Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Miodownik - pyszne ciasto na świąteczny stół

Miodownik, jak sama nazwa wskazuje, to pyszne, kruche ciasto na bazie miodu. Zazwyczaj placek przełożony jest kremem budyniowym albo kajmakowym. Doskonale nadaje się nie tylko na święta, ale również na weekendy z rodziną. Zachwyca smakiem i wcale nie jest trudny do przygotowania.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co warto wiedzieć o miodowniku?

- Jaką mąkę wybrać do miodownika?

- Jak przechowywać miodownik?

- Jak długo przechowywać miodownik?

- Jaki krem pasuje do miodownika?

- Jak zrobić miodownik?

- Jakie przepisy polecają nasi Użytkownicy?

 

Dzisiaj kilka słów o wyjątkowym cieście. Jeżeli marzysz o kruchym placku na bazie słodkiego miodu z dodatkiem aksamitnego kremu, to świetnie trafiłaś! Opowiemy o miodowniku - cieście uwielbianym przez Polaków. Podpowiemy trochę ciekawostek na jego temat i przede wszystkim podsuniemy sprawdzone przepisy, z które z pewnością cię zachwycą.

Miodownik z orzechami lub bez - co warto wiedzieć?

Miodownik z orzechami to niewątpliwie najczęściej przygotowywany rodzaj tego typu ciasta. Nic dziwnego - w końcu miód i orzechy pasują tutaj do siebie wręcz idealnie! W dodatku bardzo mocno kojarzą się ze świętami (nic dziwnego, że na bożonarodzeniowych stołach stają często właśnie te placki). Jest to, jak nietrudno się domyślić, ciasto bardzo mocno słodkie. Dlatego wiele gospodyń domowych przełamuje tę słodkość powidłami śliwkowymi. Uwielbiamy to połączenie!

Na wierzch ciasta ląduje zaś właśnie przepyszna miodowo-orzechowa polewa. Co ciekawe ciasto to smakuje najlepiej po dwóch, trzech dniach od upieczenia. Dlatego warto przygotować je przed świętami. I tutaj zaczyna się test cierpliwości. Wiele osób bowiem nie potrafi powstrzymać się przed spałaszowaniem przynajmniej kilku kawałków. A przecież ciasto powinno wytrzymać do świąt. Zawsze można przygotować dwie blaszki, prawda?

Sprawdź szczegóły na temat tego pysznego, świątecznego ciasta. Podpowiadamy najlepsze przepisy i dajemy porady, m.in. jak piec czy przechowywać. Musisz poznać te wszystkie informacje, jeżeli zależy ci na miodowniku idealnym. Domownicy będą zachwyceni!

Sprawdź najlepsze przepisy na świąteczne ciasta. Kliknij!

Miodownik - z jakiej mąki?

Chcesz przygotować pyszne i jednocześnie "eleganckie" ciasto na święta? Idealny pomysł to miodownik. Z jakiej mąki - to jedno z podstawowych pytań zadawanych przez gospodynie domowe. Tutaj zdania mogą być podzielone. Większość osób wybiera w tym celu mąkę tortową. Najlepiej postaw na tę mąkę, którą najbardziej lubisz i którą wybierasz do większości wypieków. Większość gospodyń ma swój typ i nie wyobraża sobie innego wyboru, szczególnie podczas świątecznych przygotowań.

Miodownik - jak przechowywać?

Już wiesz, z jakiej mąki przygotować miodownik. Jak przechowywać ciasto - to kolejne, kluczowe pytanie. Po upieczeniu wystudź placek na blacie. Następnie włóż go do lodówki. Wówczas szybciej będzie gotowy do jedzenia (warstwy odpowiednio zmiękną). Oczywiście przechowując go w tym miejscu (choćby przez noc), przykryj wierzch np. folią aluminiową.

W przeciwnym razie ciasto może przejść zapachami innych potraw. A to nic dobrego, tym bardziej że na Boże Narodzenie nasze lodówki zostają wypchane kapustą z grzybami, mięsem i wieloma innymi, bardzo wykwintnymi przysmakami. Potem, gdy w lodówce zabraknie już miejsca na pyszności, ciasto może leżeć w ciemnym i chłodnym miejscu. Będzie zawsze gotowe do jedzenia. Jednak uwierz - długo nie postoi niejedzone. Jest tak pyszne, że trudno mu się oprzeć.

Ważne! Jeżeli trzymasz miodownik cały czas w lodówce, to pamiętaj, aby wyjąć go kilka godzin przed jedzeniem.

Miodownik - jak długo przechowywać?

Słodki, świąteczny, orzechowy - to właśnie miodownik. Jak długo przechowywać ciasto? Termin ten może być bardzo długi. Mówi się, że placek, przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, jest w stanie wytrzymać nawet miesiąc! Nie sprawdzaliśmy, ale jesteśmy pewni, że kilka lub nawet kilkanaście dni może stać bez obaw, że po jego zjedzeniu coś nam się stanie.

To zatem doskonałe ciasto wpisujące się w nurt "zero waste". Po świętach często zostaje bowiem sporo jedzenia. Niestety dużo wyrzucamy, bo nie jesteśmy w stanie go zjeść. Jeżeli jakimś cudem miodownik zostanie, to może poczekać na czasy, gdy już po świętach mocno zgłodniejemy.

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Miodownik - jaki krem będzie najlepszy?

Chcesz na święta przygotować miodownik. Jaki krem wybierzesz? To kolejne pytanie, które musisz sobie zadać.

Co dom, to inny krem do miodownika. Bardzo popularny to ten budyniowy, ale znajdziemy też kajmakowy, a nawet ten z dodatkiem kawy. Mamy dla ciebie kilka wyśmienitych przepisów. Wybierz krem, który najbardziej wpasuje się w kubki smakowe twojej rodziny.

Krem kajmakowy z dodatkiem kawy

Składniki:

  • 1,5 kostki masła
  • 3 puszki masy kajmakowej (250-300g)
  • 150 g orzechów włoskich albo innych ulubionych orzechów, jeżeli nie lubicie włoskich
  • 5 łyżek rumu
  • 2 łyżki zmielonej, dobrej kawy

 

Wykonanie:

Masło utrzyj mikserem, aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj masę kajmakową (cały czas ucieraj). Dolej rum, kawę i pokrojone drobno orzechy.

Krem budyniowy

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • Pół szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe

 

Wykonanie:

Ugotuj budynie w mleku (wymieszaj zawartość dwóch opakowań w jednej szklance, a pozostałe dwie zagotuj i dodaj do nich rozpuszczony w mleku proszek budyniowy). Ostudź. Utrzyj masło, cukier i ostudzone budynie.

Krem kajmakowy

Składniki:

  • 1 szklanka kajmaku
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone

 

Wykonanie:

Ubij śmietankę i stopniowo dodawaj mascarpone. Wymieszaj potem z kajmakiem.

 

Sprawdź także: Miodownik z kremem z kaszy manny

Miodownik - jak zrobić?

Najlepsze bożonarodzeniowe ciasto. Sernik? Makowiec? Miodownik! Jak zrobić, by wyszedł idealnie? Przepisy na kremy masz powyżej. Teraz czas na resztę. Sprawdź świetny przepis:

Składniki na kruche blaty miodownika:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

 

Wykonanie:

Wybierz formę do pieczenia o wymiarach 24x24 centymetrów. Może być też większa. Każdy z blatów będziesz piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Masę przygotuj wcześniej. Potem zrób blaty. Do miski wsyp trzy szklanki mąki i sodę (przesiej przez sito). Dodaj żółtka, cukier puder, roztopione i przestudzone masło, miód i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko na gładkie i lepiące ciasto. Kulę zawiń w folię i odłóż do lodówki na około godzinę. Ciasto podziel na trzy równe kawałki. Jeden kawałek podziel nożem na cienkie plasterki i wyłóż nimi blachę. Uklep na dnie formy. Piecz blat i powtórz tę czynność trzy razy. Uważaj, wyciągając blaty z formy, by się nie pokruszył.

Potem przekładaj blaty kremem. Dla złamania smaku możesz dodać też na warstwy powidła. Pamiętaj! Blaty możesz przygotować wcześniej, nawet dwa lub trzy dni wcześniej.

Miodownik to przepyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Możesz pokusić się o wariacje na temat jego przygotowania, np. dodając dwa rodzaje kremów do jednego placka. Miodownik lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Wcale się nie dziwimy. Także u nas nie zabraknie tego wyjątkowego wypieku. Smacznego i powodzenia w przygotowaniach przedświątecznych!

 

Sprawdź także: Wyśmienity przepis na miodownik ze Smaker.pl

 

1. Miodownik

Jak zrobić miodownik?

Jak zrobić miodownik? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Miodownik - choinka

Miodownik na święta przepis

Miodownik na święta przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Miodownik na święta

Miodownik przepis

Miodownik przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Miodownik

Ciasto miodownik przepis

Ciasto miodownik przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Miodownik według Ewy Wachowicz

Miodownik według Ewy Wachowicz

Miodownik według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Miodownik

Miodownik

Miodownik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Piernikowy miodownik

Piernikowy miodownik przepis

Piernikowy miodownik przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Boże Narodzenie 2021: Co oprócz grzybów dodać do kapusty na Wigilię, aby była pyszna? »

Świąteczny obiad. Tradycyjnie, ale i oryginalnie »

Danie z fugu, czyli najbardziej niebezpieczna ryba świata na talerzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery JAGODZIANKI

Nie ma lata bez jagodzianek. Bardzo puszyste, delikatne ciasto, wypełnione le...

Odsłon: 323

>60 min
4
15 min
5
>60 min
4
Przekąski Langosz

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej. Na Węgrzech sprzedawany jest jako...

Odsłon: 1680

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Uprawiasz sport? Sprawdź, jakie suplementy diety warto stosować

Regularne uprawianie różnych dyscyplin sportowych, nawet rekreacyjne, sprawia, że organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele mikro i mak...

0
Informacje Co zrobić z kocimiętką? Charakterystyka i właściwości tego zioła cię zaskoczą!

Kocimiętka to zioło, które wiele osób kojarzy z wabikiem na koty. Okazuje się jednak, że ma ono ogromny potencjał zarówno kulinarny, jak i prozdrow...

0
Informacje Czego nie łączyć z mlekiem?

Warto wiedzieć, które produkty spożywcze można ze sobą łączyć, a które nie. Nie chodzi tylko o walory smakowe, ale przede wszystkim o potencjalne r...

0
Informacje Co to jest tempura, czyli kilka słów o japońskiej sztuce przygotowywania dań

Co to jest tempura? Jak ją przygotować i w jakiej formie podawać? To bardzo ważny element kuchni japońskiej, który zyskał grono fanów na całym świe...

0