Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Czy wiesz, co to jest umami? Wybierając określone dania, możesz poczuć na języku ten, odkryty nie tak dawno, smak. Zupełnie wyjątkowy, podkreśla aromat potraw i dodaje im wyrazistości. Przekonaj się, jak uzyskać smak umami i gdzie jest go najwięcej.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jedząc pyszny rosół czy mięsne danie główne, nie zastanawiamy się dokładnie, jak one smakują. Najczęściej po prostu wyrywa nam się stwierdzenie: „ale pyszne!". Okazuje się, że wpływ na to, jak odbierzemy potrawę, mają ludzkie kubki smakowe. Wśród odkrytych dotychczas aromatów jest też umami - co to jest, jak smakuje i gdzie go jest najwięcej? Dowiedz się, jak uzyskać smak umami i koniecznie wypróbuj jedno z dań, aby przekonać się, czy naprawdę nadaje posiłkom wyrazistości.

Sprawdź także: Najpotężniejszy polski super food. W każdej postaci to bomba witaminowa

Co to jest umami?

Umami to jeden z pięciu podstawowych smaków, które odczuwa człowiek. Każdy z nas jest w stanie go określić ze względu na posiadane receptory kwasu glutaminowego (kubki smakowe na języku). Oficjalnie, umami to właśnie smak glutaminianu, czyli aminokwasu będącego elementem budulcowych białka.

Jest to najmłodszy z określonych smaków - w 1908 roku podczas spożywania miski z bulionem z wodorostów kombu-dashi, japoński naukowiec Kikunae Ikeda doszedł do wniosku, że czuje coś znacznie innego niż poznane dotychczas smaki: kwaśny, słodki, słony lub gorzki. Nazwał go umami, co w języku japońskim oznacza „esencję pyszności".

Podczas badań nad zupą, naukowiec stwierdził, że sekretem nowego smaku jest glutaminian i stworzył przyprawę, której bazą jest właśnie ten aminokwas. 

Jak smakuje umami?

Do znanych do XX wieku smaków należały: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Z kolei umami opisuje się jako trudny do określenia, ale z pewnością odróżniający się od pozostałych. Najlepiej opisać go jako „mięsny" i bardziej pikantny smak, który przede wszystkim dodaje daniu wyrazistości

Gdzie jest najwięcej umami?

Ze smakiem umami po raz pierwszy człowiek ma styczność już w wieku niemowlęcym. Okazuje się, że mleko matki jest bogate w glutaminian. Ten rodzaj aminokwasu występuje naturalnie w ludzkim ciele, ale też w wielu popularnych artykułach spożywczych. Szczególnie często używa się go w kuchni azjatyckiej (dodając glutaminian sodu do dań). Gdzie jest najwięcej umami?

Jeśli chcesz skosztować produktów o tym smaku, sięgnij po te, zawierające kwas glutaminowy. Są to m.in.: dojrzałe sery, wędliny, pomidory, grzyby, steki wołowe, anchois, zielona herbata czy łosoś. Smak umami odnajdziesz w pokarmach bogatych w białko (w mięsie), w potrawach sfermentowanych i dojrzałych (roqueforcie i parmezanie, który zawiera najwięcej umami), w produktach morskich (wodorostach, sosie sojowym, ostrygowym i rybnym, owocach morza), ale też orzechach, winogronach, brokułach. W wywarach i bulionach mięsnych, a także japońskim sake również kryje się umami.

Jak uzyskać smak umami?

Umami w daniu skutkuje dopełnieniem aromatu potrawy, polepszeniem jej jakości i zbalansowaniem różnych jej posmaków. Choć sam kwas glutaminowy daje słabe odczucie umami, to jego sole (glutaminiany) łatwo ulegają jonizacji i uwalniają intensywniejsze wrażenia kulinarne. Jak uzyskać smak umami?

Przede wszystkim przygotuj dania, w których kryje się najwięcej tego smaku. Zupę krem posyp obficie parmezanem albo dopraw koncentratem z pomidorów, przyrządź mięsny wywar uzupełniony grzybami albo zrób sałatkę winogronową z dodatkiem orzechów i serów. Kombinacji jest naprawdę wiele, posiłkuj się jedynie listą składników, w których czuć umami. Poniżej znajdziesz więcej ciekawych przepisów na dania umami:

1. Ramen po polsku

 Ramen po polsku Zobacz przepis

Jak uzyskać smak umami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka warzywna z serem i przyprawami

 Sałatka warzywna z serem i przyprawami Zobacz przepis

Sałatka umami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka z camembertem, winogronem i orzechami

 Sałatka z camembertem, winogronem i orzechami Zobacz przepis

Sałatka z camembertem, winogronem i orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Grillowany stek wołowy

 Grillowany stek wołowy Zobacz przepis

Grillowany stek wołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dorsz w sosie pomidorowo-ostrygowym

 Dorsz w sosie pomidorowo-ostrygowym Zobacz przepis

Dorsz w sosie pomidorowo-ostrygowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zupa krem z kalafiora i parmezanu

 Zupa krem z kalafiora i parmezanu Zobacz przepis

Zupa krem z kalafiora i parmezanu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Makaron z wodorostami i warzywami

 Makaron z wodorostami i warzywami Zobacz przepis

Makaron z wodorostami i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Łosoś w wodorostach na ryżowych nitkach

 Łosoś w wodorostach na ryżowych nitkach Zobacz przepis

Jak smakuje umami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wzmacnia kości, przywraca spokój i chroni przed nadciśnieniem » 

Szukasz sposobu na aromatyczny i złocisty rosół? Cały sekret tkwi w patelni »

Pij ten syrop, a zapomnisz o przeziębieniach i wysokim ciśnieniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pustka w lodówce i koniec miesiąca

Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatni...

Odsłon: 5470

15 min
38
30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 121

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 53

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0