Ewa_Gotuje

Zielone, czarne czy czerwone? Które z nich są najzdrowsze? Jakie właściwości mają oliwki? I kto powinien je jeść?

Oliwki to skarbnica mikroelementów i witamin. Wspierają one pracę układu krwionośnego, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także zmniejszają stan zapalny. Jakie rodzaje oliwek wyróżniamy? Jakie właściwości lecznicze posiadają te owoce? I kto powinien włączyć je do diety?

Które oliwki są najzdrowsze - zielone, czarne czy czerwone? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Oliwki to flagowy składnik kuchni śródziemnomorskiej. Można je znaleźć w wielu tradycyjnych daniach. Jednak smak tych niewielkich owoców to niejedyny powód, dla którego tak chętnie wykorzystuje się je w potrawach. Okazuje się, że są one po brzegi wypełnione prozdrowotnymi substancjami. Jakie rodzaje oliwek wyróżniamy? I dlaczego warto już dziś włączyć je do swojej diety? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej. 

Sprawdź także: Która fasolka jest zdrowsza - żółta czy zielona? Dla cukrzyków kolor nie ma znaczenia, w sezonie powinni jeść regularnie

Rodzaje oliwek

Czym różnią się między sobą poszczególne rodzaje oliwek? Wśród najpopularniejszych gatunków znaleźć można oliwkę europejską. Na półkach sklepowych zobaczysz ją w trzech kolorach, tj. zielonym, czerwonym i czarnym. Zależy on od stopnia dojrzałości owocu, a dokładniej momentu, w którym zostały zerwane z drzewa oliwnego. Najmniej dojrzałe są te zielone, natomiast najbardziej - czarne. 

Jakie właściwości mają oliwki?

Owoce posiadają cały wachlarz substancji odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety, bez względu na ich kolor. Wszystkie z nich posiadają bogate własności lecznicze i świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie wielu dań. 

Jakie właściwości mają oliwki? Wykazują bardzo silne działanie przeciwzapalne. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, w szczególności substancji zwanej oleocanthalem. Działa on jak naturalny środek przeciwbólowy. Ponadto spożywanie oliwek jest zalecane wszystkim pacjentom z alergiami. Obniżają one odpowiedź histaminową organizmu, dzięki czemu łagodzą przebieg takich schorzeń jak astma. 

Jakie inne cechy prozdrowotne posiadają oliwki? Ich przeciwutleniające właściwości spowalniają procesy starzenia i poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Wśród najważniejszych związków o tym działaniu, jakie można w nich znaleźć, wyróżnia się m.in. kwercetynę, hydroksytyrosol oraz kwas oleanolowy. Warto także zwrócić uwagę, że kryje się w nich całkiem spora zawartość witamin C, A i E. 

Na co dzień borykasz się z problemami trawiennymi? W takim razie wiedz, że regularne spożywanie oliwek łagodzi wszelkie dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Aktywują one wydzielanie hormonów żółciowych i trzustkowych, a co za tym idzie, obniżają ryzyko pojawienia się kamieni. Świetnie sprawdzą się one również w leczeniu zapalenia błony śluzowej żołądka. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości błonnika, ułatwiają one wypróżnianie i wspierają utratę wagi

Oliwki dodane do posiłku wydłużają uczucie sytości i regulują poziom cukru we krwi. Dzięki temu są one szczególnie polecane dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Do właściwości oliwek zalicza się też wspieranie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Zmniejszają one uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych, chroniąc go przed odkładaniem się blaszek miażdżycowych. 

Kto powinien jeść oliwki?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Ze względu na zbawienny wpływ oliwek na ludzki organizm, warto włączyć je do menu bez względu na rodzaj diety, jaki stosujesz. Kto powinien jeść oliwki w szczególności? Wdrożenie ich do jadłospisu jest zalecane zarówno osobom borykającym się z problemami metabolicznymi, jak i tym, które pragną pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Doniesienia ze świata nauki wskazują także, że regularne jedzenie tych owoców może stanowić naturalną prewencję przed rozmaitymi nowotworami. Twoją największą bolączką są problemy trawienne? W takim razie oliwki to idealne nutraceutyk dla takich osób jak ty.  

Które oliwki są najzdrowsze - zielone, czarne czy czerwone? 

Jeśli usilnie szukasz odpowiedzi na pytanie, które oliwki są najzdrowsze - zielone, czarne czy czerwone, wiedz, że nie ma między nimi zbyt dużej różnicy pod kątem własności zdrowotnych. Ich zielona wersja jest najmniej kaloryczna, ale różnice między ich poszczególnymi rodzajami są niewielkie. Warto zatem sięgać po wszystkie ich warianty, w zależności od twoich preferencji smakowych. 

Oliwki - zastosowanie w kuchni 

Po głowie chodzi ci pomysł na danie z tytułowymi oliwkami? Zastosowanie w kuchni tych niewielkich owoców daje ogromne pole do popisu. Można je wcinać solo i delektować się nimi w pastach kanapkowych. Rozwiązań kulinarnych dla tych kolorowych dodatków do dań jest jednak znacznie więcej.  

Oliwki możesz wykorzystać na przykład do wyczarowania pikantnego sosu pomidorowego z papryczką chili. W tym wypadku najlepiej sprawdzą się te czarne, do których dorzucisz kapary i posiekane filety anchois. Składniki te wystarczy wymieszać z makaronem spaghetti, a na końcu posypać świeżą, drobno pokrojoną bazylią. Kolejną propozycją jest szybki, pikantny dip. Wyczarujesz go z drobno posiekanych oliwek bez pestek i odrobiny czosnku. Zmiksuj oba te składniki w blenderze na gładką masę, a na końcu dolej oliwy z oliwek i wyciśnij sok z cytryny do smaku. 

Oliwki doskonale sprawdzą się na chrupiącej bruschetcie. W tym wydaniu wystarczy wymieszać je z drobno pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Jeśli lubisz gładkie pasty, możesz użyć do jej wykonania blendera. Rozłóż smarowidło na kromkach ciabatty natartych czosnkiem i udekoruj wszystko liśćmi rukoli, oliwą z oliwek i bazylią. 

Jesteś entuzjastą warzyw? Wobec tego oliwki posłużą ci jako przepyszne nadzienie do pomidorów. Potrawa ta wyśmienicie sprawdzi się w roli przystawki do głównego dania lub przekąski między posiłkami. Wyłuskaj miąższ z ich środka i wypełnij je gotowanym ryżem i siekanymi oliwkami, które wcześniej doprawisz ulubionymi ziołami, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. 

Fani majonezu mogą wykonać go, dorzucając do oryginalnej receptury posiekane oliwki. Aby wyczarować całkowicie nowy i świeży dodatek do dań, wystarczy skropić całość sokiem z cytryny. Można je także wymieszać z domowej roboty musztardą. Nie bój się eksperymentować i pozwól ponieść się kulinarnej fantazji. 

Jeśli chciałbyś skosztować nietypowej przystawki, postaw na kiszoną wersję oliwek. Możesz dostać je w wielu sklepach internetowych lub pokusić się o ich własnoręczne wykonanie. W tym celu potrzebujesz wybranych oliwek, wody z kiszonych ogórków i główki czosnku. Dokładnie wyparz słoik i nakrętki, umyj oliwki i poczekaj, aż się osuszą. Następnie podziel czosnek na ząbki i obierz je z łupin. Włóż oliwki do naczynia i dokładaj czosnek, wszystko ciasno układając. Całość zalej wodą z kiszonych ogórków. Pamiętaj, aby żaden z elementów nie wystawał powyżej linii płynu. 

 

1. Koreczki z oliwkami

 Koreczki z oliwkami Zobacz przepis

Koreczki z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Masło z oliwkami

 Masło z oliwkami Zobacz przepis

Masło z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Bruschetta z tapenadą

 Bruschetta z tapenadą Zobacz przepis

Bruschetta z pastą z oliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasta z tuńczyka i oliwek

 Pasta z tuńczyka i oliwek Zobacz przepis

Pasta z tuńczyka i oliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szybka sałatka z oliwkami

 Szybka sałatka z oliwkami Zobacz przepis

Sałatka z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka ziemniaczana z oliwkami

 Sałatka ziemniaczana z oliwkami Zobacz przepis

Sałatka ziemniaczana z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami

 Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami Zobacz przepis

Sałatka z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Roladki wieprzowe z oliwkami

 Roladki wieprzowe z oliwkami Zobacz przepis

Roladki wieprzowe z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kaczka z oliwkami

 Kaczka z oliwkami Zobacz przepis

Kaczka z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Roladki z czarnymi oliwkami

 Roladki z czarnymi oliwkami Zobacz przepis

Roladki z czarnymi oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Zupa pomidorowa z oliwkami

 Zupa pomidorowa z oliwkami Zobacz przepis

Zupa pomidorowa z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Tarta cebulowa z oliwkami

 Tarta cebulowa z oliwkami Zobacz przepis

Tarta cebulowa z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: gemini.pl, medonet.pl, abczdrowie.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 89

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 858

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1