Spis treści:
- Jakie sałatki są zdrowe?
- Dlaczego powinniśmy jeść sałatki?
- Jakie sałatki powinniśmy jeść zimą?
- Przepisy na zimowe sałatki
Na szczęście zima nie jest tak uboga w warzywa, jak myśli wiele osób. To czas na prawdziwe przysmaki, takie jak dynia, brukselka, kalarepa, jarmuż, seler, rzodkiew biała czy brukiew. O niektórych zapominamy, że są to warzywa sezonowe, gdyż możemy znaleźć je w sklepach przez cały rok. To jednak zimą smakują najlepiej. A w jakim wydaniu? Oczywiście w postaci sałatek! Gdy łączymy ze sobą warzywa, są najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Jakie sałatki są zdrowe?
Oczywiście sałatka sałatce nierówna. Nie wszystkie są naprawdę zdrowe, choć bardzo często mówimy sobie, że skoro jemy sałatkę, to z pewnością robimy coś dobrego dla swojego organizmu. Jakie sałatki są zdrowe? Przede wszystkim te, które przygotowujemy samodzielnie, z warzyw sezonowych i kupowanych ze sprawdzonych źródeł.

Niestety wiele warzyw czy owoców dostępnych w sklepach zimą, może okazać się nietrafionym - z punktu widzenia zdrowia - wyborem. Wszystko przez opryski i chemię, która ma na celu zakonserwowanie produktu, nadanie mu ładnego koloru. Dlatego właśnie najlepsze warzywa to te sezonowe. Wtedy mamy pewność, że produkt jest dojrzały i nie był sprowadzany z innego kraju, co wymagało odpowiedniej jego konserwacji.
Sałatki, które są zdrowe, powinny również bazować na produktach dobrych dla naszego organizmu. Zapomnijcie zatem o ogromnych ilościach soli czy majonezu, które królują w wielu polskich sałatkach. Idealnym przykładem jest sałatka jarzynowa, która na stołach ląduje przede wszystkim w święta. Owszem, składa się z dobrych warzyw, a jednak jej smak i właściwości zabijane są przez ogrom majonezu, który nie należy do zbyt zdrowych produktów, jeśli zjada się w go w nadmiarze. Podobnie jest z solą, która powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i zwiększa ciśnienie tętnicze krwi. Jeśli więc decydujecie się na sałatki, lepiej przygotowywać je bez tych dodatków.
Dlaczego powinniśmy jeść sałatki?
Teraz skupmy się może na pozytywach. Dlaczego powinniśmy jeść sałatki? To dość proste. Przede wszystkim są one doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi większej ilości warzyw. Pamiętajcie, że warzywa stanowią podstawę żywienia według Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia. Musimy włączać je do każdego posiłku, a zjedzenie sałatki na obiad czy kolację to świetna ku temu okazja.
Jeśli wydaje wam się jednak, że sałatka to posiłek dobry tylko dla osób na diecie, od razu możemy temu zaprzeczyć. Przecież nie wszystkie sałatki bazują wyłącznie na sałacie, ogórku i dressingu. Z łatwością zrobicie również takie dania, które będą miały mnóstwo warzyw, a jednocześnie napełnią wasze żołądki. Stanie się tak między innymi dlatego, że warzywa to bardzo bogate źródło błonnika, który nie tylko wspiera perystaltykę jelit, ale również sprawia, że na dłużej możemy zapomnieć o głodzie. To zatem idealny pomysł na zdrowy, dietetyczny posiłek.
Jakie sałatki powinniśmy jeść zimą?
Przede wszystkim takie, które zrobimy samodzielnie z warzyw sezonowych. To oczywiście nie wszystko. Sałatki zimowe powinny też składać się z wartościowych źródeł białka i tłuszczów. Dzięki temu możemy mieć pewność, że posiłek jest pełnowartościowy i dobrze nasz odżywi. To, jakie sałatki będą najbardziej popularne w waszych domach, zależy oczywiście również od smaku domowników. Mamy dla was zatem kilka przepisów na zimowe sałatki, które można wykorzystać, gdy dopadnie was niemoc podczas wymyślania czegoś smacznego na obiad.
Przepisy na zimowe sałatki
Przepisy na zimowe sałatki powinny być proste i szybkie, same sałatki zaś niezwykle smaczne. Dlatego mamy dla was kilka pomysłów, które z pewnością wam się spodobają. To coś lekkiego, a jednocześnie sycącego - w sam raz dla osób na diecie i dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie.
Sałatka z kaszy bulgur z brokułem
Brokuły są jednymi z warzyw, które zimą smakują najlepiej. Ten dodatek do sałatki sprawi też, że będzie ona bardziej kolorowa. Oczywiście brokuły to nie jedyne warzywa, które warto przygotować do sałatki. Smaku doda jej również por, a także endywia. Do tego możecie również ugotować 50 gramów czerwonej lub białej fasoli, która będzie świetnym dodatkiem oraz dobrym źródłem białka.
Brokuł powinien zostać ugotowany na parze, gdyż wtedy jest najsmaczniejszy, najzdrowszy, a także zachowuje swój piękny kolor. Można również ugotować go al dente, by lekko chrupał podczas jedzenia sałatki. Do wszystkich tych warzyw dodać można również 50 gramów sera feta, jednak nie jest to konieczne.
Zacznijcie od namoczenia i ugotowania fasoli zgodnie z zaleceniami - możecie użyć również fasoli z puszki. Następnie ugotujcie 100 gramów kaszy bulgur oraz przygotujcie brokuł na parze. Pokrójcie kawałek pora w piórka, a endywię umyjcie i porwijcie na kawałki. Całość wymieszajcie w dużej misce. Do sałatki świetnie pasować będzie dressing na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i odrobiny musztardy. Tak przygotowaną sałatkę można zajadać na ciepło i na zimno.
1. Sałatka z kaszą gryczaną i brokułem

Sałatka z kaszą gryczaną i brokułem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka z kaszą bulgur i hummusem

Sałatka z kaszą bulgur i hummusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka z pieczonych warzyw
Warzywa pieczone to idealny dodatek do sałatek. Można również zbudować na nich cały pełnowartościowy posiłek. Zwłaszcza zimą, gdyż najlepiej do pieczenia nadają się właśnie warzywa korzeniowe, a zatem zimowe. Potrzebujecie około 200 gramów dyni, cztery małe ziemniaki, dwie marchwie, pietruszkę oraz cebulę. Do tego przyda się też szpinak, który doda sałatce koloru.
Wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w talarki (dynię w kostkę). Ułóżcie je na papierze do pieczenia, polejcie oliwą i posypcie solą, a następnie pieczcie w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Od czasu do czasu mieszajcie. Warto też sprawdzić, czy warzywa stały się miękkie. W tym czasie umyjcie szpinak i osuszcie go. Możecie już przełożyć warzywo do miski.
Przygotujcie też dressing na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soku z połówki cytryny i posiekanej bazylii. Na szpinaku ułóżcie upieczone warzywa, całość zalejcie dressingiem. Do sałatki można również dodać nasiona dyni, które idealnie uzupełnią smak całego dania.
1. Sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka z pieczonych warzyw / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka z pieczonymi warzywami

Sałatka z pieczonymi warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka z pieczonych warzyw i soczewicy

Sałatka z pieczonych warzyw i soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka z brukselką
Brukselka to pyszne warzywo, którego często unikamy. Prawdopodobnie ze względu na złe wspomnienia z dzieciństwa. Warto więc je odczarować. 15 brukselek umyjcie dokładnie i przekrójcie na pół. Pokrójcie w kostkę 150 gramów dyni. Warzywa polejcie oliwą i upieczcie w temperaturze 200 stopni. Wystarczy 15 minut. W tym czasie zagotujcie kaszę jaglaną z odrobiną soli. Wystarczy 100 gramów na taką sałatkę. Gdy warzywa będą gotowe, wymieszajcie je z kaszą, dodajcie ser kozi pokrojony drobno i przygotujcie taki sam dressing, jak przy poprzednim przepisie. Będzie pysznie!
Zimowa sałatka warzywna z brukselką

Zimowa sałatka warzywna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zimowe sałatki nie powinny być dla nikogo zaskoczeniem - nawet ta pora roku może być idealna do przygotowania pysznych, lekkich dań.
Zobacz także:
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »
Te bakterie czają się w jedzeniu. Uwaga na produkty rozmrożone »
Makłowicz jest przeciw, ale Polacy ją kochają. Prosty przepis na pizzę hawajską »