Fot. 123RF/Picsel
Wielkanocne śniadanie, w zależności od tradycji i preferencji, zaczynamy od żurku lub barszczu. Następnie na stole pojawiają się jajka w różnej postaci, pasztety oraz niezliczona ilość sałatek. Na deser zajadamy słodkie mazurki, puszyste serniki i pyszne babki. Po takim posiłku mogłoby się wydawać, że do stołu wrócimy na kolację, jednak święta rządzą się swoimi prawami, dlatego wykwinty obiad musi się pojawić. Jakie potrawy zaserwować, aby cała rodzina była zadowolona? Mamy sprawdzone przepisy!

Nie tylko żurek
Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy, możecie podać rodzinie i bliskim klasykę, która sprawdza się podczas każdej uroczystości, mianowicie rosół. Czy będziecie przygotowywać go na samym mięsie drobiowym, czy użyjecie mieszanego, nie możecie zapomnieć o najważniejszym - opalanej na ogniu cebuli. To ona nadaje charakterystyczny, lekko ostrawy smak wywarowi. Rosół oczywiście najlepiej podać w twarzystwie makaronu lub ugotowanego grochu typu "piękny jaś".
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Świąteczny rosół wołowo-drobiowy
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Innym pomysłem na wykwintną zupę, jest zupa w postaci kremu, którą możemy podać z grzankami, prażonymi płatkami migdałów lub pestkami z dyni. Zaletą takiego dania jest niewątpliwie jego prostota. Wystarczy wybrać ulubione warzywa lub grzyby, ugotować, doprawić do smaku i zblendować.
3. Krem z brokułów z prażonym słonecznikiem
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejną propozycją, która może spodobać się domownikom, zwłaszcza tym, którzy lubią ostre potrawy, jest zupa chrzanowa. Przygotowujemy ją na bazie wywaru mięsnego, dodajemy białą kiełbasę, jajka i oczywiście chrzan. Tego ostatniego nie żałujemy!
Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co na drugie danie?
Na co dzień wybieramy przepisy smaczne i szybkie. W święta warto jednak poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie drugiego dania. To właśnie wtedy mamy okazję wraz z bliskimi nieśpiesznie celebrować ten posiłek. Co zatem podać? Proponujemy pieczone mięso. Może to być jagnięcina, kaczka lub schab. Tak przygotowanie będzie smakować najlepiej w towarzystwie warzyw lub lekkiej sałatki.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kaczka pieczona w kawałkach
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Schab pieczony w rozmarynie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli w waszym gronie jest osoba, która nie je mięsa. Doskonałym pomysłem na drugie danie, będą gołąbki z kaszą i grzybami, faszerowane papryki lub pieczony kalafior.
10. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Fot. Karol-Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Papryki faszerowane ryżem i pieczarkami
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie