Miodownik - pyszne ciasto na świąteczny stół

Miodownik, jak sama nazwa wskazuje, to pyszne, kruche ciasto na bazie miodu. Zazwyczaj placek przełożony jest kremem budyniowym albo kajmakowym. Doskonale nadaje się nie tylko na święta, ale również na weekendy z rodziną. Zachwyca smakiem i wcale nie jest trudny do przygotowania.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co warto wiedzieć o miodowniku?

- Jaką mąkę wybrać do miodownika?

- Jak przechowywać miodownik?

- Jak długo przechowywać miodownik?

- Jaki krem pasuje do miodownika?

- Jak zrobić miodownik?

- Jakie przepisy polecają nasi Użytkownicy?

 

Dzisiaj kilka słów o wyjątkowym cieście. Jeżeli marzysz o kruchym placku na bazie słodkiego miodu z dodatkiem aksamitnego kremu, to świetnie trafiłaś! Opowiemy o miodowniku - cieście uwielbianym przez Polaków. Podpowiemy trochę ciekawostek na jego temat i przede wszystkim podsuniemy sprawdzone przepisy, z które z pewnością cię zachwycą.

Miodownik z orzechami lub bez - co warto wiedzieć?

Miodownik z orzechami to niewątpliwie najczęściej przygotowywany rodzaj tego typu ciasta. Nic dziwnego - w końcu miód i orzechy pasują tutaj do siebie wręcz idealnie! W dodatku bardzo mocno kojarzą się ze świętami (nic dziwnego, że na bożonarodzeniowych stołach stają często właśnie te placki). Jest to, jak nietrudno się domyślić, ciasto bardzo mocno słodkie. Dlatego wiele gospodyń domowych przełamuje tę słodkość powidłami śliwkowymi. Uwielbiamy to połączenie!

Na wierzch ciasta ląduje zaś właśnie przepyszna miodowo-orzechowa polewa. Co ciekawe ciasto to smakuje najlepiej po dwóch, trzech dniach od upieczenia. Dlatego warto przygotować je przed świętami. I tutaj zaczyna się test cierpliwości. Wiele osób bowiem nie potrafi powstrzymać się przed spałaszowaniem przynajmniej kilku kawałków. A przecież ciasto powinno wytrzymać do świąt. Zawsze można przygotować dwie blaszki, prawda?

Sprawdź szczegóły na temat tego pysznego, świątecznego ciasta. Podpowiadamy najlepsze przepisy i dajemy porady, m.in. jak piec czy przechowywać. Musisz poznać te wszystkie informacje, jeżeli zależy ci na miodowniku idealnym. Domownicy będą zachwyceni!

Sprawdź najlepsze przepisy na świąteczne ciasta. Kliknij!

Miodownik - z jakiej mąki?

Chcesz przygotować pyszne i jednocześnie "eleganckie" ciasto na święta? Idealny pomysł to miodownik. Z jakiej mąki - to jedno z podstawowych pytań zadawanych przez gospodynie domowe. Tutaj zdania mogą być podzielone. Większość osób wybiera w tym celu mąkę tortową. Najlepiej postaw na tę mąkę, którą najbardziej lubisz i którą wybierasz do większości wypieków. Większość gospodyń ma swój typ i nie wyobraża sobie innego wyboru, szczególnie podczas świątecznych przygotowań.

Miodownik - jak przechowywać?

Już wiesz, z jakiej mąki przygotować miodownik. Jak przechowywać ciasto - to kolejne, kluczowe pytanie. Po upieczeniu wystudź placek na blacie. Następnie włóż go do lodówki. Wówczas szybciej będzie gotowy do jedzenia (warstwy odpowiednio zmiękną). Oczywiście przechowując go w tym miejscu (choćby przez noc), przykryj wierzch np. folią aluminiową.

W przeciwnym razie ciasto może przejść zapachami innych potraw. A to nic dobrego, tym bardziej że na Boże Narodzenie nasze lodówki zostają wypchane kapustą z grzybami, mięsem i wieloma innymi, bardzo wykwintnymi przysmakami. Potem, gdy w lodówce zabraknie już miejsca na pyszności, ciasto może leżeć w ciemnym i chłodnym miejscu. Będzie zawsze gotowe do jedzenia. Jednak uwierz - długo nie postoi niejedzone. Jest tak pyszne, że trudno mu się oprzeć.

Ważne! Jeżeli trzymasz miodownik cały czas w lodówce, to pamiętaj, aby wyjąć go kilka godzin przed jedzeniem.

Miodownik - jak długo przechowywać?

Słodki, świąteczny, orzechowy - to właśnie miodownik. Jak długo przechowywać ciasto? Termin ten może być bardzo długi. Mówi się, że placek, przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, jest w stanie wytrzymać nawet miesiąc! Nie sprawdzaliśmy, ale jesteśmy pewni, że kilka lub nawet kilkanaście dni może stać bez obaw, że po jego zjedzeniu coś nam się stanie.

To zatem doskonałe ciasto wpisujące się w nurt "zero waste". Po świętach często zostaje bowiem sporo jedzenia. Niestety dużo wyrzucamy, bo nie jesteśmy w stanie go zjeść. Jeżeli jakimś cudem miodownik zostanie, to może poczekać na czasy, gdy już po świętach mocno zgłodniejemy.

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Miodownik - jaki krem będzie najlepszy?

Chcesz na święta przygotować miodownik. Jaki krem wybierzesz? To kolejne pytanie, które musisz sobie zadać.

Co dom, to inny krem do miodownika. Bardzo popularny to ten budyniowy, ale znajdziemy też kajmakowy, a nawet ten z dodatkiem kawy. Mamy dla ciebie kilka wyśmienitych przepisów. Wybierz krem, który najbardziej wpasuje się w kubki smakowe twojej rodziny.

Krem kajmakowy z dodatkiem kawy

Składniki:

  • 1,5 kostki masła
  • 3 puszki masy kajmakowej (250-300g)
  • 150 g orzechów włoskich albo innych ulubionych orzechów, jeżeli nie lubicie włoskich
  • 5 łyżek rumu
  • 2 łyżki zmielonej, dobrej kawy

 

Wykonanie:

Masło utrzyj mikserem, aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj masę kajmakową (cały czas ucieraj). Dolej rum, kawę i pokrojone drobno orzechy.

Krem budyniowy

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • Pół szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe

 

Wykonanie:

Ugotuj budynie w mleku (wymieszaj zawartość dwóch opakowań w jednej szklance, a pozostałe dwie zagotuj i dodaj do nich rozpuszczony w mleku proszek budyniowy). Ostudź. Utrzyj masło, cukier i ostudzone budynie.

Krem kajmakowy

Składniki:

  • 1 szklanka kajmaku
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone

 

Wykonanie:

Ubij śmietankę i stopniowo dodawaj mascarpone. Wymieszaj potem z kajmakiem.

 

Sprawdź także: Miodownik z kremem z kaszy manny

Miodownik - jak zrobić?

Najlepsze bożonarodzeniowe ciasto. Sernik? Makowiec? Miodownik! Jak zrobić, by wyszedł idealnie? Przepisy na kremy masz powyżej. Teraz czas na resztę. Sprawdź świetny przepis:

Składniki na kruche blaty miodownika:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

 

Wykonanie:

Wybierz formę do pieczenia o wymiarach 24x24 centymetrów. Może być też większa. Każdy z blatów będziesz piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Masę przygotuj wcześniej. Potem zrób blaty. Do miski wsyp trzy szklanki mąki i sodę (przesiej przez sito). Dodaj żółtka, cukier puder, roztopione i przestudzone masło, miód i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko na gładkie i lepiące ciasto. Kulę zawiń w folię i odłóż do lodówki na około godzinę. Ciasto podziel na trzy równe kawałki. Jeden kawałek podziel nożem na cienkie plasterki i wyłóż nimi blachę. Uklep na dnie formy. Piecz blat i powtórz tę czynność trzy razy. Uważaj, wyciągając blaty z formy, by się nie pokruszył.

Potem przekładaj blaty kremem. Dla złamania smaku możesz dodać też na warstwy powidła. Pamiętaj! Blaty możesz przygotować wcześniej, nawet dwa lub trzy dni wcześniej.

Miodownik to przepyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Możesz pokusić się o wariacje na temat jego przygotowania, np. dodając dwa rodzaje kremów do jednego placka. Miodownik lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Wcale się nie dziwimy. Także u nas nie zabraknie tego wyjątkowego wypieku. Smacznego i powodzenia w przygotowaniach przedświątecznych!

 

Sprawdź także: Wyśmienity przepis na miodownik ze Smaker.pl

 

1. Miodownik

Jak zrobić miodownik?

Jak zrobić miodownik? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Miodownik - choinka

Miodownik na święta przepis

Miodownik na święta przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Miodownik na święta

Miodownik przepis

Miodownik przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Miodownik

Ciasto miodownik przepis

Ciasto miodownik przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Miodownik według Ewy Wachowicz

Miodownik według Ewy Wachowicz

Miodownik według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Miodownik

Miodownik

Miodownik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Piernikowy miodownik

Piernikowy miodownik przepis

Piernikowy miodownik przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Boże Narodzenie 2021: Co oprócz grzybów dodać do kapusty na Wigilię, aby była pyszna? »

Świąteczny obiad. Tradycyjnie, ale i oryginalnie »

Danie z fugu, czyli najbardziej niebezpieczna ryba świata na talerzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Maślany, kruchutki spód, słodki waniliowy budyń i kwaśny rabarbar.....

Odsłon: 28295

>60 min
34
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Kiełbasa chuda podpiekana.

Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...

Odsłon: 63

>60 min
0
Desery Ciasto "Och i Ach"

Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...

Odsłon: 642

60 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Szybki tost

Jak spieszę się a chcę zjeść coś dobrego przed wyjściem to mam swojego pewnia...

Odsłon: 111

15 min
2
>60 min
4
>60 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0