Spis treści:
Pieczeń rzymska to wspaniała propozycja na świąteczną ucztę. Po pierwsze, możesz ją przygotować na kilka, ulubionych sposobów. Po drugie, elegancko się prezentuje. I w końcu, po trzecie, na pewno zasmakuje twoim bliskim. Dowiedz się, jak zrobić pieczeń rzymską na wielkanocny obiad i jakie dodatki do niej są najlepsze.
Sprawdź też: Czerwona, zielona i żółta. Rolady na wielkanocny stół – rodzina i goście będą zachwyceni
Co to jest pieczeń rzymska?
Choć na pierwszy rzut oka można byłoby ją pomylić z pasztetem, a nawet chlebem, to pieczeń rzymską przyrównać można bardziej do klopsów. Przygotowuje się ją z mięsa mielonego i najróżniejszych dodatków, np. czosnku, jajek czy farszu warzywnego. Po połączeniu składników masę formuje się na kształt bochenka i wsadza do piekarnika.
Do pieczeni rzymskiej najczęściej wykorzystuje się mieloną wołowinę, choć w Polsce równie popularny jest drób, wieprzowina czy cielęcina. Powstają także wegetariańskie pieczenie, przygotowane choćby z roślin strączkowych.
Największym wyzwaniem przy robieniu pieczeni rzymskiej jest to, aby nie wyschła i utrzymała wilgotność na dłużej. Z tego powodu warto dodać do składników mokre elementy (np. jajko lub warzywa) albo po zaserwowaniu pieczeni, polać ją aromatycznym sosem. Na Wielkanoc sprawdzi się sos chrzanowy lub pieczeniowy.
Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem?
Ta potrawa powinna nie tylko apetycznie wyglądać, ale również być pyszna, delikatna i wilgotna. Jak zrobić pieczeń rzymską z wieprzowiny, by zachwyciła twoich najbliższych? To wcale nie takie trudne! Postępuj według przepisu, a na pewno wszystko się uda. Dodatek jajka sprawi, że danie będzie idealnie pasować na obiad wielkanocny.
Składniki
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego (np. z łopatki),
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki smalcu,
- 1/2 bułki pszennej,
- 5 jajek w rozmiarze L,
- 2 łyżki musztardy,
- płaska łyżeczka soli,
- pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- 100 ml chłodnej wody.
Połowę bułki namocz w wodzie. Cztery duże jajka ugotuj na twardo. Cebulkę podsmaż na smalcu. Wystudź cebulkę i jajka. Następnie jajka obierz ze skorupki.
Do większej miski włóż mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajko, wystudzoną usmażoną cebulę i odsączoną z nadmiaru wody bułkę (musi być jednak wciąż wilgotna). Następnie wsyp przyprawy (sól, pieprz, kolendrę) i wlej około 100 ml wody.
Masę z połączonych składników wyrabiaj ręką przez około 10 minut, aby nabrała puszystości. Następnie wstaw do lodówki na półtorej godziny. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij schłodzoną, mięsną masę i nałóż do formy około dwóch centymetrów tego farszu. Uklep łyżką i ułóż cztery ugotowane jajka. Wylej na nie pozostałą część masy, wyrównaj warstwę i wysmaruj z wierzchu musztardą.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Włóż foremkę i piecz przez około godzinę.
Jaki jest przepis na pieczeń rzymską?
Jeśli zdecydujesz się przygotować aromatyczną i sycącą pieczeń rzymską na Wielkanoc, to wypróbuj sprawdzone przepisy naszych Użytkowników. Poniżej znajdziesz kilka różnych farszów, którymi napełnisz potrawę. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć powodzenia i smacznego!
1. Pieczeń rzymska
Zobacz przepisJak zrobić pieczeń rzymską? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pieczeń rzymska z jajkiem
Zobacz przepisPieczeń rzymska z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Wieprzowa pieczeń rzymska
Zobacz przepisWieprzowa pieczeń rzymska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pieczeń rzymska z farszem
Zobacz przepisPieczeń rzymska z farszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc
Zobacz przepisPieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pieczeń rzymska z grzybami
Zobacz przepisPieczeń rzymska z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pieczeń rzymska ze śliwką
Zobacz przepisPieczeń rzymska ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pieczeń rzymska z papryką
Zobacz przepisPieczeń rzymska z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej »
Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników »
Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »