Spis treści:
- Jaki ser do pierogów ruskich?
- Ile razy mielić ser do pierogów ruskich?
- Farsz do pierogów – proporcje
- Pierogi ruskie – najważniejsze zasady robienia
- Pierogi ruskie – przepis krok po kroku
Nie bez powodu pierogi ruskie znajdują się w ścisłej czołówce najpopularniejszych dań polskiej kuchni – są one nie tylko niezwykle smaczne, ale również bardzo uniwersalne. Można zaserwować je na każdą okazję i podać w rozmaitych wersjach – ze skwarkami, cebulą, śmietaną, a także smażone i gotowane. Aby jednak zachwycały swoim smakiem, należy przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przyrządzania. Jakich konkretnie? Jak powstaje ich farsz i jaki ser do pierogów ruskich wybrać? I co zrobić, jeśli po świętach będą zalegać ci w lodówce? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Sprawdź także: Choć bardzo zdrowa, w kuchni niesłusznie pomijana. Co można zrobić z mąki orkiszowej?
Jaki ser do pierogów ruskich?
Zanim dowiesz się, czym kierować się przy przygotowywaniu tytułowego specjału, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki ser do pierogów ruskich wybrać – w końcu jest on jednym z najważniejszych składników farszu. Oczywiście jedynym słusznym wyborem jest tutaj twaróg – najlepiej tłusty lub półtłusty. Unikaj gotowego twarogu mielonego – zwłaszcza takiego przeznaczonego na sernik – ponieważ jest on mniej zwarty niż ten w kostce, a więc może negatywnie wpłynąć na smak i konsystencję twojego dania.
Ile razy mielić ser do pierogów ruskich?
Zastanawiasz się, ile razy mielić ser do pierogów ruskich? Na początek należy zaznaczyć, że wielu kucharzy nie poleca jego mielenia, ponieważ mocno zmielony twaróg może sprawić, że farsz wyjdzie zbyt rzadki, a co za tym idzie – mniej apetyczny. Lepiej pokruszyć go palcami bądź rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków z dziurkami. Doskonale nada się do tego również specjalna praska do ziemniaków oraz drewniana miska i „berło”, zwane ucierakiem. Wolisz rozdrobnić twaróg w maszynce? Zatem zmiel go tylko raz.
Farsz do pierogów – proporcje
Jakie ilości głównych składników powinien zawierać farsz do pierogów? Proporcje są kolejnym kluczowym elementem w całym procesie przyrządzania tego dania, dlatego powinieneś wiedzieć, ile ziemniaków i twarogu uwzględnić w swoim przepisie. Przyjmuje się, że idealny stosunek ziemniaków do sera wynosi dwa do jednego. To oznacza, że jeśli do swojego farszu dodasz 500 g ugotowanych ziemniaków, powinieneś dorzucić do nich ok. 250-300 g twarogu. Jeśli lubisz nadzienie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem białego sera, możesz postawić na proporcję jeden do jednego.
Pierogi ruskie – najważniejsze zasady robienia
Co jeszcze warto wziąć pod uwagę, przygotowując pierogi ruskie? Najważniejsze zasady robienia tego przysmaku nie ograniczają się jedynie do tych wymienionych powyżej. Kolejna rzecz, o jakiej należy pamiętać, dotyczy mielenia ziemniaków. Otóż najlepiej zmielić je w maszynce lub przepuścić przez praskę, gdy są jeszcze lekko ciepłe, ponieważ po schłodzeniu mogą być zbyt twarde.
Nie mniej istotnym składnikiem pierogów ruskich jest ciasto. Jeśli nie chcesz, aby kurczyło się ono podczas wałkowania, po wyrobieniu zawiń je w folię i odłóż na 30 minut na bok. Gdy już odwiniesz je z folii, podziel je na trzy części, po czym dwie z nich przykryj bawełnianą ściereczką, aby nie obsychały. Podczas wałkowania postaraj się, aby ciasto było jak najcieńsze – dzięki temu pierogi będą wręcz rozpływały się w ustach. Niezbędną czynnością jest także podsypywanie go mąką, która zapobiegnie jego przyklejaniu się do stolnicy.
W trakcie lepienia pierogów zwilżaj krawędzie ciasta wodą, aby brzegi lepiej się ze sobą sklejały. Tuż po ich lepieniu przykryj je bawełnianą ściereczką, jednak tym razem zmocz ją lekko wodą. Po obróbce termicznej wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej i odczekaj kilka sekund, aby spłynął z nich nadmiar wody. Jeśli nie chcesz, aby się ze sobą sklejały, możesz polać je odrobiną oleju.
Pierogi ruskie – przepis krok po kroku
Skoro już wiesz, jaki ser do pierogów będzie najlepszy i jakich zasad trzymać się przy ich robieniu, warto dowiedzieć się, jak przyrządzić je krok po kroku. Oczywiście na początek musisz zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne produkty, tj. mąkę pszenną, ziemniaki, twaróg, cebulę, masło oraz sól i pieprz. Realizację przepisu rozpocznij od przesiania mąki i dodania do niej soli. Następnie wlej do niej roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i ugniataj je przez około 10 minut, aż nabierze jednolitej konsystencji. Umieść je w miseczce, przykryj folią i odstaw na 30 minut.
Gdy ciasto będzie leżakować, zabierz się za przygotowywanie farszu. Obierz i opłucz ziemniaki, po czym wrzuć je do garnka, posól, przykryj i ugotuj. Po obróbce termicznej odcedź je i wrzuć z powrotem do garnka – rozgnieć je za pomocą tłuczka, aż powstanie z nich purée. Odstaw je na jakiś czas na bok, aby odparowała z nich woda. Gdy ziemniaki wystygną, dodaj do nich pokruszony twaróg i dopraw wszystko solą i pieprzem. Na koniec dorzuć do nich pokrojoną w kostkę i zeszkloną na maśle cebulę. Całość ponownie wymieszaj.
Podziel ciasto na trzy części, każdą z nich po kolei rozwałkuj i wytnij kółka za pomocą szklanki. Na środek kółek nanieś farsz i składaj je na pół, zlepiając ze sobą brzegi. Gotowe pierogi przełóż na stolnicę lub blat posypany mąką. Zagotuj w garnku wodę i gotuj w niej pierogi do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Na koniec ułóż je na talerzach. Po przyrządzeniu możesz podawać je z różnymi dodatkami – cebulą, skwarkami lub śmietaną. Niektórzy serwują je także ze szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Jak mrozić pierogi ruskie?
Obawiasz się, że jak co roku po świętach w twojej lodówce będzie zalegać spora porcja pierogów? W takim razie nie pozostanie ci nic innego, jak je zamrozić. Pamiętaj jednak, że należy odpowiednio się z nimi obchodzić. Nie wrzucaj ich od razu do woreczków, ponieważ się ze sobą skleją. Najpierw rozłóż je na tacce – tak, żeby się ze sobą nie stykały – i wstaw je do zamrażalnika. Przełóż je do woreczków dopiero w momencie, gdy nieco stwardnieją, czyli co najmniej po dwóch godzinach.
Planujesz zamrozić pierogi ruskie jeszcze przed świętami? Wiedz, że możesz zrobić to przed ich gotowaniem – cały proces wygląda dokładnie tak jak ten w przypadku pierogów gotowanych. Trzecią i najbardziej polecaną metodą jest blanszowanie, czyli ich krótkie podgotowanie w osolonym wrzątku. Reszta etapów również niczym nie różni się od tego przedstawionego powyżej. Warto zaznaczyć, że po zamrożeniu przydatność do spożycia pierogów ruskich wynosi do czterech miesięcy.
Sprawdź, w jaki sposób pierogi ruskie przygotowują nasi użytkownicy.
2. Pierogi ruskie z cebulką
Zobacz przepisPierogi ruskie z cebulką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Domowe pierogi ruskie
Zobacz przepisDomowe pierogi ruskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pyszne pierogi ruskie
Zobacz przepisPyszne pierogi ruskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Tradycyjne pierogi ruskie
Zobacz przepisTradycyjne pierogi ruskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Najlepsze pierogi ruskie
Zobacz przepisNajlepsze pierogi ruskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »