Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie są najlepsze panierki? (przepisy)
Mogłoby się wydawać, że panierowanie kotletów to banalnie prosta czynność, z którą poradzi sobie nawet bardzo niedoświadczony kucharz. W końcu obtoczenie mięsa w bułce tartej to żadna filozofia. Jeśli jednak chcesz przygotować mistrzowską panierkę, musisz pamiętać o kilku bardzo ważnych szczegółach. Tylko wtedy nie będzie odklejać się do mięsa i nie zostanie na patelni.

Sprawdź też: Jak zrobić dobre schabowe?
Jak panierować kotlety?
Zanim przystąpisz do panierowania kotletów, pamiętaj, żeby dobrze je rozbić przy pomocy tłuczka. W ten sposób wyrównasz ich powierzchnię, dzięki czemu panierka lepiej przywrze, a mięso równomiernie się usmaży. Niezwykle istotnym jest także dokładne osuszenie kotletów przy pomocy np. papierowego ręcznika. Usunięcie nadmiaru wilgoci sprawi, że panierka nie będzie odpadać w trakcie smażenia. Warto również na tym etapie doprawić mięso, aby jeszcze lepiej podkreślić jego smak.
Przystępując do panierowania, przygotuj sobie trzy osobne naczynia, wypełnione mąką, rozbełtanym jajkiem oraz bułką tartą. Sporo osób nie wykorzystuje mąki, jednak obtoczenie w niej mięsa przed kąpielą w jajkach sprawi, że panierka będzie lepiej przylegać, a po usmażeniu stanie się bardzo chrupiąca. Jeszcze lepsze efekty uzyskasz, stosując mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną w proporcjach 2:1.
Czynność tę możesz powtarzać kilkukrotnie, co spowoduje powstanie warstw. Staraj się używać jednej ręki do obtaczania w suchych produktach, a drugiej do zanurzania mięsa w jajku. W ten sposób unikniesz bałaganu i otoczysz panierką tylko mięso, a nie własne palce.
Postaraj się nie dociskać za bardzo mięsa do bułki, za każdym razem strzepując jej nadmiar. Zadbaj również o to, aby wszystkie części kotletów były dokładnie nią pokryte.
Pamiętaj również, że pośpiech to zły doradca. Przyrządzając obiad dla dużej rodziny, z pewnością będziesz mieć ochotę na przygotowanie części zadań z wyprzedzeniem. Niestety, panierowanie nie jest jednym z nich, gdyż już po kilku minutach bułka tarta może rozmięknąć i zacząć spływać z mięsa. Kotlety należy obtoczyć w panierce tuż przed smażeniem.
Panierka nie musi być nudna
Jeśli chcesz urozmaicić smak kotletów, do panierowania możesz wykorzystać znacznie ciekawsze składniki niż bułka tarta. W tej roli idealnie sprawdzą się otręby, płatki owsiane i kukurydziane, kaszę oraz różnego rodzaju orzechy. Podobny efekt osiągniesz sięgając po pestki i ziarna.
Bardzo dobrym pomysłem będzie dodanie do panierki sporej ilości świeżych ziół lub skórki z cytrusów, dzięki czemu kotlety zyskają piękny kolor oraz niepowtarzalny smak. Miłośnikom kulinarnych eksperymentów z pewnością przypadnie do gustu panierka z dodatkiem sera lub pokruszonych chipsów.
Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich niecodziennymi kotletami, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Schabowy w orzechowej panierce
Schabowy w orzechowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Filety w panierce z chipsów
Filety w panierce z chipsów przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Karczochy w piwnej panierce
Karczochy w piwnej panierce przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlet w cebulowej panierce
Kotlet w cebulowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety w grzybowej panierce
Kotlety w grzybowej panierce przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kurczak w serowo-ziołowej panierce
Kurczak w serowo-ziołowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Mintaj w panierce z sezamem
Mintaj w panierce z sezamem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlet mielony w owsianej panierce
Kotlet mielony w owsianej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce
Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ryba w cytrynowej panierce
Ryba w cytrynowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Zobacz także:
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie nasiąkały tłuszczem? »
12 rzeczy, których nie wiedziałeś o ziemniakach »
Babcine potrawy to trend 2022. Zobacz, jak zrobić je w lżejszej wersji »