Do góry

Przekąski Przepis na:

Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 1159

Włoski chlebek z oliwkami

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • zioła (tymianek, kminek)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwel
  • oliwki ( około 20 sztuk )
  • gruba sól morska
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę. Do przesianej mąki dodajemy suszone drożdże, sól morską i zioła. Całość mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy oliwę z oliwek i wodę. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.

  2. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  3. Formę do pieczenia smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto formujemy (nie powinno być zbyt grube) i wkładamy do formy. Następnie oliwki wciskamy do ciasta (mogą być w całości lub przekrojone na pół). Ciasto posypujemy grubą solą po wierzchu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

  4. Pieczemy ok 15-20 minut aż do zarumienienia ciasta. Chlebek najlepiej smakuje na świeżo ale równie dobrze można go jeść dnia następnego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń