Dania jednogarnkowe

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. Dowiedz się, z czym łączyć pigwę, żeby smak przygotowanych dań był jeszcze ciekawszy i lepszy.

Fot.123RF/Picsel

Z wyglądu można ją pomylić z jabłkiem. Pigwa, choć nie nadaje się do jedzenia na surowo, jest świetnym składnikiem przetworów i ciast. Możesz z niej przyrządzić smakowitą szarlotkę, nalewkę lub konfiturę. To owoc o niskim indeksie glikemicznym, dlatego mogą go spożywać również diabetycy. 

Pigwa zawiera dużą dawkę witaminy C, dlatego wspiera odporność organizmu i broni przed jesiennymi infekcjami. Co więcej, wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, detoksykujące i dostarcza organizmowi cennych mikroelementów (m.in. potas, magnez, żelazo czy wapń). To także wartościowe źródło błonnika (który usprawnia układ trawienny) oraz antyoksydantów (działających przeciwnowotworowo i zwalczających wolne rodniki). 

Choć z samej pigwy można przyrządzić pyszny dżem czy deser, warto dodać jeszcze inne składniki. Nie tylko smak potrawy robi się ciekawszy i po prostu lepszy, ale danie zyskuje nowych właściwości. 

Z czym łączyć pigwę? Okazuje się, że można parować ją z innymi owocami, ale także mięsem czy wędlinami. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów, przetestowanych przez naszych użytkowników. 

Sprawdź także: Buraczki na zimę. O te przepisy będą pytać wszyscy znajomi

Z czym łączyć pigwę?

1. Pigwa z żurawiną

Pigwa, dość kwaskowata w smaku, świetnie sprawdzi się w połączeniu z podobnie słodko-kwaśną żurawiną. Jeśli chcesz zapewnić swojemu organizmowi solidną dawkę witaminy C i tych z grupy B, postaw na przetwory. Słoiki możesz przechować nawet do zimy i dopiero wtedy użyć nadzienia do deserów lub np. naleśników. Taki miks owoców sprawdzi się też w przypadku ciast - nie tylko pięknie się prezentuje, ale i dobrze smakuje. 

Pigwa z żurawiną

 Pigwa z żurawiną Zobacz przepis

Z czym łączyć pigwę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mini torciki z pigwą i żurawiną

 Mini torciki z pigwą i żurawiną Zobacz przepis

Tort z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pigwa z pomarańczą

Cytrusy (zarówno pomarańcze, jak i cytryny) dobrze uzupełniają smak pigwy i pozwalają zachować jej piękny kolor. Dżem z pigwy i pomarańczy to pyszny pomysł na śniadanie. Taki dodatek jest prosty w przygotowaniu.

Dżem z pigwy i pomarańczy

 Dżem z pigwy i pomarańczy Zobacz przepis

Dżem z pigwy i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pigwa z jabłkiem

Choć szarlotkę możesz przygotować wyłącznie z pigw, to warto do ciasta dodać też trochę jabłek. Takie zestawienie tylko wzbogaci aromat deseru. Oczywiście możesz też postawić na dżem lub konfiturę, podobnie jak w przypadku żurawiny czy cytrusów. Zajadając się miksem jabłkowo-pigwowym, dostarczasz organizmowi dużo błonnika i witamin. To samo zdrowie!

Konfitura z pigwy i jabłek

 Konfitura z pigwy i jabłek Zobacz przepis

Konfitura z pigwy i jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krem pigwowo-jabłkowy z cynamonem

 Krem pigwowo-jabłkowy z cynamonem Zobacz przepis

Krem z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pigwa z dynią

Z czym łączyć pigwę? Nieoczywistym, ale bardzo jesiennym, wyborem jest dynia. Tarta z pigwą i budyniem dyniowym brzmi pysznie, prawda? To niejedyne danie, które ci polecamy. Możesz również zdecydować się na ugotowanie zupy kremu z dyni i pigwy albo przyrządzenie dżemu z tymi składnikami. 

Tarta z pigwą i budyniem dyniowym

 Tarta z pigwą i budyniem dyniowym Zobacz przepis

Tarta z pigwą i dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pigwa z imbirem

Lubisz nieco bardziej wyraziste i ostre smaki? Połącz pigwę z imbirem, który wspiera układ odpornościowy. Dorzuć go do herbaty lub grzańca, aby rozgrzać organizm. Dżem z tymi składnikami sprawdzi się zarówno do jesiennej herbaty, jak i do ciast. Możesz go też rozsmarować na słodkim pieczywie, np. chałce. 

Pigwa z imbirem

 Pigwa z imbirem Zobacz przepis

Pigwa z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem

 Dżem pigwowy z cytryną i imbirem Zobacz przepis

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pigwa z miodem

Dokładnie pigwa w miodzie. Wystarczą dwa składniki, żeby wyczarować pyszną owocową herbatę. Pigwa w tym wydaniu zalecana jest przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie, stresie i zmęczeniu.

Pigwa w miodzie

 Pigwa w miodzie Zobacz przepis

Pigwa w miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pigwa z wędliną lub mięsem

Jeśli szukasz pomysłów na to, z czym łączyć pigwę, zaproponujemy jeszcze jedno, mniej tradycyjne rozwiązanie. Przygotuj mus lub chutney z pigwą i użyj do mięsnych dań. Poniżej znajdziesz przepisy na wyjątkowo smaczne kanapki. To ciekawe połączenie na pewno przypadnie ci do gustu!

Kanapki z salami i pigwą

 Kanapki z salami i pigwą Zobacz przepis

Kanapki z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pasztet z gęsiej wątróbki i chutney z pigwy

 Pasztet z gęsiej wątróbki i chutney z pigwy Zobacz przepis

Jak zrobić chutney z pigwy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Dodajesz ją do sałatek. Na zmarszczki działa jak żelazko »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Pieczywo duński chleb żytni

Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...

Odsłon: 2174

>60 min
7

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Merkucjo

Ciasto Merkucjo to połączenie mocno czekoladowego ciasta z delikatnym serniki...

Odsłon: 304005

60 min
719

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

2
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0