Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić:
- Pierogi z burakami i twarogiem
- Pierogi z tuńczykiem i ricottą
- Pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną
- Pierogi z kaszą gryczana i miętą

- Pierogi z kurczakiem i marchewką
Najlepsze pierogi ruskie czy z serem robią doświadczone gospodynie, czyli nasze babcie i mamy. Co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Ciasto wychodzi im zawsze idealnie cienkie, a farsz niezwykle soczysty.
Tradycyjne wersje tego mącznego dania możesz pozostawić do przygotowania kucharzom z większym doświadczeniem. Zachęcamy cię jednak do wypróbowania aż siedmiu przepisów na nietypowe pierogi. Przekonaj się, jak prosto je zrobić i w czym tkwi sekret ich farszu. Zapewniamy, że są przepyszne i pozytywnie zaskoczą bliskich smakiem oraz wyglądem.
Pierogi z burakami i twarogiem
Dzięki zawartości witamin i przeciwutleniaczy buraki są uznawane za naprawdę zdrowe warzywa. Zdecydowanie warto włączyć je do codziennej diety. Pierogi z burakami i twarogiem są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że delikatnie usmażysz przetarte warzywa i dodasz do sera. Wraz z takim daniem dostarczysz organizmowi m.in. witaminę B, która pozytywnie wpływa na układ krwionośny.
Pierogi z brokułami i fetą
Pewnie połączenie brokułów i sera fety jest ci dobrze znane z różnych sałatek lub zapiekanek. Dlaczego więc nie stworzyć z tych składników pysznego farszu do pierogów? Nic nie stoi na przeszkodzie, by w cieście zamknąć dużą dawkę błonnika, witamin i mikroelementów pochodzących z zielonych warzyw. Dodaj już tylko czosnek i nasiona słonecznika, żeby mocniej podkręcić smak dania. Będzie nie tylko zdrowe, ale i pyszne!
Pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną
Choć pewnie podejrzewasz, że za piękny kolor tego dania odpowiada szpinak, to musimy wyprowadzić cię z błędu. Za zieloną barwą pierogów kryje się... młody jęczmień! W farszu znajdziesz za to pyszną i pełną magnezu kaszę jaglaną oraz aromatyczne pieczarki, które dają uczucie sytości. Warto wypróbować przepis i poczęstować bliskich smacznym obiadem.
Pierogi z mięsem i fasolą
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych pierogów z mięsem. Choć to nie klasyczna wersja, to również znajdziesz w niej cebulkę i skwarki. Receptura mówi jednak o dodaniu bardzo wartościowego składnika, czyli fasoli. To źródło cennego białka, błonnika i mnóstwa witamin. Choćby dlatego warto spróbować, czy te pierogi nie zasmakują ci bardziej!
Pierogi z kaszą gryczaną i miętą
Lubisz orzeźwiające i odświeżające smaki? Pewnie dekorowałeś już miętą lub melisą pierogi z owocami, ale czy używałeś ich do farszu w wytrawnej wersji dania? Brzmi ciekawie, prawda? Połącz miętę, twaróg i kaszę gryczaną, żeby powstały zupełnie nietypowe pierogi. Wypróbuj przepis i napisz w komentarzu, czy ci smakowały.
Pierogi z kurczakiem i marchewką
Kolejna propozycja na nietypowe pierogi. Przygotujesz je z pełnoziarnistej mąki, odpowiednio przyprawionego kurczaka, marchewek i tymianku. Danie jest niezwykle sycące, zdrowe i przede wszystkim bardzo oryginalne. Dodatek ziół sprawia, że aromat jest naprawdę wyrazisty.
Zobacz także:
Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »
Nietypowe wersje bigosu według Ewy Wachowicz »
Przyrządzasz mięso mielone? Uważaj, żeby nie popełnić tych błędów »