Najlepsze przepisy na panierkę do kotletów

Panierując kotlety nie musisz ograniczać się wyłącznie do bułki tartej. Aby mięso nabrało wyjątkowego smaku, warto pokusić się o mały eksperyment kulinarny.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak panierować kotlety?

- Czym panierować kotlety?

- Jakie są najlepsze panierki? (przepisy)

 

Mogłoby się wydawać, że panierowanie kotletów to banalnie prosta czynność, z którą poradzi sobie nawet bardzo niedoświadczony kucharz. W końcu obtoczenie mięsa w bułce tartej to żadna filozofia. Jeśli jednak chcesz przygotować mistrzowską panierkę, musisz pamiętać o kilku bardzo ważnych szczegółach. Tylko wtedy nie będzie odklejać się do mięsa i nie zostanie na patelni.

 

Sprawdź też: Jak zrobić dobre schabowe?

Jak panierować kotlety?

Zanim przystąpisz do panierowania kotletów, pamiętaj, żeby dobrze je rozbić przy pomocy tłuczka. W ten sposób wyrównasz ich powierzchnię, dzięki czemu panierka lepiej przywrze, a mięso równomiernie się usmaży. Niezwykle istotnym jest także dokładne osuszenie kotletów przy pomocy np. papierowego ręcznika. Usunięcie nadmiaru wilgoci sprawi, że panierka nie będzie odpadać w trakcie smażenia. Warto również na tym etapie doprawić mięso, aby jeszcze lepiej podkreślić jego smak.

Przystępując do panierowania, przygotuj sobie trzy osobne naczynia, wypełnione mąką, rozbełtanym jajkiem oraz bułką tartą. Sporo osób nie wykorzystuje mąki, jednak obtoczenie w niej mięsa przed kąpielą w jajkach sprawi, że panierka będzie lepiej przylegać, a po usmażeniu stanie się bardzo chrupiąca. Jeszcze lepsze efekty uzyskasz, stosując mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną w proporcjach 2:1.

Czynność tę możesz powtarzać kilkukrotnie, co spowoduje powstanie warstw. Staraj się używać jednej ręki do obtaczania w suchych produktach, a drugiej do zanurzania mięsa w jajku. W ten sposób unikniesz bałaganu i otoczysz panierką tylko mięso, a nie własne palce.

Postaraj się nie dociskać za bardzo mięsa do bułki, za każdym razem strzepując jej nadmiar. Zadbaj również o to, aby wszystkie części kotletów były dokładnie nią pokryte.

Pamiętaj również, że pośpiech to zły doradca. Przyrządzając obiad dla dużej rodziny, z pewnością będziesz mieć ochotę na przygotowanie części zadań z wyprzedzeniem. Niestety, panierowanie nie jest jednym z nich, gdyż już po kilku minutach bułka tarta może rozmięknąć i zacząć spływać z mięsa. Kotlety należy obtoczyć w panierce tuż przed smażeniem.

Panierka nie musi być nudna

Jeśli chcesz urozmaicić smak kotletów, do panierowania możesz wykorzystać znacznie ciekawsze składniki niż bułka tarta. W tej roli idealnie sprawdzą się otręby, płatki owsiane i kukurydziane, kaszę oraz różnego rodzaju orzechy. Podobny efekt osiągniesz sięgając po pestki i ziarna.

Bardzo dobrym pomysłem będzie dodanie do panierki sporej ilości świeżych ziół lub skórki z cytrusów, dzięki czemu kotlety zyskają piękny kolor oraz niepowtarzalny smak. Miłośnikom kulinarnych eksperymentów z pewnością przypadnie do gustu panierka z dodatkiem sera lub pokruszonych chipsów.

 

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich niecodziennymi kotletami, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Schabowy w orzechowej panierce

Schabowy w orzechowej panierce

Schabowy w orzechowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Filety w panierce z chipsów

Filety w panierce z chipsów

Filety w panierce z chipsów przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Karczochy w piwnej panierce

Karczochy w piwnej panierce przepis

Karczochy w piwnej panierce przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kotlet w cebulowej panierce

Kotlet w cebulowej panierce

Kotlet w cebulowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kotlety w grzybowej panierce

Kotlety w grzybowej panierce przepis

Kotlety w grzybowej panierce przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kurczak w serowo-ziołowej panierce

Kurczak w serowo-ziołowej panierce

Kurczak w serowo-ziołowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Mintaj w panierce z sezamem

Mintaj w panierce z sezamem

Mintaj w panierce z sezamem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Kotlet mielony w owsianej panierce

Kotlet mielony w owsianej panierce

Kotlet mielony w owsianej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce

Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce

Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Ryba w cytrynowej panierce

Ryba w cytrynowej panierce

Ryba w cytrynowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie nasiąkały tłuszczem? »

12 rzeczy, których nie wiedziałeś o ziemniakach »

Babcine potrawy to trend 2022. Zobacz, jak zrobić je w lżejszej wersji »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
Desery Sernik z pianką i musem jabłkowym

Ciasto z serem, musem z jabłek i pianką z bitej śmietany jest pyszne, nie za...

Odsłon: 1879

>60 min
4
60 min
13
Desery Pleśniak z musem jabłkowym

Pleśniaka czy skubańca nie trzeba polecać, większość go zna i lubi ... mniam :-)

Odsłon: 4058

>60 min
9
Desery Babeczki z musem jabłkowym

Zrobienie babeczek jest dość proste. Mojej rodzinie smakowało, mam nadzieję ż...

Odsłon: 163

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie?

Rzodkiewka to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Zajadamy się nią już pod koniec marca, choć najlepiej smakuje w maju, czerwcu i lipcu. Jest nis...

0
Informacje Czy można jeść surowe szparagi?

Szparagi to cenne źródło witamin. Mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Jak przyrządzić je w odpowie...

0
Informacje Jak zamrozić bób?

Bób nieodzownie kojarzy nam się z latem. Sezon na to warzywo przypada na przełom czerwca i lipca. Wtedy wygląda i smakuje najlepiej. Dlatego warto...

0
Informacje SuperMenu by Anna Lewandowska przebada swoich klientów

Według badania* przeprowadzonego na zlecenie SuperMenu by Anna Lewandowska wynika, że tylko 29% respondentów bada krew raz w roku, a co czwarty nie...

0