Najlepsze przepisy na ogórki

Śledzie na śledzika

Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami.

Fot. 123RF/Picsel

W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia.

Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału są niemal obowiązkowe. Zgodnie z ludowymi tradycjami, organizowane są wówczas różnego rodzaju maskarady i bale przebierańców, a ten kto nie uczci odpowiednio tego dnia, nie zazna szczęścia przez długi czas.

W czasie ostatkowych imprez na stołach królują śledzie pod różnymi postaciami. Dlaczego, skoro w naszym kraju uznaje się je za danie typowo postne? Odpowiedzi należy doszukiwać się w dalekiej przeszłości, kiedy to dla naszych przodków ich obecność na stole symbolizowała nieuchronnie nadchodzący czas umartwień i wyrzeczeń. Zwykle jadało się je tuż przed północą, jako symboliczne przejście w czas postu.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Jak wykazały badania, nawet uznawana za bardzo zdrową oliwa z oliwek nie zawiera tak wiele zdrowych kwasów omega-3 oraz omega-6, co śledzie. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Ostatkowe przekąski ze śledzi

W czasie ostatkowych przyjęć śledzie pojawiają się na stołach zwykle w formie niewielkich przekąsek, sałatek lub koreczków. Jak się okazuje, są one bardzo wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów, gdyż śledzie doskonale łączą się zarówno ze słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi dodatkami. Co bardzo ważne, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dlatego zdążycie zrobić je nawet tuż przed imprezą.

Jeśli brakuje wam pomysłów na przekąski ze śledzi, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Śledzie proboszcza

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Śledzie z suszonymi pomidorami i korniszonami

Fot. DoprawioneF na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Śledzie pomidorowo-śliwkowe

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Śledź w piernikowej skorupce

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Śledź a la Milanówek

Fot. Kasia-P na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Pobierz aplikację smaker


6. Rolmopsy

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Śledzie po grecku

Fot. Kardamonovy Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Śledzie w sosie jajecznym

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Śledzie w curry

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Śledzie z suszonymi śliwkami

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


11. Śledzie Halinki

Fot. DoprawioneF na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Śledzie gajowego

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też: Najbogatsze supermodelki. Niewiarygodne ile zarabiają!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
30 min
0
>60 min
2
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 60

>60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 668

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4