Dania jednogarnkowe

Sok, kiszone, sałatka - buraki do słoików. 8 zdrowych przepisów na buraki na zimę

Buraki to niepozorne warzywa, które warto regularnie jeść ze względu na ich właściwości zdrowotne. Weki na zimę to jeden ze sposobów na zatrzymanie ich wartości na dłużej. Poznaj najciekawsze sprawdzone przepisy na buraki w słoikach i ciesz się nimi przez cały rok.

8 przepisów na buraki na zimę - wypróbuj najzdrowszy rodzaj buraków | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wartości odżywcze buraków

Buraki to niskokaloryczne warzywa, które mają wspaniały wpływ na nasz organizm. W 100 g buraków znajduje się jedynie 43 kcal. Dodatkowym plusem są właściwości tych warzyw, dzięki którym dbanie o wygląd i sylwetkę jest prostsze.

Są źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, potas, fosfor, a także żelazo. Znajdziemy w nich mało znane pierwiastki, takie jak cez i rubid. W skład buraków wchodzą także witaminy A, E, K, C i witaminy z grupy B. Są źródłem przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego.

Właściwości buraków

Buraki to warzywa, które przede wszystkim pomagają w przypadku infekcji i kryzysów odporności. To wynik dużej zawartości witaminy C oraz kwasu foliowego. Witamina B1 sprawia, że buraki pozytywnie wpływają na działanie układu krwionośnego i mięśniowego. Mogą nawet polepszać pamięć. Spożywanie buraków pozytywnie wpływa na kości, zęby i funkcjonowanie mózgu. Może nawet obniżać poziom złego cholesterolu we krwi i przynieść ulgę w zgadze.

Barwniki, dzięki którym burak ma intensywny różowy kolor to przeciwutleniacze. Wspomagają one przemianę materii, pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, a także spowalniają proces starzenia się organizmu. Buraki są też niezwykle ważne w diecie kobiet cierpiących na menopauzę. Wpływają na dotlenienie organizmu, łagodzą uderzenia gorąca, pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi oraz redukują liczbę migren.

Najzdrowszy rodzaj buraków

Okazuje się, że to surowe buraki mają najwięcej wartości odżywczych, a tym samym najlepszy wpływ na nasz organizm. Najsmaczniejszym sposobem na wkluczenie ich do swojej diety jest picie soku z surowych buraków.

W procesie gotowania buraki tracą wiele składników odżywczych, dlatego warto uwzględnić w swojej diecie ich różne rodzaje. Inne, ale równie cenne wartości mają kiszone buraki. Pomagają w regulacji przemiany materii, wspierają pracę jelit oraz pomagają organizmowi w oczyszczaniu się z toksyn.

8 przepisów na buraki na zimę

Buraki to zdrowe warzywa, które idealnie nadają się do słoików na zimę. Warto je wykorzystać i cieszyć się ich właściwościami przez cały rok.

1. Sok z buraka

Sok z buraka to jeden z najzdrowszych przetworów, który możesz zamknąć w słoiku. Do jego przygotowania potrzebne będą:

Składniki

  • 2 kg buraków,
  • 3 średnie jabłka,
  • 3 duże marchewki.

Dodatek słodkich owoców i warzyw sprawi, że smak soku będzie jeszcze lepszy. Umyj je i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Wkładaj je po kolei do sokowirówki. Gotowy sok możesz przelać przez sitko, aby odcedzić piankę i uzyskać większa klarowność. Sok nadaje się do weków. Możesz przelać go do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i poddać pasteryzacji na mokro.

Sok z buraków

 Sok z buraków Zobacz przepis

Sok z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kiszone buraki

Kiszone buraki to uniwersalny przepis, który możesz wykorzystywać każdego dnia lub przed przygotowaniem czerwonego barszczu. Do ich przygotowania potrzeba:

Składniki

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • 750 ml wody mineralnej lub przegotowanej,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • liść laurowy.

Surowe buraki należy dokładnie umyć i cienko obrać ze skórki. Następnie kroimy je kawałki i ciasno układamy w dużym słoiku. Dodajemy do niego przyprawy. W osobnym naczyniu mieszamy wodę z solą do rozpuszczenia. Roztworem zalewamy zawartość słoika. Warto się upewnić, że płyn zakrywa wszystkie buraki. Wystające warzywa są narażone na pleśń. Lekko zakręcamy naczynie.

Słój przez kilka dni trzymamy w temperaturze pokojowej. Kiedy zacznie zbierać się piana, to znak, że zaczął powoli fermentować.  Buraki będą gotowe po ok. dwóch, trzech tygodniach. Kiedy osiągną pożądany przez nas poziom fermentacji, możemy trzymać je w lodówce.

Kiszone buraki

 Kiszone buraki Zobacz przepis

Kiszone buraki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków to płyn, który zostaje w słoiku po wyjęciu warzyw. Jest on niezwykle cenny dla naszego zdrowia. Warto go regularnie pić. Przez zawartość bakterii fermentacji mlekowej, ryzyko, że się zepsuje, jest niewielkie. Można go przechowywać nawet do kilku tygodni bez utraty jego wartości.

Sok z kiszonych buraków

 Sok z kiszonych buraków Zobacz przepis

Sok z kiszonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Klasyczna surówka z buraczków

To jeden z najbardziej klasycznych przepisów, dzięki któremu zapewnimy sobie smaczną surówkę do obiadu. Do przepisu potrzebne będą:

Składniki

  • 2,5 kg buraków,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli.

Buraki gotujemy w dużym garnku przez ok. godzinę. Kiedy będą odpowiednio miękkie, odcedzamy je i pozostawiamy do ostudzenia. Zimne warzywa obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach.

Starte buraki umieszczamy w dużym naczyniu i doprawiamy za pomocą octu, cukru i soli. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Porządnie zakręcamy i pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez przynajmniej 20 minut.

Surówka obiadowa z buraczków

 Surówka obiadowa z buraczków Zobacz przepis

Surówka obiadowa z buraczków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Buraki z papryką i cebulą

To mniej tradycyjna, ale równie smaczna odmiana surówki z buraków, do której przygotowania będzie potrzebne:

Składniki

  • 1,5 kg buraków,
  • 0,5 kg papryki,
  • 200 g cebuli,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego.

Buraki gotujemy do miękkości, następnie czekamy, aż ostygną. W tym czasie paprykę i cebulę kroimy na cienkie paski i półplasterki. W osobnym garnku umieszczamy resztę składników i przygotowujemy zalewę. Po zagotowaniu wrzucamy również paprykę i cebulę i gotujemy zalewę wraz z warzywami jeszcze przez siedem minut. Buraki trzemy, mieszamy z gotową zalewą. Następnie umieszczamy w wyparzonych wcześniej słoikach i pasteryzujemy na mokro przez ok. 10 minut.

Buraki z papryką i cebulą na zimę

 Buraki z papryką i cebulą na zimę Zobacz przepis

Buraki z papryką i cebulą na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Buraki z czosnkiem i cebulą

Buraki z czosnkiem i cebulą będą odpowiednie dla fanów ostrzejszych smaków. Potrzebować będziemy:

Składniki

  • 3 kg buraków,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soli,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklankę octu,
  • 9 ziarenek ziela angielskiego,
  • 9 ziarnek pieprzu,
  • 9 listków laurów.

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W garnuszku umieszczamy przyprawy i płynne składniki, a następnie gotujemy przez kilka minut. Pozostawiamy marynatę do przestudzenia.

Ugotowane wcześniej buraki trzemy, a cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa mieszamy z marynatą i zostawiam pod przykryciem przez przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie umieszczamy sałatkę w słoikach i pasteryzujemy na mokro przez przynajmniej 15 minut.

Buraki z czosnkiem na zimę

 Buraki z czosnkiem na zimę Zobacz przepis

Buraki z czosnkiem na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Buraczane pesto

Buraczane pesto to alternatywa dla tradycyjnego bazyliowego sosu. Doskonale komponuje się z makaronami i grzankami. Potrzebne będą:

Składniki

  • sok z połowy limonki,
  • 3 średnie ugotowane buraki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • 120 g orzechów włoskich,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • szczypta soli.

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i dokładnie miksujemy. Kiedy pesto będzie gładkie, próbujemy i doprawiamy do smaku.

Hummus buraczany z chrzanem

 Hummus buraczany z chrzanem Zobacz przepis

Hummus buraczany z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zawekuj zupy

Do weków doskonale nadadzą się nie tylko sałatki, ale także zupy. Przygotowany wcześniej krem z buraka lub barszcz można przelać do słoika i pasteryzować na mokro. Dzięki temu potrawy dłużej wytrzymają, a my unikniemy niepotrzebnego marnowania żywności.

Źródła: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »

Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »

Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
Desery Deser z dynią

Deser z dynią z sokiem pomarańczowym i przyprawami

Odsłon: 223

15 min
7
Desery Tarta o smaku Rogala Marcińskiego

Zobacz tę niezwykłą alternatywę do Rogala Świętomarcińskiego! Znacznie szybsz...

Odsłon: 126

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wytrawne tarty na cieście francuskim. 5 pomysłów na oryginalny farsz

Należysz do grupy osób, które zawsze wybierają tarty w słodkiej odsłonie? W takim razie powinieneś chociaż raz spróbować wykonać wytrawną wersję. C...

3
Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

4
Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

15
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3