki i dodatki świąteczne - przepisy Ewy Wachowicz

Na święta Bożego Narodzenia Ewa Wachowicz przygotowuje zarówno tradycyjne, jak i mniej standardowe propozycje przysmaków. Jedną z polecanych przez nią przystawek są klasyczne paszteciki. Przyrządza je z kapustą i śliwkami, które nadają wyjątkowego aromatu. Przekąskę można zajadać samodzielnie, ale świetnie pasuje też do wigilijnego barszczu czerwonego.

Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz

 Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz lubi polską kuchnię, dlatego na święta nie mogła zapomnieć o przepisie na postne pierogi. Ciasto jest mięciutkie, ale nie rozkleja się przy gotowaniu. W środku przystawki prowadząca zamknęła farsz z białej kapusty. Aby podkręcić smak potrawy, półmisek przyozdobiła podsmażoną cebulką. 

Pierogi z białą kapustą Ewy Wachowicz

 Pierogi z białą kapustą Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pierogi z białą kapustą Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Choć keks kojarzy się raczej ze słodkim ciastem świątecznym, to Ewa Wachowicz przewrotnie postanowiła przygotować jego wytrawną wersję. Na szybką przekąskę - przed czy po wigilii lub na bożonarodzeniowe śniadanie - warto podać cwibak. To właśnie regionalna nazwa keksa, który gospodyni przygotowała z dodatkiem oliwek, papryki i suszonych pomidorów.

Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami

 Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa zaprezentowała też swój sprawdzony przepis na tradycyjne uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Bazą do farszu są oczywiście suszone grzyby, najlepiej aromatyczne prawdziwki i borowiki. Domowe uszka są najlepszym dodatkiem do zupy. 

Uszka wigilijne według Ewy Wachowicz

 Uszka wigilijne według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Uszka wigilijne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupy na święta według Ewy Wachowicz

Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz to połączenie tradycji z nowoczesnością. Choć receptura na uszka jest bardzo klasyczna, to już sama zupa ma w sobie ciekawy twist. Jeśli zależy ci na aromatycznym barszczu czerwonym o pięknej, bordowej barwie, wykorzystaj pomysł prowadzącej. Ewa zakwasza potrawę wodą z gotowania kiszonej kapusty.

Barszcz czerwony na kwaśnicy

 Barszcz czerwony na kwaśnicy Zobacz przepis

Barszcz czerwony na kwaśnicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Także zupa grzybowa doczekała się wyjątkowego dodatku, spotykanego np. w bigosie. W jej składzie znalazły się suszone śliwki, które dodają słodko-kwaśnego posmaku. Trzeba pamiętać o zakwaszeniu zupy sokiem z cytryny, jeśli kupione owoce są bardzo słodkie. 

Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

 Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ryby na święta - przepisy Ewy Wachowicz

Podczas wieczerzy wigilijnej w większości polskich domów na danie główne podaje się ryby. Zwyczajowo jest to smażony lub pieczony karp. Można go jednak podsmażyć w ciekawej panierce, która doda potrawie świątecznego charakteru. Mowa o migdałowej panierce, dzięki której ryba będzie chrupiąca i przyjemniejsza w smaku.

Karp w panierce migdałowej według Ewy Wachowicz

 Karp w panierce migdałowej według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Karp w panierce migdałowej według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie przepadasz za ościstym i mulistym karpiem? Ewa Wachowicz proponuje, żebyś na wigilii podał delikatnego, maślanego sandacza. Nie ma ości, a jego przygotowanie zajmie ci mało czasu. Skoro masz go zaserwować w święta, to najlepiej w towarzystwie leśnych grzybów. 

Sandacz na sposób leśny

 Sandacz na sposób leśny Zobacz przepis

Sandacz na sposób leśny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasta na święta według Ewy Wachowicz

Prowadząca "Ewa Gotuje" słynie też z pięknych ciast na święta. Wśród najlepszych przepisów Ewy Wachowicz nie może zabraknąć piernika, makowca i sernika. Pierwszy z wypieków króluje podczas Bożego Narodzenia. Jeśli lubisz korzenny deser, wypróbuj go w odświeżonej, kawowej wersji. Połączenie smaków będzie przyjemnym zaskoczeniem dla bliskich.

Piernik kawowy według Ewy Wachowicz

 Piernik kawowy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Piernik kawowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz nieraz dzieliła się z widzami przepisem na tradycyjny makowiec zawijany. Warto jednak poznać nietypową recepturę na makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami. Dzięki owocom ciasto wychodzi obłędnie soczyste. Choć - ze względu na puszystą masę - trzeba je piec, to jego bazą są ciasteczka. Przygotowanie wypieku jest więc bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.

Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami

 Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami Zobacz przepis

Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik to także jedno z tradycyjnych ciast na święta. Ewa Wachowicz inspiruje, by w tym roku przygotować modny sernik pistacjowy. Jego spodem są pokruszone ciasteczka, a do masy serowej dodaje się pastę pistacjową. Dekoracja z bakalii przyjemnie chrupie, nadając ciekawej tekstury deserowi.

Sernik pistacjowy według Ewy Wachowicz

 Sernik pistacjowy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sernik pistacjowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wykorzystaj receptury, aby zaserwować rodzinie i przyjaciołom tradycyjne i nowoczesne przysmaki. Jeśli szukasz więcej pomysłów, znajdziesz je w temacie specjalnym Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz na smaker.pl.

Źródło: materiały prasowe / Polsat, smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Biblijny owoc ratuje serce. Wciąż niedoceniany, szkoda, że tak mało jemy »

Kultowy przysmak śniadaniowy z PRL-u. Wciąż z chęcią zajadamy, a jest bardzo niezdrowy »

Prosty przepis na miękkie pierniczki. Kochają je dzieci i dorośli »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka z majonezem

Prostą babka z dodatkiem majonezu. Idealna na Wielkanoc.

Odsłon: 445

30 min
2
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 678191

60 min
1139
Ciasta Ciasto Battenberg

Ciasto Battenberg jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nazwa wywodzi si...

Odsłon: 2666

60 min
2
Sałatki Sałatka jarzynowa na szybko

Zostało nam trochę ugotowanych warzyw z rosołu, możemy szybciutko pokroić je,...

Odsłon: 626

30 min
1