Niepozorna roślina pomaga zbijać cukier i hamuje napady głodu. Rzeżucha powinna być w menu nie tylko na Wielkanoc

Do wielkanocnych tradycji pielęgnowanych w wielu domach, należy wysiewanie rzeżuchy. Oczywiście największą frajdę sprawia ona dzieciom. Warto jednak skusić się na wyhodowanie rzeżuchy, ponieważ w jej niewielkich listkach kryje się moc prozdrowotnych substancji. Sprawdzimy, jakie ma właściwości i kto powinien ją jeść, a także podpowiemy ci, jak posadzić rzeżuchę w domu.

Jak posadzić rzeżuchę w domu? Wystarczy przygotować pojemnik, watę i nasiona | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Większość dzieci, urodzonych w latach 90., na pewno pamięta, że jednym z zadań w szkole podstawowej było wyhodowanie rzeżuchy. Niektórzy uprawiali ją na parapecie przez dłuższą chwilę, inni przypominali sobie o tym zdecydowanie zbyt późno. Jeśli nie pamiętasz już zbyt dużo z lekcji przyrody, przypomnij sobie, czym jest rzeżucha, jakie ma właściwości i jak posadzić ją w domu

Sprawdź także: Co podać na Wielkanoc? 5 sprawdzonych propozycji – to będzie kulinarna uczta smaków

Czym jest rzeżucha?

Mało kto wie, czym jest rzeżucha. Oficjalnie to rodzaj rośliny z rodziny kapustowatych, do której zalicza się ponad 250 gatunków. Różne jej odmiany występują na łące, niektóre z nich mają również funkcję ozdobną.

Co ciekawe, Polacy znacznie częściej przypisują nazwę tej rośliny zupełnie innemu okazowi! Wspomniana powyżej roślina łąkowa to Cardamine L., natomiast „rzeżucha" spożywana jako warzywo (kiełki) to tak naprawdę siewki pieprzycy siewnej, czyli Lepidium sativum L.

Najczęściej, mówiąc o rzeżusze, mamy więc na myśli pieprzycę siewną, a nie roślinę o tej nazwie. I to właśnie na potocznie zwanej „rzeżusze" tym razem się skupimy. Pieprzyca siewna oryginalnie pochodzi z Afryki i Azji, a w Europie hodowana była już w starożytnym Rzymie i Grecji.

Rzeżucha - wartości odżywcze

Rzeżucha towarzyszy Polakom najczęściej podczas Wielkanocy. To świetny dodatek do jajek na twardo albo sałatki, która ozdabia świąteczny stół. Tymczasem warto jeść to warzywo znacznie częściej, ze względu na jego skład. Jakie są wartości odżywcze rzeżuchy?

Świeże listki pieprzycy siewnej dostarczają organizmowi znaczną dawkę witamin i minerałów. Do najważniejszych witamin należą A, C, E, K i te z grupy B, a z kolei do minerałów - żelazo, wapń, fosfor, cynk, selen, magnez oraz jod. Rzeżucha to także źródło błonnika, zdrowych tłuszczów i antyoksydantów

Rzeżucha - właściwości prozdrowotne

Ze względu na wartości odżywcze rzeżuchy, wykazuje ona szereg właściwości prozdrowotnych. Już w starożytności wykorzystywano ją jako środek pobudzający oraz poprawiający urodę, a także specyfik usprawniający pracę tarczycy. W epoce renesansu dodatkowo odkryto, że może złagodzić ból głowy i rwę kulszową. W XIX wieku do listy jej właściwości dodano także pomoc w walce z cukrzycą, anemią i infekcjami.  

Do głównych prozdrowotnych właściwości rzeżuchy należą:

  • silne działanie antyoksydacyjne - witamina C to mocny przeciwutleniacz, który wzmacnia odporność, ale też chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To z kolei zapobiega starzeniu się skóry, uszczelnia naczynia krwionośne i wykazuje właściwości antynowotworowe,
  • detoksykacja organizmu - rzeżucha skutecznie odkaża jamę ustną, pomaga złagodzić objawy trądziku, ale oczyszcza również przewód pokarmowy. Wspiera pozbywanie się resztek z jelit oraz walkę z pasożytami,
  • właściwości przeczyszczające - m.in. ze względu na zawartość błonnika, rzeżucha to naturalny specyfik na zaparcia, regulujący leniwą pracę jelit,
  • wspieranie odchudzania - warzywo hamuje napady głodu, ponieważ reguluje pracę jelit oraz skoki glukozy we krwi,
  • profilaktyka chorób oczu - zawiera luteinę, która utrzymuje narząd wzroku w dobrej kondycji,
  • usprawnienie pracy tarczycy - w składzie znajduje się jod, który jest kluczowy dla osób z chorobami tarczycy, 
  • zapobieganie anemii - to produkt bogaty w żelazo,
  • działanie moczopędne - wspierające prawidłowe funkcjonowanie nerki.

Kto powinien jeść rzeżuchę?

Rzeżucha będzie zalecana przede wszystkim osobom chorującym na nerki - dzięki właściwościom moczopędnym, pomoże w ich prawidłowym funkcjonowaniu. Profilaktycznie powinni ją także stosować wszyscy, u których w rodzinie wystąpiły choroby oczu. Dzięki luteinie warzywo pomaga utrzymać narząd wzroku w jak najlepszej kondycji.  

Kto jeszcze powinien jeść rzeżuchę? Na pewno osoby z niedoczynnością tarczycy, dla których istotne jest przyswajanie jodu oraz anemicy, bo warzywo pełne jest żelaza. Regularne spożywanie tego produktu zalecane jest też wszystkim z chorobą wieńcową, zaburzeniami krążenia, reumatyzmem i stosującym dietę wątrobową

Rzeżucha powinna się też znaleźć w codziennej diecie kobiet w ciąży, dzieci i osób będących w okresie rekonwalescencji. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, polecana jest też palaczom, którym często brakuje tego składnika odżywczego.

Rzeżucha - zastosowanie w kuchni

Jak smakuje rzeżucha? Ma lekko gorzkawy i nieco ostry posmak, który świetnie pasuje jako urozmaicenie sałatek, surówek czy kanapek. Garść liści pieprzycy siewnej możesz też dodać jako ozdobę do zup i sosów. Jakie jeszcze może być zastosowanie rzeżuchy w kuchni? Użyj jej choćby do przyrządzenia aromatycznych past. Zmieszaj z jajkami, rybą lub twarogiem. 

Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzać ze spożywaniem rzeżuchy. To roślina moczopędna, więc jej nadmiar może powodować dość kłopotliwą przypadłość. Dziennie nie powinno się przekraczać porcji trzech łyżeczek

Jak posadzić rzeżuchę w domu?

Skoro z uprawą rośliny mają sobie poradzić uczniowie szkoły podstawowej, to można powiedzieć dosłownie, że jest to dziecinnie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w nasiona pieprzycy siewnej i przygotować płaski talerzyk (lub inne naczynie o niskich ściankach).

Dno pojemnika należy wyłożyć watą, ligniną lub trzema warstwami ręcznika papierowego. Następnie trzeba obficie zwilżyć je wodą oraz równomiernie obsypać nasionami rzeżuchy. Tak przygotowaną sadzonkę warto postawić w ciepłym i nasłonecznionym miejscu, najlepiej na parapecie okna. 

Roślinę trzeba podlewać. Przez pierwsze dwa dni - wodę wlewaj pod spód waty, ligniny lub papieru, po wykiełkowaniu - możesz podlewać roślinę „od góry". Po dwóch, trzech dniach rzeżucha powinna wykiełkować, a po sześciu, siedmiu będziesz mógł ją przyciąć i skosztować.

 

1. Jaja z rzeżuchą

 Jaja z rzeżuchą Zobacz przepis

Jajka z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Śniadanie w minutę: bundz z chili i rzeżuchą

 Śniadanie w minutę: bundz z chili i rzeżuchą Zobacz przepis

Ser z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajka faszerowane rzeżuchą i rzodkiewką

 Jajka faszerowane rzeżuchą i rzodkiewką Zobacz przepis

Jajka faszerowane rzeżuchą i rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasta z szynką i rzeżuchą

 Pasta z szynką i rzeżuchą Zobacz przepis

Pasta z szynką i rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z rzeżuchą

 Sałatka z rzeżuchą Zobacz przepis

Wielkanocna sałatka z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety mielone z rzeżuchą

 Kotlety mielone z rzeżuchą Zobacz przepis

Kotlety mielone z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pasta jajeczna z rzeżuchą

 Pasta jajeczna z rzeżuchą Zobacz przepis

Pasta jajeczna z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jajka z rzeżuchą

 Jajka z rzeżuchą Zobacz przepis

Jajka z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pasta jajeczna z rzeżuchą

 Pasta jajeczna z rzeżuchą Zobacz przepis

Pasta jajeczna z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zupa brokułowa z rzeżuchą

 Zupa brokułowa z rzeżuchą Zobacz przepis

Zupa brokułowa z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy 

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Materiał pierwszy raz ukazał się: 29.03.2023

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6