Spis treści:
- Dlaczego warto jeść szparagi?
- Jak rozpoznać, że szparagi są świeże?
- Szparagi na 10 sposobów - przepisy
Szparagi to warzywa sezonowe, które królują w sklepach w okresie wiosenno-letnim. Jeszcze do niedawna mocno niedoceniane, dzisiaj cieszą się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nie jest to niczym zaskakującym - nie dość, że zachwycają one swoim smakiem, to jeszcze obfitują w substancje odżywcze i wyróżniają się dużą uniwersalnością. Pieczone, smażone, duszone czy grillowane - w jakiej wersji smakują najlepiej i jak je przyrządzić, aby przypadły do gustu nawet największym niejadkom? Poznaj przepisy na szparagi na 10 sposobów, dzięki którym odkryjesz ich nowe, jeszcze smaczniejsze oblicze.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Jedno jest pewne - nie tylko ze względu na atrakcyjny smak. Dlaczego warto jeść szparagi? Okazuje się, że warzywa te mają nam sporo do zaoferowania pod względem zdrowotnym, a to wszystko za sprawą kryjących się w nich substancji odżywczych. Można znaleźć w nich m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, A, K i E, a także potas, selen, miedź, mangan, magnez oraz cynk. Nie sposób nie wspomnieć również o polifenolach, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, a co za tym idzie - wieloma chorobami przewlekłymi.
Włączając szparagi do codziennego jadłospisu, wspomożesz pracę swojego układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego. W jednym z badań naukowych obecny w nich błonnik obniżył poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu we krwi, a do tego korzystnie wpłynął na florę jelitową. W jeszcze innej obserwacji ekstrakt ze szparagów wykazał właściwości hepatoprotekcyjne, czyli chroniące wątrobę. Nie można zapomnieć także o tym, że szparagi mają niski indeks glikemiczny, więc stanowią bezpieczny wybór dla osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością.
Jak rozpoznać, że szparagi są świeże?
Na szczęście nie jest to zbyt skomplikowane. Jak rozpoznać, że szparagi są świeże? Na początek przyjrzyj się ich główkom i sprawdź, czy są zamknięte - nie mogą być one ani rozwarstwione, ani poszarpane. Co więcej, świeże warzywa są jędrne i o jednolitej skórce - czerwona lampka powinna zapalić ci się w momencie, gdy ujrzysz na nich oznaki pleśni lub inne podejrzane zmiany. Jeśli szparagi wystawione są luzem, możesz delikatnie potrzeć jeden o drugi. Usłyszałeś charakterystyczny trzeszczący dźwięk? To oznacza, że możesz bez obaw wrzucić je do koszyka. Przy okazji nie zapomnij ich powąchać, aby zweryfikować, czy nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu.
Szparagi na 10 sposobów - przepisy
Jak przyrządzić szparagi, żeby wydobyć z nich, to co najlepsze? Poznaj przepisy na szparagi na 10 sposobów, dzięki którym odkryjesz ich nowe, jeszcze smaczniejsze oblicze.
Szparagi z masłem i czosnkiem
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę ze szparagami, dobrym pomysłem będzie zaserwowanie ich w tradycyjnej wersji, czyli np. z masłem i czosnkiem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste - jedyne, co musisz zrobić, to umyć warzywa pod bieżącą wodą, usunąć z nich zdrewniałe końcówki, a następnie podsmażyć na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich smak, polej je resztą masła z patelni.
Podobny przepis znajdziesz poniżej:
Szparagi z masłem i czosnkiem
Zobacz przepisSzparagi z masłem i czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Makaron ze szparagami
Jesteś fanem makaronów? W takim razie postaw na taki z dodatkiem szparagów. Poza swoim ulubionym makaronem i szparagami do realizacji tego przepisu potrzebujesz piersi z kurczaka, śmietany 18%, pesto oraz oliwy z oliwek. Ugotuj makaron al dente. Niedługo przed zakończeniem obróbki termicznej dodaj do niego kawałki szparagów. Podsmaż na patelni pokrojoną pierś z kurczaka, po czym dodaj do niej odcedzony makaron ze szparagami oraz pesto. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej śmietanę i dopraw danie solą i pieprzem wedle uznania.
Podobny przepis znajdziesz poniżej:
Makaron ze szparagami
Zobacz przepisMakaron ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka ziemniaczana ze szparagami
Wśród pomysłów na szparagi na 10 sposobów nie może zabraknąć również tego na sałatkę ziemniaczaną. Aby ją wyczarować, poza szparagami i ziemniakami musisz zaopatrzyć się w szczypiorek, cebulę, sałatę masłową oraz rzodkiewkę. Ugotuj ziemniaki i pokrój je na plasterki. Włóż szparagi do wrzącej osolonej wody na trzy minuty, po czym pokrój je wraz z pozostałymi warzywami. Ułóż wszystkie składniki na półmisku i polej je sosem bazyliowo-czosnkowym.
Podobny przepis znajdziesz poniżej:
Sałatka ziemniaczana ze szparagami
Zobacz przepisSałatka ziemniaczana ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zupa szparagowa z kurczakiem
Masz ochotę na zdrową i sycącą zupę? W takim razie koniecznie wypróbuj tej ze szparagami. W jej skład wchodzi dodatkowo marchewka, ziemniaki, bulion drobiowy, pierś z kurczaka, kasza jaglana, mleko, masło, oliwa z oliwek, szczypiorek oraz śmietana 30%. Pokrój mięso w kostkę, po czym podsmaż je na maśle i oliwie. Dodaj pokrojoną marchewkę wraz z ziemniakami i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka minut. Dorzuć kaszę jaglaną, a następnie bulion i zagotuj. Dodaj kawałki szparagów oraz mleko wymieszane ze śmietaną. Oprósz zupę posiekanym szczypiorkiem.
Podobny przepis znajdziesz poniżej:
Szakszuka ze szparagami
Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne śniadanie? Zatem szakszuka ze szparagami z pewnością sprosta twoim oczekiwaniom. Poza szparagami w jej skład wchodzą jajka, czosnek, masło, pomidory, ser feta oraz przyprawy, tj. sól, pieprz i oregano. Pokrój obrane i sparzone pomidory w kostkę, po czym dodaj je na patelnię z podsmażonym na maśle czosnkiem. Wsyp przyprawy i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka minut. Wbij jajka, dodaj kawałki szparagów i smaż całość do momentu, aż białka się zetną. Na koniec udekoruj danie kostkami sera feta.
Łosoś ze szparagami
Szparagi to warzywa, które świetnie komponują się nie tylko z mięsem, ale również z rybami, np. z łososiem. Aby wyczarować pyszne rybne danie, sięgnij dodatkowo po cytrynę, masło, czosnek i koperek. Ułóż kawałki łososia wraz ze szparagami w naczyniu żaroodpornym i skrop sokiem z cytryny. Rozpuść w rondelku masło, wymieszaj je czosnkiem i koperkiem, a następnie polej nim rybę. Piecz danie w temperaturze 230 stopni do momentu, aż łosoś się zarumieni.
Podobny przepis znajdziesz tu:
Łosoś grillowany ze szparagami
Zobacz przepisŁosoś grillowany ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dorsz w sosie ze szparagami
Jeśli nie jesteś fanem łososia, równie dobrze możesz sięgnąć po dorsza i przyrządzić go w aromatycznym sosie. Poza rybą i szparagami do przygotowania tej potrawy potrzebujesz chorizo, mąki pszennej, śmietany, soli, pieprzu oraz słodkiej i ostrej papryki. Na początek ugotuj szparagi w osolonej wodzie i odcedź. Pokrój rybę na kawałki, posyp ją przyprawami, a następnie obtocz w mące. Podsmaż chorizo na patelni i przełóż je na talerz, zostawiając wytopiony tłuszcz. Na tej samej patelni umieść kawałki dorsza i obsmaż je z obydwu stron. Wlej śmietanę i zagotuj. Dodaj szparagi oraz chorizo i smaż całość do momentu, aż sos zgęstnieje. Gotowe danie podawaj z kaszą lub kopytkami.
Podobny przepis znajdziesz tu:
Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami
Zobacz przepisPieczona polędwica z dorsza ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szparagi z płatkami migdałów
Przygotowujesz kolację dla znajomych lub brakuje ci pomysłu na podwieczorek? Zatem postaw na szparagi w płatkach migdałów. Ich przyrządzenie jest niezwykle proste - jedyne, co musisz zrobić, to ugotować je na parze, przełożyć na talerz i posolić. Następnie posyp je wiórkami masła i parmezanu oraz prażonymi płatkami migdałów.
Szparagi zapiekane w cieście filo
W zestawieniu przepisów na szparagi na 10 sposobów warto umieścić również szparagi w cieście filo. Nasmaruj arkusze ciasta roztopionym masłem i ułóż je jeden na drugim - ostatni z nich posyp parmezanem. Pokrój je na prostokąty i zawiń w nie szparagi w taki sposób, aby ich główki nieco wystawały. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut.
Podobny przepis znajdziesz tu:
Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami
Zobacz przepisTarta z ciasta francuskiego ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Koktajl ze szparagami
Szparagi świetnie sprawdzają się jako dodatek do koktajli. Aby wyczarować z nich pyszny napój, włóż je na kilka minut do wrzącej wody, po czym zmiksuj z maślanką, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Równie dobrze możesz zaserwować je na słodko, np. z jogurtem naturalnym i bananem.
Źródło: vitapedia.pl, medicalnewstoday.com, healthline.com
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »
Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie »
Nie bez powodu kojarzy się z bogactwem. Wyborna sałatka milionera »