Najlepsze przepisy na ogórki

Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. Dowiedz się, z czym łączyć pigwę, żeby smak przygotowanych dań był jeszcze ciekawszy i lepszy.

Fot.123RF/Picsel

Z wyglądu można ją pomylić z jabłkiem. Pigwa, choć nie nadaje się do jedzenia na surowo, jest świetnym składnikiem przetworów i ciast. Możesz z niej przyrządzić smakowitą szarlotkę, nalewkę lub konfiturę. To owoc o niskim indeksie glikemicznym, dlatego mogą go spożywać również diabetycy. 

Pigwa zawiera dużą dawkę witaminy C, dlatego wspiera odporność organizmu i broni przed jesiennymi infekcjami. Co więcej, wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, detoksykujące i dostarcza organizmowi cennych mikroelementów (m.in. potas, magnez, żelazo czy wapń). To także wartościowe źródło błonnika (który usprawnia układ trawienny) oraz antyoksydantów (działających przeciwnowotworowo i zwalczających wolne rodniki). 

Choć z samej pigwy można przyrządzić pyszny dżem czy deser, warto dodać jeszcze inne składniki. Nie tylko smak potrawy robi się ciekawszy i po prostu lepszy, ale danie zyskuje nowych właściwości. 

Z czym łączyć pigwę? Okazuje się, że można parować ją z innymi owocami, ale także mięsem czy wędlinami. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów, przetestowanych przez naszych użytkowników. 

Sprawdź także: Buraczki na zimę. O te przepisy będą pytać wszyscy znajomi

Z czym łączyć pigwę?

1. Pigwa z żurawiną

Pigwa, dość kwaskowata w smaku, świetnie sprawdzi się w połączeniu z podobnie słodko-kwaśną żurawiną. Jeśli chcesz zapewnić swojemu organizmowi solidną dawkę witaminy C i tych z grupy B, postaw na przetwory. Słoiki możesz przechować nawet do zimy i dopiero wtedy użyć nadzienia do deserów lub np. naleśników. Taki miks owoców sprawdzi się też w przypadku ciast - nie tylko pięknie się prezentuje, ale i dobrze smakuje. 

Pigwa z żurawiną

 Pigwa z żurawiną Zobacz przepis

Z czym łączyć pigwę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mini torciki z pigwą i żurawiną

 Mini torciki z pigwą i żurawiną Zobacz przepis

Tort z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pigwa z pomarańczą

Cytrusy (zarówno pomarańcze, jak i cytryny) dobrze uzupełniają smak pigwy i pozwalają zachować jej piękny kolor. Dżem z pigwy i pomarańczy to pyszny pomysł na śniadanie. Taki dodatek jest prosty w przygotowaniu.

Dżem z pigwy i pomarańczy

 Dżem z pigwy i pomarańczy Zobacz przepis

Dżem z pigwy i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pigwa z jabłkiem

Choć szarlotkę możesz przygotować wyłącznie z pigw, to warto do ciasta dodać też trochę jabłek. Takie zestawienie tylko wzbogaci aromat deseru. Oczywiście możesz też postawić na dżem lub konfiturę, podobnie jak w przypadku żurawiny czy cytrusów. Zajadając się miksem jabłkowo-pigwowym, dostarczasz organizmowi dużo błonnika i witamin. To samo zdrowie!

Konfitura z pigwy i jabłek

 Konfitura z pigwy i jabłek Zobacz przepis

Konfitura z pigwy i jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krem pigwowo-jabłkowy z cynamonem

 Krem pigwowo-jabłkowy z cynamonem Zobacz przepis

Krem z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pigwa z dynią

Z czym łączyć pigwę? Nieoczywistym, ale bardzo jesiennym, wyborem jest dynia. Tarta z pigwą i budyniem dyniowym brzmi pysznie, prawda? To niejedyne danie, które ci polecamy. Możesz również zdecydować się na ugotowanie zupy kremu z dyni i pigwy albo przyrządzenie dżemu z tymi składnikami. 

Tarta z pigwą i budyniem dyniowym

 Tarta z pigwą i budyniem dyniowym Zobacz przepis

Tarta z pigwą i dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pigwa z imbirem

Lubisz nieco bardziej wyraziste i ostre smaki? Połącz pigwę z imbirem, który wspiera układ odpornościowy. Dorzuć go do herbaty lub grzańca, aby rozgrzać organizm. Dżem z tymi składnikami sprawdzi się zarówno do jesiennej herbaty, jak i do ciast. Możesz go też rozsmarować na słodkim pieczywie, np. chałce. 

Pigwa z imbirem

 Pigwa z imbirem Zobacz przepis

Pigwa z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem

 Dżem pigwowy z cytryną i imbirem Zobacz przepis

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pigwa z miodem

Dokładnie pigwa w miodzie. Wystarczą dwa składniki, żeby wyczarować pyszną owocową herbatę. Pigwa w tym wydaniu zalecana jest przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie, stresie i zmęczeniu.

Pigwa w miodzie

 Pigwa w miodzie Zobacz przepis

Pigwa w miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pigwa z wędliną lub mięsem

Jeśli szukasz pomysłów na to, z czym łączyć pigwę, zaproponujemy jeszcze jedno, mniej tradycyjne rozwiązanie. Przygotuj mus lub chutney z pigwą i użyj do mięsnych dań. Poniżej znajdziesz przepisy na wyjątkowo smaczne kanapki. To ciekawe połączenie na pewno przypadnie ci do gustu!

Kanapki z salami i pigwą

 Kanapki z salami i pigwą Zobacz przepis

Kanapki z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pasztet z gęsiej wątróbki i chutney z pigwy

 Pasztet z gęsiej wątróbki i chutney z pigwy Zobacz przepis

Jak zrobić chutney z pigwy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Dodajesz ją do sałatek. Na zmarszczki działa jak żelazko »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 14

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 6

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 39

>60 min
3
15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26