Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18370
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 811
Rozpływająca się w ustach przekąska.
Odsłon: 241
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18370
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 811
Rozpływająca się w ustach przekąska.
Odsłon: 241
Składniki
Przesiewamy mąkę. Do przesianej mąki dodajemy suszone drożdże, sól morską i zioła. Całość mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy oliwę z oliwek i wodę. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formę do pieczenia smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto formujemy (nie powinno być zbyt grube) i wkładamy do formy. Następnie oliwki wciskamy do ciasta (mogą być w całości lub przekrojone na pół). Ciasto posypujemy grubą solą po wierzchu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 15-20 minut aż do zarumienienia ciasta. Chlebek najlepiej smakuje na świeżo ale równie dobrze można go jeść dnia następnego.