Zielone pomidory to wyjątkowe warzywa - i to zarówno pod względem odżywczym, jak i smakowym. Charakteryzują się one orzeźwiającym i lekko kwaśnym smakiem, który przypomina jabłko lub cytrynę. Co ciekawe, niektórzy dodają je nawet do ciast. Równie dobrze sprawdzają się one jako baza do różnego rodzaju przetworów. Które z nich zasługują na szczególną uwagę? Poniżej znajdziesz kilka przepisów na przetwory z zielonych pomidorów na zimę, które warto mieć w swojej spiżarni.
Sprawdź także: 10 najlepszych sałatek z ogórków. Na zimę będą jak znalazł
Zielone pomidory najlepsze na przetwory - przepisy
Zielone pomidory najlepsze na przetwory - to stwierdzenie, z którym trudno się nie zgodzić. Wbrew pozorom można wyczarować z nich wiele pysznych przysmaków, włączając w to sałatki, kiszonki, a nawet dżem i konfiturę. Planujesz przygotować przetwory z zielonych pomidorów na zimę? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które ułatwią ci to zadanie.
Zielone pomidorki koktajlowe w zalewie
Jeśli chodzi o przetwory z pomidorków koktajlowych, warto postawić np. na te w zalewie. Poza kluczowymi warzywami do ich przyrządzenia potrzebujesz czosnku, cebuli, cukru, octu, soli, kolorowego pieprzu oraz wody. Umyj pomidorki i nakłuj je w kilku miejscach wykałaczką. Pokrój cebulę w piórka i wrzuć ją do wyparzonych słoików. Dodaj pomidorki i umieść pomiędzy nimi kawałki czosnku. Wlej zalewę. Zakręć słoiki i poddaj je procesowi pasteryzacji. Pomidorki będą gotowe do spożycia po ok. 3 tygodniach.
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę siostry Anastazji
Kolejną propozycją przetworu, który warto zrobić na zimę, jest sałatka z zielonych pomidorów siostry Anastazji. Aby ją przygotować, poza warzywami musisz zaopatrzyć się w produkty na zalewę, tj. ocet, korę cynamonu, cukier, ziarna pieprzu, goździki, cytrynę oraz sól. Umyj i osusz pomidory, a następnie nakłuj je w kilku miejscach wykałaczką. Sparz i dokładnie wyszoruj cytrynę, po czym obierz ją ze skórki i pokrój w paseczki. Zagotuj ocet z cytryną, solą, cukrem i pozostałymi przyprawami. Do wrzącej wody włóż pomidory i kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. Odstaw garnek na 12 godzin. Po upływie tego czasu ponownie zagotuj i ostudź jego zawartość. Przełóż pomidory do słoików i zalej je syropem. Przechowuj je w chłodnym miejscu.
Sałatka z zielonych pomidorów i marchewki
Na jakie jeszcze przetwory z zielonych pomidorów na zimę warto postawić? Na przykład na sałatkę z dodatkiem marchewki. Aby ją wyczarować, poza pomidorami i marchewką na liście niezbędnych składników umieść cebulę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz czosnek. Umyj warzywa i pokrój je w plasterki (oprócz czosnku). Zagotuj zalewę na bazie wody, octu, soli oraz cukru. Połącz ze sobą warzywa i zalej je gorącą zalewą - odstaw je na godzinę, aby puściły sok. Wrzuć do słoików liście laurowe, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Na koniec umieść w nich sałatkę wraz z zalewą.
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
Nie przepadasz za marchewką? W takim razie przyrządź sałatkę z zielonych pomidorów oraz żółtej i czerwonej papryki. Dodatkowo przyda ci się cebula, ocet, cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz biała gorczyca. Umyj pomidory i pokrój je w cienkie plasterki. Oprósz je solą, wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie tego czasu zagotuj w garnku wodę z octem, cukrem i solą, po czym dodaj pokrojoną w piórka cebulę i gotuj przez kilka minut. Odsącz pomidory z solanki, umieść je w garnku i wlej do nich zalewę wraz z cebulą. Dodaj pokrojoną w paski paprykę. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj je przez 30 minut na wolnym ogniu. Odstaw je do ostygnięcia - najlepiej na całą noc. Przełóż sałatkę do słoików, zalej je zalewą i dodaj ziele angielskie, gorczycę oraz liście laurowe. Zakręć szczelnie słoiki i zapasteryzuj.
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
Innymi warzywami, które idealnie łączą się z zielonymi pomidorami, są ogórki. Podobnie jak w przypadku poprzedników warto zaserwować obydwa składniki w formie sałatki. Pokrój warzywa w plastry i wrzuć je do gotującej się wody z octem. Przelej zalewę przez sitko. Gotuj ją jeszcze przez chwilę razem z sałatką i przełóż całość do słoików.
Sałatka cygańska z zielonych pomidorów
Kolejnym przysmakiem, który warto mieć w swojej spiżarni w zimie, jest sałatka cygańska z zielonych pomidorów. Do jej przygotowania - poza zielonymi pomidorami - potrzebujesz ogórków, cebuli, papryki, koperku, octu balsamicznego, oleju oraz soli i pieprzu. Pokrój pomidory, paprykę i ogórki w kostkę, cebulę w piórka, a koperek drobno posiekaj. Połącz ze sobą wszystkie warzywa. W oddzielnej misce wymieszaj ocet balsamiczny, olej oraz sól i pieprz. Polej sosem warzywa i wymieszaj.
Dżem z zielonych pomidorów
Jeśli chodzi o inne przetwory z zielonych pomidorów na zimę, wśród nich może zabraknąć dżemu, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, naleśników, a nawet mięs. Aby go przygotować, musisz zaopatrzyć się jedynie w zielone pomidory, cukier i cytrynę. Realizację przepisu rozpocznij od umycia, osuszenia i pokrojenia warzyw na ćwiartki. Po wykonaniu tych czynności wrzuć je do garnka, zasyp cukrem i podgrzewaj do momentu, aż pomidory puszczą sok, a cukier się rozpuści. Gdy warzywa nieco wystygną, przetrzyj je przez sitko. Powstałą pulpę ponownie zagotuj - tym razem z sokiem i skórką z cytryny. Przełóż jeszcze gorący dżem do słoików i zapasteryzuj.
Konfitura z zielonych pomidorów
Idealną alternatywą dla dżemu jest konfitura z zielonych pomidorów. Jak ją zrobić? Najpierw umyj warzywa i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki, ułóż na sicie i przelej wrzącą wodą. Zagotuj syrop cukrowy i umieść w nim odsączone warzywa. Smaż je na wolnym ogniu, co jakiś czas potrząsając garnkiem, po czym odstaw je do ostygnięcia - powtarzaj tę czynność przez trzy dni.
Kiszone zielone pomidory
Jeśli jesteś fanem kiszonek, koniecznie zrób duże zapasy kiszonych zielonych pomidorów. Poza kluczowymi warzywami do ich przyrządzenia potrzebujesz wody, soli, plasterków imbiru oraz ząbków czosnku. Pokrój pomidory na plasterki i umieść je w słoikach razem z czosnkiem i imbirem. Zalej je zalewą na bazie wody i soli. Przykryj słoiki zakrętkami - bez zakręcania - i odstaw je na kilka dni. Gdy pomidory się ukiszą, przechowuj je w chłodnym miejscu. Możesz spożywać je jako samodzielną przekąskę oraz stosować jako dodatek do kanapek i sałatek.
1. Kiszone zielone pomidory
Zobacz przepisKiszone zielone pomidory / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Zielone pomidory marynowane
Zobacz przepisZielone pomidory marynowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami do słoików na zimę
Zobacz przepisSałatka warzywna z zielonymi pomidorami do słoików na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Smażone zielone pomidory na zimę
Zobacz przepisSmażone zielone pomidory na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zielone pomidory na zimę
Zobacz przepisZielone pomidory na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zielone pomidory w słoikach
Zobacz przepisZielone pomidory w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Najlepsze ciasto marmurkowe. Łzy starej panny pasują idealnie do kawy »
Greczynki jedzą regularnie i chudną. Można z niego zrobić błyskawiczne śniadanie »
Tanie składniki, banalnie proste wykonanie. Oto obiad starego kawalera »