Najlepsze sposoby na moczenie grzybów. 3 porady, które każdy powinien znać

Do barszczu, farszy do krokietów, uszek, a także do kapusty. Trudno wyobrazić sobie świąteczne potrawy bez suszonych grzybów. Zanim jednak przystąpisz do gotowania, należy je odpowiednio przygotować. Podpowiemy ci, na czym polega moczenie grzybów oraz jak to zrobić to prawidłowo, aby były naprawdę smaczne.

Jak prawidłowo mrozić grzyby? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Polacy uwielbiają grzyby i bardzo chętnie wykorzystują je do przygotowania wielu tradycyjnych dań. Niestety, sezon na nie jest stosunkowo krótki i większość z nas poszukuje sposobów, aby zachować ich smak na dłużej. Niektórzy decydują się na ich marynowanie bądź mrożenie, jednak najpopularniejszą metodą jest po prostu suszenie. Zanim jednak suszone grzyby trafią do naszych potraw, należy je odpowiednio namoczyć. Aby twoje potrawy wyszły idealnie, zwróć uwagę na kilka szczegółów.

Sprawdź także: Robisz na Wigilię zupę grzybową z suszonych grzybów? Mamy patenty, żeby nie była gorzka

Moczenie grzybów: w ciepłej czy w zimnej wodzie?

Oba sposoby na moczenie grzybów mają równie wielu zwolenników, co przeciwników. Wydaje się jednak, że szala przechyla się nieco na stronę osób, które preferują moczenie grzybów w ciepłej wodzie. Przyspiesza to nieco cały proces i sprawia, że grzyby zmiękną odrobinę szybciej. Pamiętaj jednak, że nie może to być wrzątek, a jedynie ciepła woda. Nawet jeśli zdecydujesz się zalać grzyby chłodną wodą, nie powinna być ona lodowata, a co najwyżej mieć temperaturę pokojową.

Moczenie grzybów w mleku

Słyszeliście kiedyś o moczeniu grzybów w mleku? To staropolska metoda, która współcześnie bywa rzadko stosowana. Nie zmienia to jednak faktu, że dzięki niej grzyby stają się delikatniejsze i wręcz rozpływają się w ustach. W tym wypadku suszone grzyby zalewamy letnim, osolonym mlekiem. Pozostawiamy je w naczyniu na co najmniej 5-6 godzin, a następnie obgotowujemy i wykorzystujemy do wybranych potraw.

Jak moczyć grzyby w wodzie?

Grzyby w wodzie możemy moczyć na dwa sposoby. Pierwszym i najpopularniejszym jest zalanie grzybów czystą, przegotowaną wodą, tak aby płyn je lekko przykrył. Druga metoda zaleca sięgnięcie po osoloną wodę. W tym przypadku pamiętaj, aby mniej osolić grzyby w tracie dalszego gotowania.

Grzyby moczone w wodzie należy od czasu do czasu docisnąć i przemieszać przy pomocy widelca lub łyżki, tak aby płyn równo je pokrywał.  Grzyby będą gotowe po około 3-4 godzinach.

Gotowanie namoczonych grzybów

Wiele osób zastanawia się, czy namoczone grzyby należy dodatkowo gotować. Odpowiedź jest twierdząca. Jeśli ograniczysz się do samego moczenia grzybów, może okazać się, że będą one zbyt twarde. Aby zmiękły, przelej je do rondelka razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj pod przykryciem przez około 30-40 minut, w razie potrzeby dolewając więcej płynu. Po ugotowaniu odciśnij je lekko. Tak przygotowane grzyby będą miękkie i idealnie wkomponują się w twoje ulubione potrawy.

Co zrobić z wodą, w której moczyły się grzyby?

Pod żadnym pozorem nie wylewaj wody, w której moczyły się grzyby. Kryje się w niej mnóstwo aromatu, który aż żal zmarnować. Możesz wykorzystać ją do wzbogacenia smaku wielu potraw, począwszy od zupy grzybowej i wigilijnego barszczu, poprzez bigos i kapustę z grzybami, a na różnego rodzaju sosach i mięsach skończywszy.

Jeśli nie chcesz jej zużyć natychmiast, woda po namoczonych grzybach może być przelana np. do kostkarki. W ten sposób będziesz mógł ją wykorzystać nawet za kilka miesięcy.

Aby upewnić się, że w wodzie po grzybach nie ma żadnych zanieczyszczeń, przecedź ją przez gazę.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Najlepszym sposobem na przechowywanie suszonych grzybów jest zamknięcie ich w szczelnych pojemnikach, gdzie nie będą narażone na działanie wilgoci. W tej roli idealnie sprawdzą się puszki lub słoiki. Co jakiś czas warto sprawdzić, czy w grzybach nie zalęgły się insekty i czy wciąż nadają się do spożycia.

Odpowiednio zabezpieczone zbiory możemy przechowywać w ten sposób bardzo długo, zapasy bez trudu powinny wytrzymać do kolejnego sezonu grzybowego.

Jak wykorzystać moczone grzyby?

Sposobów na wykorzystanie suszonych grzybów jest wiele. Bardzo często są one dodawane do świątecznych potraw. Możesz użyć ich do zrobienia staropolskiego bigosu, tradycyjnej zupy grzybowej lub wigilijnej kapusty. Będą również doskonałym nadzieniem do pierogów, krokietów i uszek. Możesz również wzbogacić nimi smak śledzi i pasztecików. Przetestuj przepisy naszych użytkowników, a z pewnością nie pożałujesz.

 

1. Sos grzybowy z suszonych grzybów

 Sos grzybowy z suszonych grzybów Zobacz przepis

Sos grzybowy z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pasztet z suszonych grzybów

 Pasztet z suszonych grzybów Zobacz przepis

Pasztet z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Rosół z suszonych grzybów

 Rosół z suszonych grzybów Zobacz przepis

Rosół z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Risotto z suszonych grzybów

 Risotto z suszonych grzybów Zobacz przepis

Risotto z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tarta z masą z suszonych grzybów

 Tarta z masą z suszonych grzybów Zobacz przepis

Tarta z masą z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sos grzybowy z suszonych grzybów

 Sos grzybowy z suszonych grzybów Zobacz przepis

Sos grzybowy z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlety z suszonych grzybów

 Kotlety z suszonych grzybów Zobacz przepis

Kotlety z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zupa krem z suszonych grzybów

 Zupa krem z suszonych grzybów Zobacz przepis

Zupa krem z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów

 Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów Zobacz przepis

Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pesto z grzybów leśnych

 Pesto z grzybów leśnych Zobacz przepis

Pesto z grzybów leśnych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Grzyby na odporność. Nie chodzi o zwykłe pieczarki na INTERIA.TV.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2