Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1341
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1799
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 272
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 594
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1341
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1799
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 272
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 594
Składniki
Przesiewamy mąkę. Do przesianej mąki dodajemy suszone drożdże, sól morską i zioła. Całość mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy oliwę z oliwek i wodę. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formę do pieczenia smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto formujemy (nie powinno być zbyt grube) i wkładamy do formy. Następnie oliwki wciskamy do ciasta (mogą być w całości lub przekrojone na pół). Ciasto posypujemy grubą solą po wierzchu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 15-20 minut aż do zarumienienia ciasta. Chlebek najlepiej smakuje na świeżo ale równie dobrze można go jeść dnia następnego.