Spis treści:
- Kasza kukurydziana – kaloryczność i wartości odżywcze
- Kasza kukurydziana – właściwości
- Kto powinien jeść kaszę kukurydzianą?
- Kasza kukurydziana – przeciwskazania
- Kasza kukurydziana – zastosowanie w kuchni
Jak powstaje kasza kukurydziana? Kasza kukurydziana produkowana jest z rozdrobnionych i wysuszonych nasion kukurydzy. Nie tylko jest bardzo smaczna, ale i wykazuje sporo wartości prozdrowotnych. Produkt ten jest w szczególności popularny w krajach takich jak: Rumunia, Ukraina, Gruzja, a także na terenach Półwyspu Bałkańskiego. Kasza kukurydziana jest lekkostrawna, można zrobić z niej polentę na mleku, przyrządzić pyszne placki, podać wraz z warzywami, użyć jako farsz do faszerowania cukinii czy papryki, a także upiec z niej chleb. W poniższym materiale podpowiemy ci, jakie jeszcze kasza kukurydziana ma zastosowanie w kuchni, dlaczego warto ją jeść oraz jakie są przeciwskazania do jej spożycia.
Kasza kukurydziana – kaloryczność i wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze ma kasza kukurydziana? W jej składzie znajdziemy witaminę A, E, te z grupy B, oraz minerały, fosfor potas, magnez, wapń czy żelazo. Zawiera również błonnik pokarmowy, który odpowiada za prawidłową pracę układu trawiennego, zwiększa uczucie sytości po posiłku, a także obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi. Kasza ta zawiera sporo węglowodanów, dlatego świetnie doda ci energii na cały dzień.
Kasza kukurydziana w 100 g suchego produktu zawiera ok. 370 kcal. Produkt ten świetnie sprawdzi się dla osób chorujących na celiakie lub będących na diecie bezglutenowej. Jest również dobrze tolerowany przez osoby, u których występują częste alergie pokarmowe.
Kasza kukurydziana – właściwości
Dlaczego warto jeść kaszę kukurydzianą? Ma ona korzystny wpływ na układ krwionośny, chroni go przed wieloma chorobami, np. miażdżycą, a także wspiera prawidłową pracę serca. Reguluje również ciśnienia krwi, a także usprawnia pracę mięśni. Spożywanie kaszy kukurydzianej wzmocnienia również układ odpornościowy.
Kasza kukurydziana świetnie wpłynie na zdrowie oczu, zawartość witaminy A pomoże chronić je przed wieloma chorobami, ma również pozytywny wpływ na odporność organizmu. Wraz z witaminą E wpływają pozytywnie na kondycję skóry, a także mocne włosy i paznokcie. Kasza kukurydziana ma również właściwości antyoksydacyjne, pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się oraz działa antynowotworowo. Chroni także organizm przed promieniowaniem UV. Co więcej, zawartość witamin z grupy B świetnie wpłynie również na układ nerwowy, pomaga redukować zmęczenie, łagodzi wahania nastrojów oraz odgrywa ważną rolę w metabolizmie komórkowym.
Kto powinien jeść kaszę kukurydzianą?
Po kaszę kukurydzianą warto sięgnąć, jeśli cierpisz na celiakię (nietolerancję glutenu), alergie pokarmowe czy zespół jelita drażliwego. Kasza kukurydziana jest delikatna i lekkostrawna, dlatego może być podawana również dzieciom. Będzie odpowiednia w diecie osób, które borykają się z powodu chorób układu pokarmowego, łagodzi podrażnienia błony śluzowej, ma również właściwości regenerujące.
Jest polecana także dla osób chorujących na chorobę Hashimoto, ponieważ ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę tarczycy. Produkt ten poleca się także osobom, które są na diecie odchudzającej, ponieważ jest on bardzo sycący, co zapobiega podjadaniu między posiłkami.
Kasza kukurydziana – przeciwskazania
Kto nie powinien jeść kaszy kukurydzianej? Produkt ten jest raczej bezpieczny, powinno się jednak na niego uważać, w przypadku poważnych chorobach układu pokarmowego, jak choroba wrzodowa, zapalenie trzustki, zapalenie błony śluzowej żołądka czy zapalenie okrężnicy. Nie poleca się jej również osobom, u których występują przewlekłe zaparcia. Może być również niewskazana przy zakrzepicy.
Kasza kukurydziana – zastosowanie w kuchni
Kaszę kukurydzianą można podać na wiele sposobów. Możesz ugotować ją na wodzie, mleku, a nawet bulionie. Świetnie sprawdzi się w wersji na słodko, podana z ulubionymi owocami, jogurtem lub miodem. Doskonale będzie smakować również w wytrawnych daniach obiadowych z dodatkiem warzyw oraz mięsa. Warto wspomnieć również o tym, że to z kaszy kukurydzianej produkowane są popularne, złociste płatki śniadaniowe, które tak chętnie jadamy o poranku. Nie można zapomnieć również o polencie, czyli włoskim daniu z ugotowanej kaszy kukurydzianej, która następnie jest smażona lub grillowana. W Polsce jednym z popularniejszych dań z kaszy kukurydzianej jest mamałyga, czyli ta w wersji ugotowanej na wodzie lub mleku. Kasza kukurydziana sprawdzi się także w przeróżnych wypiekach, pieczywie i ciastach.
Sprawdź, jakie przepisy na kaszę kukurydzianą przygotowali nasi użytkownicy.
1. Kasza kukurydziana z kefirem
Zobacz przepisKasza kukurydziana z kefirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Placki z kaszy kukurydzianej z jabłkami
Zobacz przepisPlacki z kaszy kukurydzianej z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Babeczki z kaszy kukurydzianej z malinową galaretką
Zobacz przepisBabeczki z kaszy kukurydzianej z malinową galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kasza kukurydziana roll z filetem z kurczaka i grzybami
Zobacz przepisKasza kukurydziana roll z filetem z kurczaka i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zapiekanka z kaszy kukurydzianej
Zobacz przepisZapiekanka z kaszy kukurydzianej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »
Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »
Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »