Sprawdzone przepisy na karnawał

Wątróbka na obiad była postrachem niejednego dziecka. Niektórzy uważają ją za prawdziwy rarytas

Dodaj do książki
Dodaj do książki
13
Wyślij
Wyślij
16
Zapisz do
Zapisz do książki

Książki kucharskiej

Dziś na obiad wątróbka! Dla wielu najmłodszych taka informacja mogła być prawdziwą katastrofą. W końcu smażone podroby to jeden z kulinarnych "koszmarów" dzieciństwa, o którym wielu z nas chciałoby zapomnieć. Obecnie dietetycy wskazują wątróbkę jako wartościowy produkt, który warto włączyć do swojego menu. Sprawdź, jakie właściwości ma wątróbka.

Smażona wątróbka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niemal każdy pamięta z dziecięcych lat potrawy, które do dziś wzbudzają niechęć, a ich smak wolelibyśmy zapomnieć. Złą sławą wśród najmłodszych smakoszy cieszyła się między innymi wątróbka. Podroby, które dużą popularność zyskały w czasach PRL-u. Dziś spróbujemy odczarować to danie, sprawdzimy, jakie ma właściwości oraz podpowiemy ci, jak przygotować wątróbkę, aby była smaczna i miękka. 

Sprawdź także: Schab wychodzi jak trociny? Sprawdź, jak długo trzeba gotować schab, żeby był delikatny

Wątróbka, jedno z najbardziej znienawidzonych dań dzieciństwa 

Każde dziecko, które lubiło przesiadywać z mamą lub babcią w kuchni, z pewnością ma w pamięci potrawy, które przygotowywały na domowe obiady. Nie zawsze były to jednak pyszne naleśniki z twarożkiem, czy słodkie racuchy z jabłkami. Czasem na obiad pojawiała się wątróbka. Postrachem wśród najmłodszych były plastikowe woreczki z krwawym mięsem w środku. Taki widok bez trudu mógł zniechęcić do spróbowania tego dania. Często nie pomagały zachęty i namowy najbliższych, wychwalające zdrowotne właściwości wątróbki.

Innym powodem, który odstraszał nas przed jej zjedzeniem, było nieodpowiednie przygotowanie wątróbki. Brak usunięcia błonek i "żyłek"  skutkował pojawieniem się w mięsie odpychających zrostów. Nie pomagało również zbyt krótkie lub za długie smażenie. Ponadto wątróbka często wychodziła twarda lub gorzkawa. Niedostateczna wiedza na temat smażenia wątróbki, kończyła się tym, że w wielu domach z pokolenia na pokolenie panowało przekonanie, że podroby te są niesmaczne. Wystarczy jednak zastosować pewne triki, dzięki którym wątróbka stanie się prawdziwym rarytasem.

Jakie właściwości ma wątróbka?

Znajduje się w niej sporo witamin, takich jak witamina, A która wspiera wzrok, oraz chroni oczy przed chorobami, witaminy grupy B, wspierające między innymi układ nerwowy oraz funkcje metaboliczne, a także witamina C, odpowiadająca za odporność organizmu, ma także działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo znajdziemy tu substancje mineralne, w tym: potasu, fosforu, żelaza, sodu, selenu, czy magnezu. Spożywanie wątróbki, w której obecne jest żelazo, pomaga wspierać funkcje krwiotwórcze organizmu, a także chroni go przed anemią. Ponadto potas pomaga regulować prawidłowe ciśnienie krwi. Wątróbka jest dobrym źródłem białka, posiłki bogate w proteiny pomagają na dłużej się nasycić, dzięki czemu unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami. Białko jest także istotne dla prawidłowej pracy mięśni. 

Jak przygotować wątróbkę, żeby nie była twarda i gorzka?

Przygotowanie wątróbki zacznij od jej umycia i oczyszczenia z wszelkich błonek, szczególnie jest to istotne w przypadku wątróbki wołowej. Wątróbkę pokrój na mniej więcej takie same kawałki, aby usmażyły się w tym samym czasie. Dodatkowo niektórzy polecają wymoczyć ją w mleku, kefirze lub jogurcie. Kawałki wątróbki przełóż do miski, wlej wybrany nabiał i odstaw ją do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Te zabiegi mają pozbawić wątróbkę niechcianej goryczki, a także sprawić, że będzie miękka i delikatna. Aby wątróbka nie pryskała podczas smażenia, osusz ją na ręczniku papierowym. 

Na czym smażyć wątróbkę? Najlepiej sprawdzi się tu olej rzepakowy lub masło klarowane. Wątróbkę warto smażyć pod przykryciem, z dwóch stron, aż nabierze złotego koloru. Co zrobić, żeby wątróbką nie była twarda? Pamiętaj o tym, aby posolić ją pod sam koniec smażenia, wówczas będzie miękka i soczysta. Dodatkowo w czasie smażenia nie wbijaj w wątróbkę widelca, ani jej nie nakłuwaj, sprawi to, że pozbędziesz się z nich soków, które zapewniają odpowiednią wilgotność podrobów. Co dodać do wątróbki? Świetnie komponuje się oczywiście z podsmażoną cebulką, możesz również dodać do niej jabłka lub śliwki. 

Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują wątróbkę. 

1. Wątróbka z cebulką

 Wątróbka z cebulką Zobacz przepis

Wątróbka z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zapiekanka ryżowa z wątróbką

 Zapiekanka ryżowa z wątróbką Zobacz przepis

Zapiekanka z wątróbką z ryżem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wątróbka po wiejsku

 Wątróbka po wiejsku Zobacz przepis

Wątróbka po wiejsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wątróbka po hiszpańsku

 Wątróbka  po hiszpańsku Zobacz przepis

Wątróbka po hiszpańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wątróbka na nudlach

 Wątróbka na nudlach Zobacz przepis

Wątróbka na nudlach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wątróbka drobiowa

 Wątróbka drobiowa Zobacz przepis

Wątróbka drobiowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Wątróbka z grzybami

 Wątróbka z grzybami Zobacz przepis

Wątróbka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Wątróbka po aleksandryjsku

 Wątróbka po aleksandryjsku Zobacz przepis

Wątróbka po aleksandryjsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Wątróbka z rusztu

 Wątróbka z rusztu Zobacz przepis

Wątróbka z rusztu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Wątróbka w melasie z granatów

 Wątróbka w melasie z granatów Zobacz przepis

Wątróbka w melasie z granatów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone ze schabu

Ze schabu wieprzowego najczęściej przygotowywałam klasyczne schabowe, ale te...

Odsłon: 1938

15 min
6
15 min
1
Dania główne Chaczapuri

Chlebek serowy, pochodzi z kuchni gruzińskiej.

Odsłon: 26257

60 min
44
Wędliny Pasztet

Bardzo smaczny, delikatny. Prosty w wykonaniu. Trochę pracochłonny, ale warto.

Odsłon: 7671

>60 min
10
Przejdź na