Uczta smaków - Karnawał

Tłuszcze, które uszkadzają pamięć

Okazuje się, że izomery trans kwasów tłuszczowych, nazywane też tłuszczami uwodornionymi lub trans, nie tylko są dla nas niezdrowe - mogą też pogarszać nam pamięć!

Tłuszcze trans nie mają żadnych korzyści zdrowotnych. Fot. 123RF.COM/PICSEL


Wiadomo, że tłuszcze trans, mimo roślinnego pochodzenia, zwiększają ryzyko otyłości, nadciśnienia, chorób serca, miażdżycy, cukrzycy, a nawet agresji. Są obecne głównie w produktach wysoko przetworzonych (są także w naturalnej żywności - najprawdopodobniej jednak tłuszcze trans naturalnego pochodzenia nie działają tak samo). Poprawiają smak, konsystencję (tłuszcze roślinne mogą mieć dzięki nim formę stałą w temperaturze pokojowej), a także wydłużają czas przydatności do spożycia wielu produktów.

Wyniki badań ogłoszonych w 2014 na sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego są zaskakujące. Tłuszcze trans mogą pogarszać pamięć - w tym momencie wiadomo, że dotyczy to mężczyzn w średnim wieku.

W badaniach uczestniczyło ok. 1 tys. mężczyzn w wieku powyżej 20 lat. Wypełniali oni kwestionariusze dotyczące swojej diety i rozwiązywali testy pamięciowe. Testy pamięci polegały na otrzymywaniu ok. 100 kart z różnymi słowami i określeniu, czy dane słowo już wystąpiło.

W przypadku mężczyzn poniżej 45. roku życia, niezależnie od innych czynników (wieku w tej grupie, chorób takich jak depresja, czy poziomu edukacji) mieli gorszą pamięć, jeśli jedli tłuszcze trans.


Jak unikać tłuszczów trans? Poradnik! Kliknij >>

Jak unikać tłuszczów trans? Poradnik! Kliknij >>


Co ciekawe, z każdym gramem tłuszczów trans dziennie badani zapominali średnio 0,76 słowa. Przy największym dziennym spożyciu nie mieli trudności z pamiętaniem już 11 słów. To już spadek sprawności pamięci o ponad 10 proc.

Skąd takie działanie tych tłuszczów? Naukowcy podejrzewają, że chodzi o wywoływany przez tłuszcze trans stres oksydacyjny zwiększający niszczenie komórek organizmu. Tłuszcze trans maja dokładnie odwrotne działanie niż antyoksydanty (które zwalczają wolne rodniki i nie dopuszczają do nadmiernych uszkodzeń komórek wskutek stresu oksydacyjnego - tutaj przeczytasz więcej na ich temat). Wskutek uszkodzeń komórek może dochodzić do pogorszenia ukrwienia ważnych ośrodków mózgu. Stąd problemy z pamięcią.

Beatrice A. Golomb, która prowadziła te badania wraz ze współpracownikami, podsumowała je w ten sposób: „Jak mówię swoim pacjentom, tłuszcze trans mogą wydłużać trwałość produktów, ale równocześnie skracają trwałość ludziom”.

Wyniki tych badań czekają jeszcze na opinie recenzentów.


Tutaj przeczytasz więcej o działaniu tłuszczów trans. Kliknij >>

Tutaj przeczytasz więcej o działaniu tłuszczów trans. Kliknij >>

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Informacja prasowa dotycząca badań B.A Golomb: eurekalert.org

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Karnawałowe kule jak chrust

Bardzo smaczne, chrupiące kule drożdżowe w przepysznym syropie różanym z malw...

Odsłon: 287

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Metamorfoza Sylwii Bomby. Jak schudła gwiazda "Gogglebox. Przed telewizorem"?

Burza brązowych loków, szeroki uśmiech i wesołe usposobienie, to właśnie Sylwia Bomba. Gwiazda telewizji TTV zyskała sympatię widzów, dzięki progra...

5
Informacje Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, uspokaja. Zrób i pij codziennie przed śniadaniem

Właściwości koktajli owocowo-warzywnych są nieocenione. Jeśli będziesz pić je regularnie po przebudzeniu, możesz spodziewać się lepszego samopoczuc...

11
Informacje Co pić na szybszą przemianę materii, czyli właściwości zdrowotne herbaty

Herbata cieszy się ogromną popularnością zarówno ze względu na swoje unikalne walory smakowe, jak i liczne właściwości zdrowotne. Jedną z nich jest...

8
Informacje Ta herbata jest „przyjacielem” kobiet, ale może też bardzo zaszkodzić. Uważajcie!

Picie ziół to stosowany od wieków sposób na wiele chorób i dolegliwości. Warto jednak mieć na uwadze to, że niektóre z nich, mimo prozdrowotnych wł...

4