Spis treści:
Podstawą dobrego schabowego jest mięso. Kupując je, zwracajmy uwagę na to, aby miało jednolitą strukturę i różowoczerwony kolor. Jeśli sądzisz, że idealnie gładki, jednolity, jasny, zbity kawałek mięsa to dobry zakup, musimy wyprowadzić cię z błędu. Taki perfekcyjny schab po upieczeniu będzie suchy i niezbyt smaczny. Zwracajcie również uwagę, aby kupowane przez was mięso miało nieznaczne przerosty białego, miękkiego tłuszczu. W procesie obróbki pomoże nawilżyć mięso i nadać mu kruchość. Tłuszcz jest także nośnikiem smaku, więc potrawa będzie aromatyczna, a ty masz gwarancję, że nie zdejmiesz z patelni, czegoś przypominającego podeszwę.
Sprawdź także: Tak soczystego schabu jeszcze nie jadłeś! Sekretem jest jeden składnik
Jakie mięso wybrać na schabowe?
W miarę możliwości staraj się unikać kupowania schabu paczkowanego. Mięso sprzedawane na tackach może zawierać szkodliwe substancje ze względu na wkładany do środka wkład wchłaniający nadmiar wody. Są one nasączone poliakrylanem sodu, stosowanym także np. do produkcji sztucznego śniegu oraz wkładek pochłaniających wilgoć w pieluchach. Polimer ten jest dopuszczony do obrotu i uznany za bezpieczny dla zdrowia. Warunkiem jest jednak, że nie wycieka z podkładki. Niestety, nie zawsze tak jest.
Co więcej, kupując mięso w paczce, nie mamy szansy dokładnie go obejrzeć. Po jego rozpakowaniu może okazać się, że pięknie wyglądający kawałek na wierzchu, przykrywał inne, zdecydowanie gorszej jakości części.
Jak smażyć kotlety schabowe?
Chcąc przygotować perfekcyjnego schabowego, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad:
- Jeśli zależy ci na czasie, rozbij kotlety możliwie jak najcieniej. Wówczas nie trzeba będzie ich długo smażyć.
- Kotlety będą delikatniejsze, jeśli przez noc namoczysz je w mleku.
- Aby panierka nie odpadała, zacznij od obtoczenia mięsa w mące.
- Pamiętaj o doprawieniu panierki solą i pieprzem, dla ciekawszego efektu możesz dodać do niej także różne przyprawy i zioła.
- Aby panierka była bardziej chrupiąca, dodaj do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
- Aby panierka trzymała się równo, umyj ręce po każdym kotlecie.
- Opanierowane kotlety smaż jak najszybciej, aby panierka nie zaczęła odpadać.
- Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.
- Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów jest smalec, pamiętaj tylko, aby nie dodawać go zbyt dużo.
- Unikaj zbyt częstego obracania oraz nakłuwania kotletów widelcem, gdyż wypłyną z nich naturalne soki.
Top 10 przepisów na kotlety schabowe
Chcesz przygotować schabowego w ciekawszej niż tradycyjna wersji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.
1. Kotlety schabowe po gdańsku (w piwie)
Zobacz przepisKotlety schabowe po gdańsku (w piwie) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlety schabowe po amerykańsku
Zobacz przepisKotlety schabowe po amerykańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety schabowe po sztygarsku
Zobacz przepisKotlety schabowe po sztygarsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlet schabowy sauté
Zobacz przepisKotlet schabowy sauté / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety schabowe z musztardą
Zobacz przepisKotlety schabowe z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kotlety schabowe z pieczarkami
Zobacz przepisKotlety schabowe z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlety schabowe nadziewane
Zobacz przepisKotlety schabowe nadziewane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Orientalny kotlet schabowy
Zobacz przepisOrientalny kotlet schabowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlety schabowe bez smażenia
Zobacz przepisKotlety schabowe bez smażenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kotlet schabowy z marynaty cytrynowej
Zobacz przepisKotlet schabowy z marynaty cytrynowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kotlet schabowy w orzechowej panierce
Zobacz przepisKotlet schabowy w orzechowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
"Przepisy są jak stare nuty" - Luca Cesari o włoskiej kuchni i powrocie do korzeni »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »