Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Świeży krzaczek bazylii na kuchennym parapecie to niezbędny składnik, dla każdego miłośnika kuchni włoskiej. Wybornie smakuje w klasycznej sałatce caprese, jest świetnym dodatkiem do makaronów i pizzy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że z te aromatyczne listki można dodać również do orzeźwiającego napoju. Sprawdź, jakie właściwości ma świeża bazylia oraz jak zrobić lemoniadę bazyliową.

Dlaczego warto jeść bazylię? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Latem, kiedy na dworze robi się gorąco w szczególności ważne jest, aby zadbać o odpowiednie nawodnienie. Dorosła osoba powinna wypijać w ciągu dnia minimum osiem szklanek wody, codzienną dietę warto uzupełnić również o inne napoje, na przykład lemoniady. Możesz przygotować je z sezonowych owoców oraz urozmaicić ich smak świeżymi ziołami. Świetnie sprawdzi się tutaj mięta oraz bazylia. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości kryją się w jej zielonych liściach oraz jak zrobić lemoniadę bazyliową. 

Sprawdź także: Na ochłodę w upalne dni, dobre trawienie, ból głowy. Jak zrobić lemoniadę z lawendy?

Jakie właściwości ma świeża bazylia?

W bazylii znajduje się witamina B6, C i E, a także minerały, potas, magnez, żelazo, fosfor czy wapń. Dzięki obecności potasu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, w tym pracę serca. Pomaga zadbać o utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, wpływa również na regulację gospodarki wodno-elektrolitowej. Wspiera także prawidłowe działanie układu krążenia, w tym pracę mózgu. Bazylia jest również źródłem wapnia i fosforu, które pomagają zadbać o mocne kości i zęby. Jedzenie tych zielonych listków będzie również korzystnie dla osób, które borykają się z anemią, ponieważ zawierają sporą ilość żelaza. 

Bazylia w formie suszonej świetnie wpływa na układ pokarmowy, pomaga wesprzeć prawidłowe trawienie. Pomaga także poradzić sobie z niestrawnością oraz przyspiesza przemianę materii. Co więcej, liście bazylii zawierają flawonoidy i polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. 

Jak zrobić lemoniadę bazyliową?

Przygotowanie lemoniady bazyliowej jest banalnie proste. Przygotuj: litr wody, dwie cytryny, sporą garść liści bazylii, dwie łyżki miodu lub ksylitolu. 

Zacznij od umycia cytryn, najlepiej je wyparzyć. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, a resztę obierz tak, by w jak największym stopniu pozbyć się białych części. Kawałki cytryny wrzuć do blendera, dodaj listki bazylii, wodą i wybrany słodzik. Dokładnie wszystko zmiksuj, podawaj z kostkami lody udekorowane listkami bazylii i plastrami cytryny. 

Sprawdź, jakie domowe lemoniady przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Domowa lemoniada

 Domowa lemoniada Zobacz przepis

Domowa lemoniada / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Lemoniada malinowa

 Lemoniada malinowa Zobacz przepis

Lemoniada malinowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Lemoniada arbuzowa

 Lemoniada arbuzowa Zobacz przepis

Lemoniada arbuzowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Lemoniada z miodem

 Lemoniada z miodem Zobacz przepis

Lemoniada z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Lemoniada truskawkowa

 Lemoniada truskawkowa Zobacz przepis

Lemoniada truskawkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Magiczna lemoniada

 Magiczna lemoniada Zobacz przepis

Magiczna lemoniada / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Lemoniada lawendowa

 Lemoniada lawendowa Zobacz przepis

Lemoniada lawendowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa

 Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa Zobacz przepis

Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: medonet.pl, pracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Drożdżowe chałki z kruszonką

Pyszne, puszyste i mięciutkie chałki z ciasta drożdżowego. Polecam

Odsłon: 31

>60 min
1
Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 15522

15 min
35
Ciasta Puszysta babka cytrynowa

Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, j...

Odsłon: 438

30 min
8
60 min
16
15 min
4
Przekąski Jajka z awokado

Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – po...

Odsłon: 5542

30 min
6