Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie Halinki

Przepis dnia 2019-12-10
Śledzie Halinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4639

Dodano:

Odsłon: 24525

Śledzie Halinki. To są śledzie z charakterem. Mieszanka ziół i cebuli w połączeniu ze śledziem jest świetną i wyrazistą w smaku przekąską podczas spotkań przy stole. Propozycja na święta i wiele innych okazji :)

Składniki

  • 4-5 płatów śledziowych a'la matias
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śledzie Halinki

Przygotowanie

  1. Śledzie moczyłam w zimnej wodzie ok. 3 godzin. W tym czasie podmieniłam wodę dwa razy. Odsączyłam z wody i pokroiłam w paski ok. 2 cm.

  2. Zioła rozkruszyłam w moździerzu a cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam we wrzątku.

  3. W misce wymieszałam olej z octem oraz pokruszonymi ziołami. Dodałam ostudzoną cebulę oraz pokrojone płaty śledziowe. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki na dobę.
    Po tym czasie można już było śledzie jeść :)

  4. Notatki:
    * 1/2 łyżeczki ziół w kulkach to po kilka kulek na łyżeczce
    * octu można dodać wedle własnego smaku albo zastąpić go sokiem wyciśniętym z połówki cytryny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń