Fot. 123RF/Picsel
W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia.
Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału są niemal obowiązkowe. Zgodnie z ludowymi tradycjami, organizowane są wówczas różnego rodzaju maskarady i bale przebierańców, a ten kto nie uczci odpowiednio tego dnia, nie zazna szczęścia przez długi czas.
W czasie ostatkowych imprez na stołach królują śledzie pod różnymi postaciami. Dlaczego, skoro w naszym kraju uznaje się je za danie typowo postne? Odpowiedzi należy doszukiwać się w dalekiej przeszłości, kiedy to dla naszych przodków ich obecność na stole symbolizowała nieuchronnie nadchodzący czas umartwień i wyrzeczeń. Zwykle jadało się je tuż przed północą, jako symboliczne przejście w czas postu.
Dlaczego warto jeść śledzie?
Jak wykazały badania, nawet uznawana za bardzo zdrową oliwa z oliwek nie zawiera tak wiele zdrowych kwasów omega-3 oraz omega-6, co śledzie. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
Ostatkowe przekąski ze śledzi
W czasie ostatkowych przyjęć śledzie pojawiają się na stołach zwykle w formie niewielkich przekąsek, sałatek lub koreczków. Jak się okazuje, są one bardzo wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów, gdyż śledzie doskonale łączą się zarówno ze słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi dodatkami. Co bardzo ważne, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dlatego zdążycie zrobić je nawet tuż przed imprezą.
Jeśli brakuje wam pomysłów na przekąski ze śledzi, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Śledzie z suszonymi pomidorami i korniszonami
Fot. DoprawioneF na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Śledzie pomidorowo-śliwkowe
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Śledź w piernikowej skorupce
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kasia-P na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kardamonovy Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Śledzie z suszonymi śliwkami
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. DoprawioneF na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz też: Najbogatsze supermodelki. Niewiarygodne ile zarabiają!