Spis treści:
- Kiszenie ogórków - krok po kroku
- Co zrobić, żeby ogórki były twarde?
- Dlaczego ogórki wychodzą puste w środku?
- Najlepsze przepisy na kiszone ogórki
W lecie, szczególnie w lipcu, przypada szczyt sezonu warzywno-owocowego, dlatego wielu domowych kucharzy wykorzystuje ten moment na przyrządzenie przetworów. Wakacje to świetny czas na zrobienie zdrowych zapasów na zimę - kiszone ogórki to źródło witamin z grupy B i bakterii prebiotycznych, korzystnie wpływających na pracę jelit. Co zrobić, żeby warzywa nie były zbyt twarde lub puste w środku? Przekonaj się, wykorzystując sprawdzone receptury babć i mam oraz najlepsze przepisy na kiszone ogórki naszych użytkowników.

Kiszenie ogórków - krok po kroku
Dopiero rozpoczynasz przygodę z kiszeniem ogórków? Krok po kroku przestudiuj podstawowy przepis, który musi znać każdy miłośnik wytrawnych przetworów. Na początku przygotuj niezbędne składniki, czyli: ogórki gruntowe (nie mogą być niedojrzałe, ale też zbyt stare), sól naturalną kamienną (niejodowaną), dodatki (podstawowe to gałązki kopru, obrane ząbki czosnku i pozbawiony skórki korzeń chrzanu) oraz jednolitrowe słoiki (wyparzone i czyste). Koniecznie sprawdź, czy zakrętki do szklanych naczyń nie są zardzewiałe lub brudne - to może zrujnować cały proces.
Najlepsze przepisy na ogórki kiszone zawsze zaczynają się od tego samego, czyli przygotowania czystych, szklanych słoików. Na dnie każdego z nich ułóż koper, kilka obranych ząbków czosnku i obrany korzeń chrzanu. Następnie, na tak przygotowanych dodatkach, ułóż ogórki - najlepiej ustawić warzywa pionowo, dość ciasno. Jeśli są niewielkie, pamiętaj po prostu, aby przylegały do siebie. W osobnym naczyniu przygotuj zalewę, niezbędną do ukiszenia.
Solanka powstanie po połączeniu litra wody z łyżką soli. Wymieszaj dokładnie płyn i zalej ogórki tak, aby zakrył wszystkie składniki. Jeśli warzywa będą wystawać ponad poziom zalewy, mogą się zepsuć. Zakręć szczelnie słoiki i odwróć do góry dnem - sprawdzisz w ten sposób, czy nie przeciekają. Przechowuj przetwory w ciemnym i chłodnym miejscu. Zazwyczaj kiszone ogórki są gotowe do spożycia po dwóch, trzech tygodniach od przygotowania.

Kiszenie ogórków - krok po kroku: obróć słoiki do góry dnem, żeby sprawdzić, czy są szczelnie dokręcone | Fot. 123RF/Picsel
Co zrobić, żeby ogórki były twarde?
Istnieje prosty domowy sposób na to, aby otrzymać chrupiące przetwory warzywne. Co zrobić, żeby ogórki były twarde i pyszne? Przed umieszczeniem ich w słoju warto każdą sztukę nakłuć igłą w kilku miejscach. Dzięki temu warzywo odda nadmiar wody, przez który staje się nieprzyjemnie miękki. Warto wspomnieć, że ten zabieg doda też smaku przekąsce - ogórki wchłoną więcej aromatu kopru, czosnku i chrzanu.
Nie bez znaczenia jest również rodzaj ogórków wybranych do kiszenia. Najlepiej sprawdzą się te z drugiej połowy lipca i początku sierpnia - nie są już niedojrzałe i małe, za to zdecydowanie twardsze i soczyste. Pamiętaj, że warzywa późnosierpniowe mogą być już za stare i mało wilgotne.
Sprawdź także: Oto, co można zrobić ze skórek ogórka. Teraz już nie będziesz ich wyrzucać
Dlaczego ogórki wychodzą puste w środku?
Choć kucharze marzą o tym, żeby ich warzywno-owocowe przetwory na zimę wyszły idealnie, to niestety często zdarzają się im kulinarne wpadki. Czy wiesz, dlaczego ogórki wychodzą puste w środku i mają mało miąższu? Okazuje się, że powodem może być wybór złego składnika - dzieje się tak, gdy do kiszenia użyto zbyt dużych ogórków.
Inną przyczyną jest zbyt długi czas przechowywania ogórków, które przeznaczone były do kiszenia. Najlepiej od razu po powrocie z zakupów zabrać się do robienia przetworów. Im dłużej będą czekać, tym więcej wody utracą, co może przyczyniać się do powstawania dziur w masie.
Zastosowałeś się do wszystkich wskazówek, a ogórki i tak wyszły puste w środku? Nie przejmuj się - niestety czasami jest to wina sposobu, w jaki warzywa były nawożone.
Najlepsze przepisy na kiszone ogórki
W poradniku kiszenia ogórków krok po kroku nie może zabraknąć sprawdzonych receptur. Podstawową, dla początkujących, już poznałeś. Musisz jednak wiedzieć, że istnieje znacznie więcej sposobów na przyrządzanie przetworów z ogórków. Kluczowe będą dodatki, które wpłyną na smak i konsystencję warzyw. Nie ograniczaj się więc jedynie do kopru, czosnku i chrzanu. Fani ostrych i wyrazistych dań powinni użyć chili oraz liści laurowych, a wszyscy obawiający się o chrupkość warzyw - owinąć ogórki liśćmi dębu, winogron czy wiśni.

Żeby ogórki kiszone wyszły twarde, warto owinąć je liśćmi winogron, wiśni lub dębu | Fot. 123RF/Picsel
Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych ogórków, ukiś je we własnym soku, a nie solance. Przygotuj więcej warzyw i część zetrzyj na tarce, podsypując potem solą. Starte ogórki puszczą sok, którym zalejesz pozostałe warzywa i dodatki w słoiku. Tak przyrządzone wciąż są chrupiące i wilgotne, ale łagodniejsze w smaku.
Najlepsze przepisy na kiszone ogórki różnią się od siebie sposobem wykonania lub składnikami, które dodają przekąsce aromatu, ale też cennych wartości odżywczych. Wypróbuj poniższe pomysły redakcji i naszych użytkowników, które z pewnością cię nie rozczarują.
1. Ogórki kiszone do spiżarni

Kiszenie ogórków krok po kroku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ogórki kiszone po staropolsku

Ogórki kiszone po staropolsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku

Przepis na ogórki kiszone w liściach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ogórki kiszone z chili

Ogórki kiszone z chili / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kiszone ogórki z prądem

Kiszone ogórki ze spirytusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ogórki kiszone z gorczycą i liściem laurowym

Ogórki kiszone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ogórki kiszone w kamionce

Ogórki kiszone w kamionce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ogórki kiszone w soku własnym
Ogórki kiszone w soku własnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ogórki kiszone z listkami czarnej porzeczki i wiśni

Ogórki kiszone z listkami czarnej porzeczki i wiśni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Ogórki kiszone z ketchupem na zimę

Ogórki kiszone z ketchupem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: dietetycy.org.pl, carrefour.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »
Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »
Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »