Tłuszcze trans nie mają żadnych korzyści zdrowotnych. Fot. 123RF.COM/PICSEL
Wiadomo, że tłuszcze trans, mimo roślinnego pochodzenia, zwiększają ryzyko otyłości, nadciśnienia, chorób serca, miażdżycy, cukrzycy, a nawet agresji. Są obecne głównie w produktach wysoko przetworzonych (są także w naturalnej żywności - najprawdopodobniej jednak tłuszcze trans naturalnego pochodzenia nie działają tak samo). Poprawiają smak, konsystencję (tłuszcze roślinne mogą mieć dzięki nim formę stałą w temperaturze pokojowej), a także wydłużają czas przydatności do spożycia wielu produktów.

Wyniki badań ogłoszonych w 2014 na sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego są zaskakujące. Tłuszcze trans mogą pogarszać pamięć - w tym momencie wiadomo, że dotyczy to mężczyzn w średnim wieku.
W badaniach uczestniczyło ok. 1 tys. mężczyzn w wieku powyżej 20 lat. Wypełniali oni kwestionariusze dotyczące swojej diety i rozwiązywali testy pamięciowe. Testy pamięci polegały na otrzymywaniu ok. 100 kart z różnymi słowami i określeniu, czy dane słowo już wystąpiło.
W przypadku mężczyzn poniżej 45. roku życia, niezależnie od innych czynników (wieku w tej grupie, chorób takich jak depresja, czy poziomu edukacji) mieli gorszą pamięć, jeśli jedli tłuszcze trans.
Jak unikać tłuszczów trans? Poradnik! Kliknij >>
Co ciekawe, z każdym gramem tłuszczów trans dziennie badani zapominali średnio 0,76 słowa. Przy największym dziennym spożyciu nie mieli trudności z pamiętaniem już 11 słów. To już spadek sprawności pamięci o ponad 10 proc.
Skąd takie działanie tych tłuszczów? Naukowcy podejrzewają, że chodzi o wywoływany przez tłuszcze trans stres oksydacyjny zwiększający niszczenie komórek organizmu. Tłuszcze trans maja dokładnie odwrotne działanie niż antyoksydanty (które zwalczają wolne rodniki i nie dopuszczają do nadmiernych uszkodzeń komórek wskutek stresu oksydacyjnego - tutaj przeczytasz więcej na ich temat). Wskutek uszkodzeń komórek może dochodzić do pogorszenia ukrwienia ważnych ośrodków mózgu. Stąd problemy z pamięcią.
Beatrice A. Golomb, która prowadziła te badania wraz ze współpracownikami, podsumowała je w ten sposób: „Jak mówię swoim pacjentom, tłuszcze trans mogą wydłużać trwałość produktów, ale równocześnie skracają trwałość ludziom”.
Wyniki tych badań czekają jeszcze na opinie recenzentów.
Tutaj przeczytasz więcej o działaniu tłuszczów trans. Kliknij >>
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Informacja prasowa dotycząca badań B.A Golomb: eurekalert.org