Dania jednogarnkowe

Seler korzeniowy to warzywo, które zdecydowanie warto pokochać! Choć jest niskokaloryczny, to dostarcza wielu składników odżywczych, jak witaminy i minerały. Dlaczego powinniśmy włączyć go do codziennej diety? Dowiedz się, na co pomaga jedzenie selera i czy zdrowszy jest ten surowy, czy gotowany.

Na co pomaga jedzenie selera? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mało kto wie, że sprowadziła go do nas z Włoch królowa Bona Sforza. Seler korzeniowy to roślina z rodziny selerowatych, której korzeń oraz liście są jadalne. To niedrogie warzywo jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Używa się go m.in. do tradycyjnego rosołu czy sałatki jarzynowej. Dowiedz się, jak wykorzystać seler w kuchni i jakie ma właściwości. 

Seler - wartości odżywcze

Seler korzeniowy w 100 gramach zawiera tylko 30 kalorii. Wynika to przede wszystkim z tego, że aż 90 proc. jego składu to woda. Pozostała część to prawdziwe bogactwo składników. Jakie są wartości odżywcze selera?

Przede wszystkim zawiera on dużą dawkę potasu, ale też wapń, magnez, cynk, żelazo i molibden. Dostarcza organizmowi witaminę A, C, E i K, beta-karoten i foliany. To również źródło błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Co więcej, ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Seler - właściwości

Bogactwo wartości odżywczych selera zapowiada, że jego właściwości będą bardzo korzystne dla organizmu. Na co pomaga jedzenie selera? Choć kiedyś używany był jako środek uspakajający i naturalny afrodyzjak, to teraz jego głównym działaniem jest:

  • wzmocnienie odporności,
  • przyspieszenie przemiany materii (a przez to spalanie tkanki tłuszczowej),
  • ułatwienie procesów trawiennych (w tym trawienia tłuszczów),
  • likwidacja zaparć,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • obniżanie ciśnienia,
  • poprawę funkcjonowania serca i układu naczyniowego,
  • wsparcie systemu nerwowego, 
  • wzmocnienie układu kostnego,
  • działanie przeciwzapalne, 
  • działanie moczopędne i wsparcie pracy nerek,
  • działanie przeciwnowotworowe i zwalczanie wolnych rodników.

Jaki seler jest zdrowszy - surowy czy gotowany?

Wiele osób zastanawia się, jak jeść to wartościowe warzywo, aby przemycić do organizmu jak najliczniejszą porcję składników odżywczych. Jaki seler jest zdrowszy - surowy czy gotowany? Okazuje się, że najlepiej spożywać ten nieprzetworzony. Korzeń selera na surowo, choć dostarcza witaminy i minerały w największej dawce, to również nie ma smaku.

Właśnie dlatego warzywo często gotuje się na małym ogniu we wrzątku, żeby uwydatnić jego aromat. Niestety jest to też związane z utratą części składników mineralnych. Zdecydowanie mniej wartości odżywczych traci się, gotując selera na parze

Seler - przeciwwskazania

Głównym przeciwwskazaniem do spożywania selera jest oczywiście alergia na to warzywo. Co więcej, powinny na niego uważać też osoby uczulone na pyłki, m.in. brzozy i szałwii. Seler może u nich wywołać reakcję krzyżową i objawy alergiczne. Warto wiedzieć, że niektóre alergeny selera są odporne na ciepło, więc ugotowanie korzenia nie usunie całkowicie substancji uczulających.

W rozsądnych porcjach powinni go jeść też wszyscy z żylakami oraz zaostrzonymi chorobami układu pokarmowego - w obu przypadkach duże dawki selera mogą nasilać dolegliwości. 

Niektórzy zastanawiają się, czy jedzenia selera w ciąży jest bezpieczne? Jak najbardziej! Warzywo ma właściwości moczopędne i usuwa nadmiar wody z organizmu, co jest wskazane dla kobiet w ciąży, u których często pojawiają się opuchlizny nóg. Należy jednak wciąż pamiętać o umiarze.

Seler w kuchni

Który wybierzesz - surowy czy gotowany? Seler w kuchni, niezależnie od jego postaci, świetnie się sprawdzi. Co zrobić z surowego selera? Pokrój go na bardzo cienkie plastry i podaj w formie carpaccio. Możesz też utrzeć warzywo i użyć do przyrządzenia odświeżającej sałatki coleslaw

Chcesz podać selera gotowanego? Nic prostszego! Dodaj go do zup (rosołu, ale też jarzynowej czy krupniku) albo zapiekanek warzywnych. Możesz go też serwować jako zamiennik do ziemniaków do drugiego dania lub użyć jako bazę ciast czy pasztetów. Zmiel go i podaj jako purée.

A może skusisz się na selera pieczonego? To świetny dodatek do dań głównych, pasujący do mięsnych sosów. Wypróbuj sprawdzone przepisy na selera w kuchni - na pewno warto przetestować wszystkie z nich:

1. Pieczone frytki z selera

 Pieczone frytki z selera Zobacz przepis

Pieczone frytki z selera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pasztet z selera

 Pasztet z selera Zobacz przepis

Pasztet z selera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety z selera

 Kotlety z selera Zobacz przepis

Kotlety z selera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka na grilla z orzechami, selerem i jabłkiem

 Sałatka na grilla z orzechami, selerem i jabłkiem Zobacz przepis

Sałatka na grilla z selerem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Surówka z selera

 Surówka z selera Zobacz przepis

Surówka z selera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zupa krem z selera, ziemniaków i sera

 Zupa krem z selera, ziemniaków i sera Zobacz przepis

Zupa krem z selera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sznycelki selerowe

 Sznycelki selerowe Zobacz przepis

Sznycelki selerowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Seler po grecku

 Seler po grecku Zobacz przepis

Seler po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Selerowe ciasto z musem jabłkowym (jednoporcjowe)

 Selerowe ciasto z musem jabłkowym (jednoporcjowe) Zobacz przepis

Selerowe ciasto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Biała pasta z selera i pieczarek

 Biała pasta z selera i pieczarek Zobacz przepis

Biała pasta z selera i pieczarek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
>60 min
12
Pieczywo duński chleb żytni

Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...

Odsłon: 2032

>60 min
7
>60 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7
Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10