Uczta Smaków – Kuchnie świata

Najlepsze dania z PRL. Kulinarny powrót do dawnych lat

Dania z PRL to nie tylko sposób, aby na chwilę przenieść się do przeszłości, to również idealna opcja dla domorosłych kucharzy, którzy szukają nieskomplikowanych kulinarnych rozwiązań. Przeczytaj nasz artykuł i wyczaruj jedną z potraw kuchni, która królowała na polskich stołach w drugiej połowie XX w.

Dania z PRL | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kuchnia PRL to coś, czego wiele młodych osób, zwłaszcza tych, które urodziły się po 1989 roku, nie ma prawa pamiętać. Charakteryzuje się ona dużą prostotą, gdyż w tamtym okresie Polacy szukali sposobów na oszczędne życie. Dodatkową przeszkodą w przygotowywaniu bardzo wykwintnych potraw był ograniczony dostęp do wielu produktów.

Gdzie można było najczęściej spotkać dania specyficzne dla tego okresu? Starsi czytelnicy z pewnością pamiętają menu serwowane w takich miejscach jak bary mleczne, stołówki zakładowe czy stołówki szkolne. Kuchnia PRL była równie częstym gościem imprez z przyjaciółmi i rodzinnych przyjęć.

Jakie przepisy należały do flagowych potraw tamtych czasów? Począwszy od zupy „nic" przez babkę ziemniaczaną, chleb z cukrem i solą, mortadelę w panierce, kończąc na takich daniach, jak bryzol czy śledź po japońsku - kuchnia PRL miała naprawdę liczne oblicza. Niestety przekąski z PRL często kojarzą się wielu osobom z ciężkimi czasami. Chętnie odczarujemy ich pospolitość, prezentując kilka ciekawych kulinarnych rozwiązań, które z pewnością znajdą swoje zastosowanie na niejednym stole. Zapraszamy!

Zimne nóżki

Pamiętasz jeszcze z czasów dzieciństwa, że zimne nóżki były klasyczną przekąską, która towarzyszyła większości rodzinnych celebracji? Nic w tym dziwnego. Swoją popularność zawdzięczała prostocie wykonania - na liście składników widniało dosłownie kilka produktów. Zimne nóżki, znane również jako galaretka z nóżek czy śląski galaret, często serwowane były na Wielkanoc. Jak je przyrządzić?

Na liście składników powinny znaleźć się nóżki wieprzowe, golonka tylna lub przednia, listki laurowe, ziele angielskie, marchew, korzeń pietruszki, a także sól i pieprz. A jak wygląda sam proces pichcenia potrawy? W pierwszym etapie należy przygotować nóżki i golonki.

Umyj je pod bieżącym strumieniem wody, a następnie ułóż na dnie garnka. Zasyp mięso listkami laurowymi i zielem angielskim, a potem zalej odpowiednią ilością wody tak, aby ta zakryła składniki. Po zagotowaniu na wierzchu wody prawdopodobnie pojawią się szumowiny, które należy usunąć.

Gotuj mięso przez ok. trzy godziny na średnim gazie lub przez ok. pięć godzin na małym gazie. Zasada jest taka, że im dłużej gotujesz galaretę, tym będzie bardziej ona esencjonalna i aromatyczna - zupełnie jak z rosołem!

Do wywaru dodaj obrane warzywa i dopraw go przyprawami. Kolejnym etapem jest ponowne gotowanie na niewielkim ogniu przez ok. dwie godziny. Aby mieć pewność, że mięso jest idealnie ugotowane, sprawdź, czy samo odchodzi od kości. Wyjmij nóżki i golonkę z garnka i obierz mięso. Następnie poporcjuj je do półmisków lub salaterek i wstaw na całą noc do lodówki, zalewając je wcześniej wywarem pozostałym po gotowaniu.

Jak podawać zimne nóżki? Najprostszą opcją jest skropienie ich octem i doprawienie łyżeczką majonezu, a nawet sokiem z cytryny. Jeśli lubisz zieleninę, posyp galaretę sowitą porcją pietruszki. Chcesz, aby twoje danie miało idealny kształt? Poporcjuj mięso i wywar do jednorazowych kokilek. Tak przygotowana galareta to ozdoba stołu.

Przekąski z PRL: paprykarz szczeciński

Historia tego smarowidła sięga lat 60. XX wieku. Jego najpopularniejsza forma to ta sprzedawana w charakterystycznych miedzianych puszkach z czerwoną etykietą. Ta przekąska narodziła się jako sposób na wykorzystanie odpadów rybich, które najzwyczajniej w świecie marnowały się podczas produkcji innych przetworów.

Wielu koneserów kuchni PRL pamięta go z czasów dzieciństwa, a my mamy sposób na to, jak ponownie przygotować go w zaciszu własnego domu. Masz ochotę na paprykarz szczeciński? Do jego przyrządzenia będziesz potrzebować wędzonej ryby, ryżu naturalnego, marchewki, pietruszki, cebuli, oleju roślinnego, bulionu, koncentratu pomidorowego i mieszanki papryk.

Obierz wędzoną rybę ze skóry i ugotuj ryż. Warzywa korzenne zetrzyj na tarce, a następnie podsmaż je na patelni z drobno posiekaną cebulą. Zalej jarzyny bulionem i gotuj je do miękkości. Na sam koniec dodaj kawałki ryby i naturalny ryż, a następnie dopraw wszystko do smaku mieszanką papryk. W ostatnim etapie zagęść potrawę koncentratem pomidorowym.

Tak przygotowany paprykarz szczeciński stanie się świetnym dodatkiem do chrupkiego pieczywa. Czym go posypać? My proponujemy świeżą kolendrę lub natkę pietruszki.

Zobacz: Cytrynowy tatar z łososia na pumperniklu

Bryzol

Bryzol uznawany jest za jeden z największych przebojów PRL. Niezależnie od wybranej restauracji czy jadłodajni, bryzol był najbardziej popularnym daniem, które wręcz musiało znaleźć się na samym szczycie menu.

Co kryje się pod tą enigmatyczną nazwą? Jest to kotlet z mielonego i odpowiednio roztłuczonego mięsa. Tradycyjnie przygotowywany był z mięsa wołowego lub wieprzowego, ale dziś można go spotkać nawet w drobiowej wersji. Aby wyczarować wyśmienite danie, należy zadbać o charakterystyczny miękki środek i chrupiące brzegi.

Do przygotowania koletów potrzebujesz wybranego mięsa, jajka, cebuli, pieczarek, mąki pszennej, oleju rzepakowego, a także soli i pieprzu. Drobno posiekaj sztukę mięsa lub użyj maszynki, aby zmielić je na bryzol. Posiekaną masę wzbogać o jajko i przyprawy. Uformuj niewielkie, płaskie kotleciki. Następnie obtocz je w mące i usmaż na sowitej ilości oleju tak, aby nie przywarły do patelni.

Po zdjęciu kotletów z patelni czas na dodatki. Strzałem w dziesiątkę będzie blanszowana cebulka lub połączenie cebuli i pieczarek. Jako zwieńczenie potrawy zaserwuj purée ze smacznych ziemniaków. Cebulkę i grzyby możesz również zamienić na uwielbiane przez wszystkich buraczki.

Śledź po japońsku

W czasach PRL możliwości zagranicznych wojaży były nieco ograniczone. W szczególności, jeśli chodzi o wycieczki do Azji, do której często podróżowało się jedynie na talerzu (a jeszcze częściej tylko z nazwy). Śledź po japońsku z kontynentem azjatyckim ma niewiele wspólnego, ponieważ tak naprawdę jest to klasyczne danie kuchni galicyjskiej.

Śledź po japońsku to gratka dla osób, które szukają błyskawicznych kulinarnych rozwiązań. W zasadzie przygotowuje się go bardzo szybko. Czego potrzebujesz? Upewnij się, czy na liście składników znajdą się filety śledziowe, jajka, groszek konserwowy, czerwona cebula, ogórki kiszone, majonez, musztarda delikatesowa i przyprawy do smaku.

Odsącz śledzia z oleju i wymocz go w wodzie, aby pozbyć się słonego posmaku. Do oddzielnej miski wrzuć pokrojone ogórki, groszek i cebulę. Z przypraw, majonezu i musztardy stwórz sos. Następnie owiń połówki ugotowanego jajka śledziami i ułóż na wcześniej przygotowanym sosie. Udekoruj każdą konstrukcję odrobiną majonezu i świeżą natką pietruszki - voilà śledź po japońsku gotowy!

 

1. Bryzol w sosie grzybowym

 Bryzol w sosie grzybowym Zobacz przepis

Bryzol jak w PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tradycyjny bryzol

 Tradycyjny bryzol Zobacz przepis

Klasyczny bryzol / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zimne nóżki

 Zimne nóżki Zobacz przepis

Zimne nóżki z PRL / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Paprykarz szczeciński

 Paprykarz szczeciński Zobacz przepis

Paprykarz szczeciński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka jarzynowa

 Sałatka jarzynowa Zobacz przepis

Sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śledzie w śmietanie

 Śledzie w śmietanie Zobacz przepis

Śledzie w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Śledzie po japońsku

 Śledzie po japońsku Zobacz przepis

Śledzie po japońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety z mortadeli

 Kotlety z mortadeli Zobacz przepis

Kotlety z mortadeli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami

 Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami Zobacz przepis

Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »

Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leczo z kiełbasą

Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...

Odsłon: 72

60 min
1
30 min
10
Desery Pleśniak z jabłkami

Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...

Odsłon: 500

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Wystarczy szczypta, by poczuć różnicę

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że dzięki nim smak tego napoju staje się jeszcze lepszy. Zobacz, jak parzyć kawę z dodatkiem skoru...

2
Informacje Jak piec chleb na liściu?

Pieczenie chleba jest sztuką, której wiele osób uczy się przez długie lata swojego życia, ciągle udoskonalając przepis i starając się stworzyć jesz...

0
Informacje Jak zrobić zakwas na chleb?

Jaki jest najlepszy chleb? Miłośnicy tradycyjnej kuchni odpowiedzą z pewnością, że ten przygotowany na zakwasie. Jeśli zamierzasz upiec chleb w dom...

4
Informacje Maleńkie ziarenka wymiatają cholesterol z tętnic jak odkurzacz. Na co jeszcze pomaga olej z pestek porzeczki?

Specjaliści wskazują, że aż 21 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Brak badań lub chęci leczenia się doprowadzają do miażdżycy i stanów...

2