Pomysły na świąteczny obiad

Nie musimy się zastanawiać, co podać na wielkanocne śniadanie, tradycyjne potrawy są nam doskonale znane. Co roku jednak zachodzimy w głowę, jakie danie zaserwować na uroczysty obiad. Na szczęście mamy kilka interesujących pomysłów.

Fot. 123RF/Picsel

Wielkanocne śniadanie, w zależności od tradycji i preferencji, zaczynamy od żurku lub barszczu. Następnie na stole pojawiają się jajka w różnej postaci, pasztety oraz niezliczona ilość sałatek. Na deser zajadamy słodkie mazurki, puszyste serniki i pyszne babki. Po takim posiłku mogłoby się wydawać, że do stołu wrócimy na kolację, jednak święta rządzą się swoimi prawami, dlatego wykwinty obiad musi się pojawić. Jakie potrawy zaserwować, aby cała rodzina była zadowolona? Mamy sprawdzone przepisy!

Nie tylko żurek

Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy, możecie podać rodzinie i bliskim klasykę, która sprawdza się podczas każdej uroczystości, mianowicie rosół. Czy będziecie przygotowywać go na samym mięsie drobiowym, czy użyjecie mieszanego, nie możecie zapomnieć o najważniejszym - opalanej na ogniu cebuli. To ona nadaje charakterystyczny, lekko ostrawy smak wywarowi. Rosół oczywiście najlepiej podać w twarzystwie makaronu lub ugotowanego grochu typu "piękny jaś".

 

1. Rosół drobiowy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Świąteczny rosół wołowo-drobiowy

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Innym pomysłem na wykwintną zupę, jest zupa w postaci kremu, którą możemy podać z grzankami, prażonymi płatkami migdałów lub pestkami z dyni. Zaletą takiego dania jest niewątpliwie jego prostota. Wystarczy wybrać ulubione warzywa lub grzyby, ugotować, doprawić do smaku i zblendować.

 

3. Krem z brokułów z prażonym słonecznikiem

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

4. Zupa krem z pieczarek

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejną propozycją, która może spodobać się domownikom, zwłaszcza tym, którzy lubią ostre potrawy, jest zupa chrzanowa. Przygotowujemy ją na bazie wywaru mięsnego, dodajemy białą kiełbasę, jajka i oczywiście chrzan. Tego ostatniego nie żałujemy!

5. Zupa chrzanowa

Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Zupa chrzanowa

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co na drugie danie?

Na co dzień wybieramy przepisy smaczne i szybkie. W święta warto jednak poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie drugiego dania. To właśnie wtedy mamy okazję wraz z bliskimi nieśpiesznie celebrować ten posiłek. Co zatem podać? Proponujemy pieczone mięso. Może to być jagnięcina, kaczka lub schab. Tak przygotowanie będzie smakować najlepiej w towarzystwie warzyw lub lekkiej sałatki.

7. Pieczeń jagnięca z łopatki

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Kaczka pieczona w kawałkach

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Schab pieczony w rozmarynie

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli w waszym gronie jest osoba, która nie je mięsa. Doskonałym pomysłem na drugie danie, będą gołąbki z kaszą i grzybami, faszerowane papryki lub pieczony kalafior.

10. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Fot. Karol-Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


11. Papryki faszerowane ryżem i pieczarkami

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Zapiekany kalafior

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto cytrynowe bez pieczenia to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu cia...

Odsłon: 3918

60 min
15
30 min
1
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 115

15 min
0
30 min
34
Zupy Żurek na rozgrzewkę

Żurek na rozgrzewkę będzie najlepszym posiłkiem na chłodny, wietrzny dzień. P...

Odsłon: 23893

60 min
36

Polecane artykuły

Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0
Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

8