Spis treści:
Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka, pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą dla podniebienia, ale też uciechą dla oczu. To nie wszystko, pomidory są bardzo zdrowe, dlatego warto je często jadać.
Sprawdź także: Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Poznaj prosty trik
Wartości odżywcze i lecznicze
Za właściwości lecznicze pomidora odpowiada jego naturalny czerwony barwnik, likopen. Jako ciekawostkę należy dodać, że nie zanika on przez obróbkę cieplną. Nawet w przetworzonych pomidorach znajduje się więcej tego przeciwutleniacza niż w świeżych warzywach. Likopen zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Usuwa z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych, tym samym przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka powstania raka.
Likopen znacznie poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, spożywając go regularnie, chronimy się przed udarem i zawałem. Czerwony barwnik zawarty w pomidorach jest antyoksydantem, warto je zatem jeść, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam go wyprodukować. Oprócz tego likopen wpływa na mocne kości oraz piękną skórę.
Pomidory są najlepszą przekąską dla wszystkich, którzy chcą stracić na wadze. Są one niskokaloryczne, składają się głównie z wody. Oprócz tego zawierają cenny błonnik, który zapewnia poczucie sytości oraz usprawnia pracę jelit i żołądka. Pomidory zawierają również potas, ważny dla osób z nadciśnieniem, ponieważ obniża ciśnienie krwi i poprawia pracę serca. Potas wpływa również na pozbycie się toksyn oraz nadmiaru wody z organizmu. Poprzez zawartą w pomidorach witaminę C możemy również poprawić swoją odporność. Witaminy C i E pomogą nam zadbać o naszą cerę, wzmocnią też włosy i paznokcie.
Dania z pomidorów
Z pomidorów możemy przygotować pełny obiad: zupę, sok i drugie danie. Zupa pomidorowa jest jedną z ulubionych zup Polaków. Kremowa konsystencja i pyszny smak sprawiają, że bardzo często gości ona na naszych stołach. Sok z pomidorów to samo zdrowie, warto go skosztować. Chyba ciężko znaleźć osobę, która potrafiłaby się oprzeć aromatycznym domowym przecierom z pomidorów. Jak widzimy, pomidory dają spore pole do popisu. Są bardzo zdrowe, mogą być podstawą wielu pysznych potraw. Sprawdź koniecznie, co nasi użytkownicy przygotowali z tych świeżych warzyw.
1. Zupa krem z pomidorów
Zobacz przepisZupa krem z pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Hummus z suszonymi pomidorami
Zobacz przepisHummus z suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Fusilloni z boczkiem w pomidorach
Zobacz przepisFusilloni z boczkiem w pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Makaron z pomidorami
Zobacz przepisMakaron z pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zapiekanka batatowa z pomidorami i bazylią
Zobacz przepisZapiekanka batatowa z pomidorami i bazylią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciasto pomidorowe bez jajek
Zobacz przepisCiasto pomidorowe bez jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Sałatka z pomidorami i burrata
Zobacz przepisSałatka z pomidorami i burrata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Sałatka z szynką i pomidorami
Zobacz przepisSałatka z szynką i pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Idealny do domowej spiżarni. Prosty przepis na dżem z jarzębiny i jabłek »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »