Spis treści:
Marokańska kuchnia jest bardzo kolorowa i aromatyczna. Nic dziwnego, używa się tam wielu ziół i dodatków. Co to jest Ras el hanout, jakie ma właściwości i kto powinien jej używać? Przekonaj się, odkrywając pyszne i przetestowane przepisy.
Sprawdź także: Jak zrobić idealną mizerię? Najlepsze przepisy na sałatkę z ogórków
Co to jest Ras el hanout?
Wszystkim miłośnikom afrykańskiej kuchni to określenie powinno już coś mówić. Ras el hanout to marokańska mieszanka przypraw, w której skład wchodzi aż 30 różnych składników. Nazwę tłumaczy się dosłownie jako „szczyt warsztatu”, co oznaczać ma ceniony produkt o najwyższej jakości. Jest sprzedawana na lokalnych targach.
Ras el hanout ma złotawą barwę i nadaje ją także przyrządzanym potrawą. Cechuje się wyrazistym, lekko ostrym smakiem. Najczęściej używany jest do doprawienia kuskusu, ale też dań warzywnych i mięsnych. Przypadnie do gustu szczególnie fanom orientalnych aromatów.
Jakie przyprawy wchodzą w skład Ras el hanout?
Ras el hanout czasem przyrównuje się do ostrzejszej wersji curry. Mieszankę tworzy się jednak z aż 30 składników, często różniących się w zależności od regionu Maroko, w którym się ją wytwarza.
Jakie przyprawy wchodzą w skład Ras el hanout? Do podstawowych należą: papryka słodka, chili, cynamon, kardamon, kurkuma, kolendra, kminek, kumin, ziele angielskie, płatki róży, lawenda, czarnuszka, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, anyż, pieprz czarny, pieprz biały, pieprz cayenne i sól. Często jednak używa się też nietypowych dodatków jak haszysz oraz mucha hiszpańska. Drugi składnik to popularny w Afryce afrodyzjak.
Jakie właściwości ma Ras el hanout?
Obecność tak wielu składników w mieszance przekłada się na pozytywny jej wpływ na organizm. Jakie właściwości ma Ras el hanout i dlaczego warto jej używać? W Maroko stosowana jest przede wszystkim do usprawnienia procesów trawiennych - kumin i czarnuszka łagodzą dolegliwości żołądkowe i chronią jelita.
To potężna dawka antyoksydantów, które niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników i skutki stresu oksydacyjnego - hamują starzenie się komórek i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, przyprawy przyspieszają też przemianę materii, co pozytywnie wpływa na spalanie tłuszczu, a potem utrzymanie zgrabnej sylwetki.
Regularne spożywanie Ras el hanout pomoże też wzmocnić odporność i uporać się z przeziębieniami, infekcjami i stanami zapalnymi. Chili, cynamon czy pieprz cayenne rozgrzewają i zwalczają bakterie.
Kto powinien używać Ras el hanout?
Marokańska mieszanka przypraw zalecana jest wszystkim, którzy marzą o zdrowej i zgrabnej figurze. Osoby na diecie odchudzającej lub te, które starają się utrzymać wagę po zrzuceniu kilku kilogramów, mogą sięgać po prozdrowotną Ras el hanout. Kto jeszcze powinien jej używać? Z pewnością ci, których metabolizm zwolnił lub pragnący odciążyć żołądek po ciężkostrawnym posiłku. Przyprawy złagodzą objawy przejedzenia i obciążenia, niwelując niekomfortowe dolegliwości układu trawiennego.
Ras el hanout to też po prostu bardzo smaczna kompozycja dla miłośników marokańskiej kuchni i orientalnych aromatów. Co więcej, jeśli rozwijasz swoją pasję do gotowania, to świetna okazja do wypróbowania mieszanki do różnych potraw.
Ras el hanout - zastosowanie w kuchni
Zastosowanie w kuchni Ras el hanout jest dość uniwersalne. Możesz dodać tę aromatyczną mieszankę do kasz, zup, mięs czy warzyw. W Maroko używa się jej do potraw jednogarnkowych gotowanych w specjalnym glinianym naczyniu.
Pamiętaj, że Ras el hanout ma roślinno-korzenny aromat i nadaje potrawom nieco ostrości. Dzięki temu danie stanie się bardziej wyraziste w smaku. Bez problemu gotowy miks przypraw kupisz w sklepie lub przez internet, ale możesz też samodzielnie przyrządzić ją w domu. Wystarczy, że połączysz po łyżeczce każdego z podstawowych składników, dokładnie je wymieszasz i zamkniesz w szczelnym słoju.
Jak stosować Ras el hanout w kuchni? Jeśli marzy ci się prawdziwie marokańskie danie, postaw na warzywny lub mięsny tażin z dodatkiem aromatycznych przypraw. Innym pomysłem na wykorzystanie miksu jest marynata do drobiu - kurczak czy indyk nabiorą wielu smaków. Posyp nią ziemniaki przed pieczeniem w piekarniku, warzywa przed grillowaniem albo dopraw kaszę czy ryż. Po wymieszaniu z jogurtem naturalnym otrzymasz aksamitny sos, a po połączeniu z oliwą - zaprawę do ryb.

1. Zupa z dyni w orientalnym stylu

Zupa z Ras el hanout / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kurczak z warzywami i sosem pomidorowym

Kurczak po marokańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Cielęcina po marokańsku

Cielęcina po marokańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Marokańska sałatka z Ras el hanout

Marokańska sałatka z Ras el hanout / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Placki z dyni z sosem gorgonzola

Ras el hanout - zastosowanie w kuchni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: planteon.pl, madameedith.com, polkanapustyni.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty »
Smak ogórka wykręca buzię? Prawdopodobnie obierasz go źle »
Jajko sadzone bez grama tłuszczu? Jest na to prosty sposób »