Dania jednogarnkowe

Polacy uwielbiają kotlety schabowe, szczególnie te z chrupiącą panierką. Jeśli chcemy je przygotować naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto przypomnieć sobie te najważniejsze. Jak smażyć kotlety schabowe, żeby nie wyszły zbyt tłuste, a panierka nie odpadła?

Jak smażyć kotlety schabowe? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przyrządzanie soczystych schabowych z chrupiącą panierką i w towarzystwie zasmażanej kapusty to obowiązkowa umiejętność w polskiej kuchni. To właśnie m.in. po nie najczęściej sięgają też turyści, pragnący poznać nasze narodowe smaki. Jak smażyć kotlety schabowe? Czy wieprzowina jest zdrowa? Na te pytania odpowiadamy w artykule.

Sprawdź też: Jak panierować kotlety?

Jakie właściwości ma wieprzowina?

Często mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku czy golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera dużo białka (podstawowego budulca mięśni) i niezbędne aminokwasy.

Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A chroni przed tzw. kurzą ślepotą, wzmacnia błony śluzowe i stan skóry, a także poprawia pracę tarczycy. Witamina D wzmacnia mięśnie, kości i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne i włókna kolagenu w skórze (a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry). Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości. Mięso wieprzowe zawiera również witaminy z grupy B (B6, B12), które między innymi wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego. Oprócz ważnych witamin mięso wieprzowe dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź.

Jak smażyć kotlety schabowe?

Chcąc przygotować perfekcyjnego schabowego, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad:

  • Jeśli zależy ci na czasie, rozbij kotlety możliwie jak najcieniej. Wówczas nie trzeba będzie ich długo smażyć.
  • Kotlety będą delikatniejsze, jeśli przez noc namoczysz je w mleku.
  • Aby panierka nie odpadała, zacznij od obtoczenia mięsa w mące.
  • Pamiętaj o doprawieniu panierki solą i pieprzem - dla ciekawszego efektu możesz dodać do niej także różne przyprawy i zioła.
  • Aby panierka była bardziej chrupiąca, dodaj do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
  • Aby panierka trzymała się równo, umyj ręce po każdym kotlecie.
  • Panierowane kotlety smaż jak najszybciej, aby panierka nie zaczęła odpadać.
  • Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.
  • Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów jest smalec - pamiętaj tylko, żeby nie dodawać go zbyt dużo.
  • Unikaj zbyt częstego obracania oraz nakłuwania kotletów widelcem, gdyż wypłyną z nich naturalne soki.

Chcesz przygotować schabowego w ciekawszej niż tradycyjna wersji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

1. Kotlety schabowe w chlebowej panierce

 Kotlety schabowe w chlebowej panierce Zobacz przepis

Kotlety schabowe w chlebowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety schabowe

 Kotlety schabowe Zobacz przepis

Kotlety schabowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone

 Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone Zobacz przepis

Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kotlety schabowe nadziewane

 Kotlety schabowe nadziewane Zobacz przepis

Kotlety schabowe nadziewane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Schabowy po burgundzku

 Schabowy po burgundzku Zobacz przepis

Schabowy po burgundzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Schabowy prosto z patelni

 Schabowy prosto z patelni Zobacz przepis

Schabowy prosto z patelni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlet schabowy sauté

 Kotlet schabowy sauté Zobacz przepis

Kotlet schabowy sauté / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką

 Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką Zobacz przepis

Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler

 Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler Zobacz przepis

Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kotlety schabowe z pieczarkami

 Kotlety schabowe z pieczarkami Zobacz przepis

Kotlety schabowe z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Materiał zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 11.01.2022 roku.

Źródła: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »

Słodycze i desery z niskim indeksem glikemicznym. Z czego i jak je przygotować? »

Tak szybko rozsmarujesz zimne masło na chlebie. Prosty trik robi furorę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1229

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 186

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8