Nie musimy zaglądać w kalendarz - wystarczy obserwacja najpopularniejszych przepisów na Smakerze, aby upewnić się, że jesień rozgościła się już u nas na dobre. Znacznie chętniej poszukujecie receptur na treściwe dania, które łączą w sobie najróżniejsze sezonowe smaki. W porównaniu do poprzednich miesięcy, w naszym zestawieniu znalazło się również znacznie więcej mięs.
Rywalizacja o miejsce w ścisłej czołówce naszego zestawienia była wyjątkowo zacięta. Poniżej znajdziecie listę przepisów, które w ubiegłym miesiącu cieszyły się największą popularnością wśród czytelników Smakera i Interii. Zdążyliście już któreś przetestować, a może dopiero wpiszecie je w swój kulinarny kalendarz?
Miejsce 10: Chrupiące pieczarki z piekarnika
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Tak przygotowaną cukinię możecie zaserwować jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Warto zrobić ją właśnie teraz, aby móc cieszyć się jej smakiem w chłodne, jesienne dni.
Miejsce 9: Schab w cieście francuskim
Fot. Ekprzepisy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
W jaki sposób zamienić kilka prostych składników w efektowne danie, które zachwyci wszystkich domowników? Nasza użytkowniczka doskonale zna odpowiedź na to pytanie.
Miejsce 8: Serowe racuszki z jabłkami
Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Tak przygotowane placuszki przywodzą na myśl najsmaczniejsze obiady serwowane przez babcię. Idealnie puszyste, a jednocześnie delikatnie chrupiące. Poezja.
Miejsce 7: Kruchy jabłecznik z budyniem
Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Szarlotka jest bez wątpienia królową jesieni. Można przygotować ją na wiele sposobów, jednak naszym czytelnikom najbardziej spodobał się przepis z masą budyniową i kruszonką.
Miejsce 6: Prosta surówka z białej kapusty
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Aby przygotować tę surówkę, będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, które najpewniej już znajdują się w twojej kuchni. Gwarantujemy, że nie raz powrócisz do tego przepisu.
Miejsce 5: Ciasto latte macchiato
Fot. Natsko1993 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Oto bardzo efektowny i zaskakująco prosty przepis. Z przygotowaniem tego ciasta powinien poradzić sobie nawet początkujący kucharz.
Miejsce 4: Wuzetka gotowana z biszkoptami
Fot. Bietka5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Klasyczną wuzetkę zna każdy. Ale czy słyszeliście kiedyś go jej gotowanej wersji? Jesteśmy pewni, że wpiszecie ją na listę swoich ulubionych wypieków.
Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Tak przygotowana sałatka doskonale sprawdzi się, jako poczęstunek dla niespodziewanych gości. Robi się ją błyskawicznie, a cała praca ogranicza się do wymieszania wszystkich składników.
Miejsce 2: Kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Fot. ErJot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.|
W jaki sposób wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu? Możecie przygotować z nich chociażby takie apetyczne kotleciki. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Miejsce 1: Kartacze okraszone skwarkami z cebulką
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Kartacze to tradycyjne, litewskie kluski ziemniaczane nadziewane mięsnym farszem. Warto przygotować ich nieco więcej, ponieważ błyskawicznie znikają z talerzy.