Dania jednogarnkowe

Chrupiące, wyraziste, lekko czosnkowe, z dużą ilością kopru i chrzanu - takie powinny być ogórki małosolne. Jeżeli lubisz przyrządzać przetwory, z pewnością masz już swój idealny przepis na ogórki. Wypróbuj jeszcze tylko ten prosty, trik, aby wyszły znacznie lepsze. Sprawdź, jak zrobić ogórki małosolne z chlebem.

Jak zrobić najlepsze ogórki małosolne? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W teorii przygotowanie ogórków małosolnych nie jest niczym skomplikowanym. Jednak w praktyce może pojawić się wiele pytań: co zrobić, aby ogórki nie były miękkie, jakie dodatki do nich dorzucić, zalewać zimną, czy ciepłą wodą? W internecie znajdziesz wiele praktycznych porad, które mają sprawić, że domowe przetwory wyjdą pierwszorzędnie. Warto wypróbować patent z kromką chleba. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić ogórki małosolne z chlebem. 

Sprawdź także: Potrawy z bobu. 10 oryginalnych przepisów na dania z bobu na śniadanie, obiad i kolację

Jakie właściwości mają ogórki małosolne?

Ogórki małosolne to doskonały dodatek do codziennej diety. Przede wszystkim składają się z wody, dzięki czemu można jeść je bez obaw, w szczególności na diecie odchudzającej. Są produktem niskokalorycznym - w 100 g znajdziesz jedynie 11 kcal.

Co ciekawe, obecne są w nich także witamina A, C, E i K, a także wapń, magnez, potas i fosfor. Dodatkowo kiszonki są naturalnymi probiotykami, jedzenie ogórków małosolnych doskonale wpływa na mikroflorę jelitową, korzystnie działają na wzmocnienie odporności. Ponadto zawartość błonnika w ogórkach pozytywnie wpłynie na proces trawienia, zapobiegając zaparciom. Obecna w ogórkach acetylocholina to substancja, która pomaga regulować ciśnienie krwi i oraz stymuluje perystaltykę jelit. 

Jak zrobić ogórki małosolne z chlebem?

Okazuje się, że dodanie do ogórków małosolnych kromki chleba przyśpiesza wytwarzanie kwasu, a co za tym idzie, ogórki szybciej będą gotowe do zjedzenia. Do przygotowania ogórków małosolnych z chlebem, będziesz potrzebować: dwóch kilogramów ogórków gruntowych, półtora litra wody, trzech łyżek soli, półtorej łyżki cukru, kilku gałązek kopru, czterech ząbków czosnku, kawałka chrzanu oraz trzech kromek chleba. 

Zacznij od dokładnego umycia ogórków. Aby nie miały goryczki, możesz wymocz je w zimnej wodzie - przez dwie do trzech godzin. Wpłynie to także pozytywnie na ich chrupkość. Możesz także odciąć ich końcówki, dzięki czemu szybciej się zrobią. Następnie włóż je ciasno do nowych lub wyparzonych słoików, wciskając pomiędzy obrany czosnek, korzeń chrzanu i koper. Do garnka wlej wodę, zagotuj ją, rozpuść cukier i sól, ciepłą wodą zalej ogórki, pozostawiając miejsce na kromkę chleba, która włóż na samym końcu. Ogórki dociśnij talerzykiem i przykryj bawełnianą ścierką, odstaw w ciepłe miejsce. Ogórki będą gotowe po kilku dniach. 

Sprawdź, jakie przepisy na ogórki małosolne przygotowali nasi użytkownicy:

1. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ogórki małosolne z miodem

 Ogórki małosolne z miodem Zobacz przepis

Ogórki małosolne z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl

Autor: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

To najlepsze jedzenie na upały. Chłodzą i szybko nawadniają »

Siemię lniane może zaszkodzić. Chcesz wprowadzić do diety, to tylko w ten sposób »

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 69

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18