Regionalne przysmaki wielkanocne

Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, jednak każdy region posiada własną historię, tradycję, a nawet smaki świątecznych potraw.

Fot. 123RF/Picsel

Wiedzieliście, że Małopolska słynie z lanckorońskiej chrzanówki, a na Śląsku w tym dniu króluje babka majonezowa? Zylc to z kolei symbol Kaszub, a w regionie Kurpiów Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez rejbaka. Jakie bogactwa kryją w sobie regionalne potrawy i które z kulinarnych tradycji warto pielęgnować?

Wieś Lanckorona - symbol wielkanocnej Małopolski

To właśnie z tego miejsca pochodzi najwięcej wielkanocnych smaków Małopolski. We wsi Lanckorona, położonej nad rzeką Skawinką tradycją wielkanocną stało się przygotowywanie lanckorońskiej chrzanówki, czyli zupy na bazie startego chrzanu, kiełbasy i wędzonki. Potrawę zagęszcza się mąką i kwaśną śmietaną oraz doprawia czosnkiem i koprem. Całość podawana jest z ćwiartowanym jajkiem. Danie do dnia dzisiejszego cieszy się dużą popularnością również z innego względu. Z uwagi na zawartość siekanego lubczyku uznawane jest za bardzo dobry, naturalny afrodyzjak. Inną, nieco mniej znaną, ale równie wartą wspomnienia potrawą jest strząska - rdzenne, małopolskie danie wielkanocne wywodzące się ze wsi Siedliszowice. Czym się charakteryzuje? To masa składająca się z pokrojonych świątecznych wędlin i jajek, z dodatkiem przypraw i startego chrzanu. Całość zalewana jest roztworem z octu i wody. Strząskę przygotowuje się także podczas innych ważnych okoliczności np. imienin. Na obiad w Niedzielę Wielkanocną polecamy z kolei sodrę - zupę chrzanową, która jest tradycyjną potrawą góralską. Przyrządzona z kwaśnego mleka, śmietany, jajek, skwarek ze świątecznych wędlin oraz białej kiełbasy z pewnością zaskoczy wszystkich gości swoim oryginalnym i regionalnym smakiem.

Słodko-słone smaki Śląska

Śląsk w okresie wielkanocnym słynie z połączenia słonych i słodkich smaków. Przykładem jest babka majonezowa, która obok ekstraktu z wanilii i cukru zawiera w sobie mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej oraz majonez. Wyjątkowym daniem jest również święcelnik - ciasto drożdżowe z mięsnym, najlepiej wędzonym nadzieniem. W wielkanocnych daniach Śląska odnaleźć można również wiele słodkich propozycji: kołacze z serem i makiem, strucle, a także buchty - drożdżowe bułki z nadzieniem lub bez.

Reklama

 

Kurpie - dary lasu

Kurpie to region położony na Mazowszu, na terenie Puszczy Zielonej i Puszczy Białej. Głównymi ośrodkami folkloru kurpiowskiego tej pierwszej są Kadzidło, Łyse i Myszyniec. Kompleks leśny ciągnący się od Pułtuska po Ostrów Mazowiecką nazywany jest natomiast Puszczą Białą.

Kuchnia kurpiowska bazuje na darach lasu. Do potraw regionalnych wykorzystywane są grzyby, borówki, a także jagody jałowca, które świetnie nadają się jako dodatek do mięs. Najważniejszą potrawą podawaną na Wielkanoc jest z pewnością rejbak - babka ziemniaczana, z dodatkiem kiełbasy, boczku i cebuli. Na uwagę zasługuje również pieczeń oraz kiszka ziemniaczana. Tradycyjnymi specjałami są także zupa grzybowa przygotowywana z zielonych gąsek oraz gęś pieczona z jabłkami lub kapustą. Warto również sprobować jajek po kurpiowsku, które zamiast klasycznego farszu podawane są z pasztetem i boczkiem. Inną ciekawą potrawą może okazać się kurpiowski żurek z dodatkiem białej kiełbasy, jajek przepiórczych, suszonych borowików, rzeżuchy i musu chrzanowego.

A co posmakować na Kaszubach?

Niegdyś, podczas śniadania wielkanocnego w tym regionie obowiązywał post. Na stołach widniały ryby, jajka i kluski ze śliwkami, a prawdziwa uczta rozpoczynała się dopiero na obiad. Dzisiaj Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez gotowanej szynki oraz zylca - galaretki z włoszczyzny i wieprzowych nóżek, z dodatkiem głowizny i golonki. Z kolei podczas śniadania musi pojawić się prażnica - świąteczna jajecznica w wersji mięsnej, z dodatkiem słoniny czy boczku lub w rybnej odsłonie - przygotowywanej na wędzonym węgorzu.

Niezależnie od tego, w jakiej części kraju mieszkamy, warto skosztować różnych smaków, królujących na wielkanocnym stole. W wielu regionach Polski wciąż kultywowane są dawne obyczaje, które z uwagi na wieloletnią tradycję z pewnością powinno się pielęgnować. Zachęcamy do sięgania po dorobek kuchni regionalnych i odkrywania rodzimych smaków, przygotowując świąteczne przysmaki.

1. Zupa chrzanowa

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Babka majonezowa

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Święcelina

Fot. Jola73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Buchty drożdżowe z czekoladą

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Tradycyjny kołocz śląski

Fot. Dziablicawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Rejbak kurpiowski

Fot. Kudlata_ak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Kiszka ziemniaczano-pieczarkowa

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Galareta wieprzowa

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 67

60 min
4
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 57

15 min
3
Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4782

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1