Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z klasycznych składników świątecznych - suszone grzyby, orzechy - w nowoczesnym lekkim wydaniu. Kruche ciasto wypełnione masą z lekkiego serka i zmiksowanych suszonych grzybów, doprawione z pazurem prażonymi orzechami i kolendrą.
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 10204
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2061
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 65
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 10204
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2061
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 65
Składniki
Ciasto: * Jajo i masło/margaryna powinny być zimne. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtko, posiekaną margarynę, sól i szybko zagnieść, jeśli trzeba – dodać łyżkę lodowatej wody. Rozwałkować i wyłożyć w natłuszczonej, posypanej tartą bułką dużej formie na tartę. Brzegi odciąć nożyczkami do wysokości ok 1 cm nad foremką, lekko spłaszczyć ząbkami widelca. Obcięte resztki ciasta zagnieść w kulę, kulę i formę z ciastem włożyć na najwyższą półkę do lodówki. * Rozgrzać piekarnik do 180 st C, białko ubić z odrobiną wody. Kiedy piekarnik się rozgrzeje wyjąć formę z ciastem, posmarować ubitym białkiem, ponakłuwać widelcem i piec 12-15 minut. * Wyjąć i ostudzić. Na ostudzone ciasto wylać masę grzybową, wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 40 minut. Wyjąć z lodówki kulę z resztek ciasta, rozwałkować, wyciąć choinki, gwiazdki czy cokolwiek innego ulubionego. W połowie pieczenia ciasta (czyli po 20 minutach) wysunąć blachę, udekorować ciasteczkami lekko dociskając, jeśli zostało nam trochę ubitego białka – posmarować ciasteczka. * Po upieczeniu tartę zostawić na 20-30 minut w uchylonym piekarniku, po wyjęciu całkowicie ochłodzić, inaczej masa będzie się rozpadać. Jeśli chcecie podawać na ciepło – odgrzać ponownie. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Nadzienie: * Do namoczonych grzybów dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do miękkości 20-30 minut. Wyjąć przyprawy, odlać nie wyciskając grzybów, wodę odstawić. Grzyby zblendować z miękkim masłem, jeśli trzeba – dolać 2/3 łyżki odlanej wody. * Dodać ser, jaja, śmietanę, bułkę tartą i dokładnie zblendować. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać wody z grzybów albo bułki tartej. * Orzechy uprażyć na suchej patelni, owinąć ściereczkę i przeturlać, dzięki czemu łatwo je będzie obrać. Obrane posiekać/rozbić w moździerzu, dodać do masy orzechy i posiekaną kolendrę/pietruszkę. Doprawić papryką, popieprzyć, posolić, wylać na ostudzony spód i upiec.
Wersja dla początkujących, leniwych, tych w niedoczasie: Kruche ciasto można zastąpić gotowym francuskim. Podpiekamy je obciążone papierem do pieczenia/folią i fasolą; pozostałe białko dodajemy do masy grzybowej.
Wersja dla tych, którym nie chce się wychodzić do sklepu po zapomniane składniki: Ser ricotta/mascarpone można zastąpić twarogiem dokładnie rozgniecionym z dwiema łyżkami śmietany. Orzechy laskowe – orzechami włoskimi, pestkami słonecznika albo dyni. Kolendrę – pietruszką.