Uczta Smaków - Boże Narodzenie

Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. Dowiedz się, z czym łączyć pigwę, żeby smak przygotowanych dań był jeszcze ciekawszy i lepszy.

Fot.123RF/Picsel

Z wyglądu można ją pomylić z jabłkiem. Pigwa, choć nie nadaje się do jedzenia na surowo, jest świetnym składnikiem przetworów i ciast. Możesz z niej przyrządzić smakowitą szarlotkę, nalewkę lub konfiturę. To owoc o niskim indeksie glikemicznym, dlatego mogą go spożywać również diabetycy. 

Pigwa zawiera dużą dawkę witaminy C, dlatego wspiera odporność organizmu i broni przed jesiennymi infekcjami. Co więcej, wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, detoksykujące i dostarcza organizmowi cennych mikroelementów (m.in. potas, magnez, żelazo czy wapń). To także wartościowe źródło błonnika (który usprawnia układ trawienny) oraz antyoksydantów (działających przeciwnowotworowo i zwalczających wolne rodniki). 

Choć z samej pigwy można przyrządzić pyszny dżem czy deser, warto dodać jeszcze inne składniki. Nie tylko smak potrawy robi się ciekawszy i po prostu lepszy, ale danie zyskuje nowych właściwości. 

Z czym łączyć pigwę? Okazuje się, że można parować ją z innymi owocami, ale także mięsem czy wędlinami. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów, przetestowanych przez naszych użytkowników. 

Sprawdź także: Buraczki na zimę. O te przepisy będą pytać wszyscy znajomi

Z czym łączyć pigwę?

1. Pigwa z żurawiną

Pigwa, dość kwaskowata w smaku, świetnie sprawdzi się w połączeniu z podobnie słodko-kwaśną żurawiną. Jeśli chcesz zapewnić swojemu organizmowi solidną dawkę witaminy C i tych z grupy B, postaw na przetwory. Słoiki możesz przechować nawet do zimy i dopiero wtedy użyć nadzienia do deserów lub np. naleśników. Taki miks owoców sprawdzi się też w przypadku ciast - nie tylko pięknie się prezentuje, ale i dobrze smakuje. 

Pigwa z żurawiną

 Pigwa z żurawiną Zobacz przepis

Z czym łączyć pigwę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mini torciki z pigwą i żurawiną

 Mini torciki z pigwą i żurawiną Zobacz przepis

Tort z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pigwa z pomarańczą

Cytrusy (zarówno pomarańcze, jak i cytryny) dobrze uzupełniają smak pigwy i pozwalają zachować jej piękny kolor. Dżem z pigwy i pomarańczy to pyszny pomysł na śniadanie. Taki dodatek jest prosty w przygotowaniu.

Dżem z pigwy i pomarańczy

 Dżem z pigwy i pomarańczy Zobacz przepis

Dżem z pigwy i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pigwa z jabłkiem

Choć szarlotkę możesz przygotować wyłącznie z pigw, to warto do ciasta dodać też trochę jabłek. Takie zestawienie tylko wzbogaci aromat deseru. Oczywiście możesz też postawić na dżem lub konfiturę, podobnie jak w przypadku żurawiny czy cytrusów. Zajadając się miksem jabłkowo-pigwowym, dostarczasz organizmowi dużo błonnika i witamin. To samo zdrowie!

Konfitura z pigwy i jabłek

 Konfitura z pigwy i jabłek Zobacz przepis

Konfitura z pigwy i jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krem pigwowo-jabłkowy z cynamonem

 Krem pigwowo-jabłkowy z cynamonem Zobacz przepis

Krem z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pigwa z dynią

Z czym łączyć pigwę? Nieoczywistym, ale bardzo jesiennym, wyborem jest dynia. Tarta z pigwą i budyniem dyniowym brzmi pysznie, prawda? To niejedyne danie, które ci polecamy. Możesz również zdecydować się na ugotowanie zupy kremu z dyni i pigwy albo przyrządzenie dżemu z tymi składnikami. 

Tarta z pigwą i budyniem dyniowym

 Tarta z pigwą i budyniem dyniowym Zobacz przepis

Tarta z pigwą i dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pigwa z imbirem

Lubisz nieco bardziej wyraziste i ostre smaki? Połącz pigwę z imbirem, który wspiera układ odpornościowy. Dorzuć go do herbaty lub grzańca, aby rozgrzać organizm. Dżem z tymi składnikami sprawdzi się zarówno do jesiennej herbaty, jak i do ciast. Możesz go też rozsmarować na słodkim pieczywie, np. chałce. 

Pigwa z imbirem

 Pigwa z imbirem Zobacz przepis

Pigwa z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem

 Dżem pigwowy z cytryną i imbirem Zobacz przepis

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pigwa z miodem

Dokładnie pigwa w miodzie. Wystarczą dwa składniki, żeby wyczarować pyszną owocową herbatę. Pigwa w tym wydaniu zalecana jest przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie, stresie i zmęczeniu.

Pigwa w miodzie

 Pigwa w miodzie Zobacz przepis

Pigwa w miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pigwa z wędliną lub mięsem

Jeśli szukasz pomysłów na to, z czym łączyć pigwę, zaproponujemy jeszcze jedno, mniej tradycyjne rozwiązanie. Przygotuj mus lub chutney z pigwą i użyj do mięsnych dań. Poniżej znajdziesz przepisy na wyjątkowo smaczne kanapki. To ciekawe połączenie na pewno przypadnie ci do gustu!

Kanapki z salami i pigwą

 Kanapki z salami i pigwą Zobacz przepis

Kanapki z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pasztet z gęsiej wątróbki i chutney z pigwy

 Pasztet z gęsiej wątróbki i chutney z pigwy Zobacz przepis

Jak zrobić chutney z pigwy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Dodajesz ją do sałatek. Na zmarszczki działa jak żelazko »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Krakowski piernik

Piernik który przygotowałam to propozycja na świąteczny stół, gwarantuję ze...

Odsłon: 3725

30 min
23
60 min
1
Dania główne Sznycle siekane z kurczaka

Dzisiejsze sznycle które wam przedstawiam przygotowałam trochę inaczej jak zw...

Odsłon: 334

60 min
10
Desery Galaretkowo - serowy deserek.

Mam dla Was przepis na smaczny deserek galaretkowo - serowy, który powstał z...

Odsłon: 112

>60 min
4
Przekąski Żabki z filetu kurczaka

Polecam pyszne kotleciki z filetu z kurczaka które nazwałam żabkami, są z dod...

Odsłon: 103

60 min
2
Desery Rogaliki drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami

Drożdżowe rogale z nadzieniem owocowym, polane lukrem znikają z półmiska jesz...

Odsłon: 87

>60 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Włoskie przepisy Ewy Wachowicz

Włoska kuchnia należy do najpopularniejszych na świecie. Pokochali ją także Polacy, dlatego Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się z nami przepisa...

8
Informacje Olej z tych maleńkich ziarenek to prawdziwy skarb. Możesz zrobić go w domu

Olej wytwarzany z ziaren maku ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, lecznictwie i kuchni. Obniża cholesterol i pomaga pielęgnować skórę. Dowiedz si...

0
Informacje Zaplanuj kuchnię zgodnie z tymi zasadami, a poczujesz różnicę. Ergonomia ma znaczenie

Kuchnia wygodna, czyli jaka? Ergonomiczna — przystosowana do anatomicznych i fizycznych możliwości użytkownika. Któż z nas nie odczuł kiedyś dyskom...

0
Informacje Pij regularnie, a szybko zobaczysz efekty. Ta herbata obniża cukier i wzmacnia odporność

Już babcie uczyły nas, że pietruszka to samo zdrowie. Choć kiedyś najczęściej lądowała jako zdrowa zielenina w zupie, to teraz nic nie stoi na prze...

3