Sprawdzone przepisy na ciasta bez cukru

Kto powiedział, że ograniczając cukier w diecie musimy zrezygnować z deserów i różnego rodzaju słodkości? Oto kilka zdrowych przepisów, które pomogą ci w walce ze zbędnymi kilogramami.

Fot. 123RF/Picsel

Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Ciekawym jest, że nawet jeśli wiemy o szkodliwości tego produktu, nie jesteśmy w stanie wyeliminować go z diety. Dlaczego tak się dzieje? W wielu przypadkach po prostu nie potrafimy wyobrazić sobie życia bez słodyczy i nie wiemy jak moglibyśmy zastąpić cukier w naszym codziennym jadłospisie. Okazuje się jednak, że istnieje wiele produktów, które skutecznie sprawdzą się jako jego zdrowszy zamiennik.

Miód

Miód jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy, a mimo to chcą wyeliminować ze swojej diety cukier. Jest on zdecydowanie zdrowszy od ratyfikowanego cukru, który możemy znaleźć na wszystkich sklepowych pułkach. Zawiera on wiele substancji odżywczych, takich jak magnez, chlor, potas, wapń i żelazo. Ponadto ma silne właściwości bakteriobójcze, dlatego powinniśmy po niego sięgać szczególnie w okresie, kiedy nasz układ odpornościowy potrzebuje dodatkowego wsparcia.

Stewia

Stewia wygląda bardzo niepozornie, jednak jest najsłodszą rośliną na naszej planecie. Praktycznie nie ma żadnych kalorii, za to jest trzydziestokrotnie słodsza od cukru. W sklepach możecie znaleźć ją w postaci proszku, syropu lub suszonych liści. Jeśli macie żyłkę ogrodnika, możecie spróbować wyhodować ją we własnym ogródku. Ten produkt z pewnością zaspokoi wasz apetyt na słodkości, będąc jednocześnie bardzo bezpieczną dla zdrowia. Stewia jest zalecana diabetykom oraz osobom chorym na fenyloketonurie.

Ksylitol

Ksylitol jest kolejnym, naturalnym zamiennikiem cukru, pozyskiwanym z kory brzozy. Wszystkie osoby odchudzające się z pewnością ucieszy informacja, że substancja ta ma aż o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier. Bardzo ważnym jest również fakt, iż ksylitol nie zakwasza naszego organizmu, dzięki czemu nasz organizm może lepiej funkcjonować. Powinien znaleźć się przede wszystkim w diecie osób, cierpiących na problemy żołądkowe, kandydozę oraz astmę. Co więcej, ksylitol ma właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu wzmacnia nasz układ odpornościowy i zapobiega infekcjom.

Melasa

Melasa w jest zdecydowanie mniej popularna od cukru, jednak z powodzeniem może go zastąpić w naszej diecie. Jest równie słodka, przy czym stanowi zdecydowanie zdrowszy wybór, za który nasz organizm z pewnością nam podziękuje. W melasie znajdziemy cenne witaminy z grupy B oraz wiele substancji odżywczych, w tym fosfor, kwas foliowy, sód, magnez oraz wapń. Po melasę powinny sięgnąć przede wszystkim osoby starsze, kobiety w ciąży, a także sportowcy. Doskonale wpływa na układ nerwowy, trawienny i odpornościowy oraz pomaga w regeneracji niektórych narządów wewnętrznych.

Przepisy na ciasta bez cukru

A w jaki sposób przygotować ciasto bez cukru? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami sporą ilością przepisów na tego typu desery. Poniżej prezentujemy kilka najciekawszych propozycji.

 

1. Kremowy sernik na orzechowym spodzie

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Ciasto fasolowe z pianką i musem jabłkowym

Fot. HelaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Jagielnik z masłem orzechowym i wanilią

Fot. Reasonable_Vegan na Smaker.plAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Bezglutenowy sernik jabłkowy

Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sernik na zimno z truskawkami

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Razowa szarlotka z orzechami

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Strudel jabłkowy bez cukru

Fot. Stewiarnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Tiramisu bez cukru

Fot. Stewiarnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Chałka bez nabiału i cukru

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2