W serwisie Smaker.pl, już od dłuższego czasu, prowadzimy ranking 10. najpopularniejszych przepisów naszych użytkowników. Co miesiąc publikujemy zestawienie receptur, które zebrały najwięcej wyświetleń w ciągu ostatnich 30 dni. W podsumowaniu można znaleźć zarówno doświadczonych, jak i dopiero rozpoczynających przygodę kulinarną kucharzy-amatorów. Liczy się przede wszystkim pomysł, bo to przepis podbija serca internautów.
Zanim dowiesz się, które propozycje potraw zyskały sympatię w tym miesiącu, możesz również zobaczyć poprzednie edycje rankingu:

- styczeń: surówki i desery,
- luty: rozgrzewające obiady i szybkie sałatki,
- marzec: wiosenne i świąteczne dania,
- kwiecień: ciasta i sałatki wielkanocne,
- maj: lekkie sałatki i puszyste, owocowe ciasta,
- czerwiec: dania z sezonowych owoców, sałatki i dania jednogarnkowe,
- lipiec: przetwory warzywne i sałatki,
- sierpień: przetwory warzywne i ciasta na lato.
We wrześniu panuje totalny miszmasz. Od ciast przez surówki, aż do mięs i wegetariańskich kotletów czy placuszków. Warto jednak wspomnieć o mocniejszych jesiennych wpływach i dwóch silnych recepturach w stylu zero waste. Oto 10. najpopularniejszych przepisów naszych użytkowników we wrześniu:
Wrześniowy ranking 10 najpopularniejszych przepisów użytkowników Smaker.pl otwiera pyszne danie obiadowe. Schab po cygańsku możesz przyrządzić od razu na dwa dni. Mięso jest kruche, ale wciąż soczyste. Najlepiej smakuje w towarzystwie warzyw i sosu, który podkręca jego smak. Wszystkie, przygotowane wcześniej , składniki wystarczy przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec.
9. Tradycyjna surówka z pora

Tradycyjna surówka z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Por świetnie nawadnia, bo w 83 proc. składa się z wody. Jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. M.in. z tych powodów warto sięgać po tradycyjną surówkę z pora. Dodatkowo to uniwersalna przystawka, pasująca niemal do każdego mięsnego obiadu. Połącz warzywo z jabłkiem, marchewką i majonezem, by cieszyć się klasycznymi smakami.
Niespodzianka dla fanów diety ketogenicznej, która opiera się na jedzeniu tłuszczy i wyeliminowanie węglowodanów z jadłospisu. Na ósmym miejscu rankingu uplasował się prosty w przygotowaniu keto chleb. Jest idealny dla zabieganych lub dopiero początkujących kucharzy. Co ważne, nie wychodzi mokry w środku i pięknie rośnie. Wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki, odczekać chwilkę, aż urośnie i wstawić do piekarnika.
7. Malinowa chmurka z kremem budyniowym

Malinowa chmurka z kremem budyniowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dla wszystkich miłośników tradycyjnej Malinowej chmurki, mamy deser w nieco innym wydaniu - prostszym i szybszym. Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym, świeżymi malinami i galaretką to majstersztyk, którym internauci zachwycili się we wrześniu. Choć nie znajdziesz w nim bezy, to smakuje wspaniale, a krem budyniowy dosłownie rozpływa się w ustach. Warto przetestować popularne ciasto w nieco innej wersji.
6. Kotlety z cukinii i gotowanych ziemniaków
Kotlety z cukinii i gotowanych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kotlety z cukinii i gotowanych ziemniaków są proste w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki przygotować, włożyć do miski i wymieszać. Ponadto to przepis kuchni resztkowej - możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały po wczorajszym obiedzie. Są sycące, pulchne i wilgotne, a dzięki przyprawom - również pełne smaku. To wspaniała alternatywa do mięsnych, tradycyjnych mielonych.
Czy da się zapomnieć smak andrutów, czyli jednego z ulubionych przysmaków z czasów dzieciństwa? Popularny deser z PRL-u wraca do łask - również młodsi użytkownicy próbują odtworzyć go z przepisów babć i mam. Właśnie z tego powodu receptura zyskała duże uznanie w minionym miesiącu. Domowe andruty w wydaniu autorki to pyszne ciasteczka z wafli tortowych przełożone masą waniliową oraz czekoladowym kremem. Uwaga, gdy sięgnie się po jedno, trudno odmówić sobie kolejnych.
Pod koniec września rozpoczyna się kalendarzowa jesień, co można odczuć również w zestawieniu 10 najpopularniejszych przepisów użytkowników. Na czwartym miejscu uplasowały się słodkie placuszki dyniowe, przyrządzone z gatunku hokkaido. Nic dziwnego - sezon na to warzywo rozpoczyna się w lipcu i trwa do pierwszych przymrozków. Placki są żółciutkie niczym liście na drzewach, przyjemnie chrupiące i o lekko orzechowym smaku.
3. Sałatka z czerwoną fasolką i ogórkiem

Sałatka z czerwoną fasolką i ogórkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wrześniowe podium, z 52 tysiącami wyświetleń, otwiera przepis na sałatkę z czerwoną fasolką i ogórkiem. Idealne połączenie prostych i łatwodostępnych składników oraz estetyczny wygląd potrawy, przekonał do niej wielu użytkowników. Co znajduje się w smacznej sałatce? M.in. ziemniaki, ogórki, rzodkiewka, ale też jabłka i sos majonezowo-musztardowy. Ciekawy miks, który warto podać zarówno na codzienną kolację, jak i na rodzinnej uroczystości.
2. Farsz do pierogów, pyz, krokietów i pasztecików

Farsz do pierogów, pyz, krokietów i pasztecików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Rodzinny przepis na uniwersalny farsz do pierogów, pyz, krokietów czy pasztecików zyskał aż 67 tysięcy wyświetleń. Jak podkreśla autorka, nieważne są tu idealne proporcje pomiędzy składnikami, bo nadzienie zawsze się udaje. Raz będzie kwaśniejsze, a raz mniej kwaskowate. Co więcej, to receptura resztkowa, wpisująca się w koncepcję zero waste - wykorzystaj mięso, które zostało ci po obiedzie i połącz z kapustą kiszoną i przyprawami.
1. Sernik Krówka bez pieczenia
Sernik Krówka bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Największą popularnością we wrześniu cieszył się przepis na sernik krówkę bez pieczenia. Recepturę wyświetlono aż 79 tysięcy razy. Ciasto gotowane z masą krówkową i słonymi krakersami po prostu rozpływa się w ustach i pasuje idealnie do popołudniowej kawy. Miks słodkiego kajmaku z posolonymi ciastkami tworzy słony karmel, który przełamany jest smakiem waniliowego serka i chrupiących orzechów. Prostota przygotowania w połączeniu z wyjątkowymi aromatami wyjątkowo spodobały się internautom.
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Dobre na pamięć, stres i wysokie ciśnienie. Jedz między posiłkami lub pij pół szklanki dziennie »
Uprawa i przesadzanie mięty. Jakie właściwości ma mięta? »
Leśnicy podzielili się przepisem na miksturę. Na żołądek, jelita i nie tylko »