Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10688
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 914
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9126
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10688
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 914
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9126
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Przesiewamy mąkę. Do przesianej mąki dodajemy suszone drożdże, sól morską i zioła. Całość mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy oliwę z oliwek i wodę. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formę do pieczenia smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto formujemy (nie powinno być zbyt grube) i wkładamy do formy. Następnie oliwki wciskamy do ciasta (mogą być w całości lub przekrojone na pół). Ciasto posypujemy grubą solą po wierzchu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 15-20 minut aż do zarumienienia ciasta. Chlebek najlepiej smakuje na świeżo ale równie dobrze można go jeść dnia następnego.