Konkurs: sałatki i surówki

Ziemniaczane naleśniki z patelni – przepis z książek kucharskich naszych babć

Trudno jest znaleźć choć jedną osobę, która nie lubiłaby naleśników. Podawane na słodko lub na słono, rozpieszczają nawet najbardziej wymagające podniebienia. Masz ochotę na ten przysmak w wytrawnej wersji? Postaw na ziemniaczane naleśniki z patelni – przepis jest niezwykle prosty!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić ziemniaczane naleśniki z mięsem?

- Jak zrobić ziemniaczane naleśniki z tuńczykiem?

- Jak przyrządzić ziemniaczane naleśniki z pieczarkami?

- Jak zrobić słowackie naleśniki ziemniaczane?

- Z czym podawać naleśniki ziemniaczane?

 

Nie ulega wątpliwości, że naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, podawane są zarówno w formie obiadu, jak i deseru. Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami, serem, truskawkami, jagodami, bananem, czekoladą czy bitą śmietaną to tylko kilka z wielu opcji, na jakie można sobie pozwolić.

Myśląc o naleśnikach, prawdopodobnie masz przed oczami placki z mąki pszennej, złożone w rulon lub kopertę. Tymczasem okazuje się, że można przyrządzić je zupełnie inaczej i tak samo zachwycać się ich smakiem. Mowa tutaj o ziemniaczanych naleśnikach z mięsnym farszem, tuńczykiem lub pieczarkami. Jak powstają i z jakimi dodatkami smakują najlepiej?

 

Sprawdź także: Naleśniki w wersji wytrawnej - przepisy ze Smaker.pl

Ziemniaczane naleśniki z mięsnym farszem

Ziemniaczane naleśniki z mięsnym farszem to idealny pomysł na obiad, zwłaszcza dla fanów wyjątkowych smaków. Nie dość, że wychodzą nawet najmniej doświadczonym kucharzom, to jeszcze sycą na wiele godzin. Najlepszym wyborem w ich przypadku będzie mięso mielone, które łatwo połączysz z pozostałymi składnikami i wyczarujesz z nich pyszny farsz.

Poza powyższym produktem na twojej zakupowej liście powinien znaleźć się czosnek, cebula, masło, bulion, przecier pomidorowy, olej roślinny, jajka, ziemniaki, mąka, mleko oraz sól. W farszu nie powinno zabraknąć przypraw - świetnie sprawdzi się tutaj suszone oregano oraz słodka papryka. Lubisz mocno wyraziste smaki? W takim razie nie bój się zaszaleć!

Warto pamiętać, że przygotowanie dania składa się z dwóch głównych etapów. Jak powstają ziemniaczane naleśniki z patelni? Przepis na mięsną wersję uwzględnia dwa rodzaje obróbki termicznej - smażenie i pieczenie. Od którego z nich zacząć?

Najpierw należy przyrządzić naleśniki. Przeciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę, a następnie dorzuć do nich pozostałe składniki i zmiksuj całość na gładką masę. Jako że ciasto wychodzi dość gęste, rozprowadź je równomiernie na patelni, najlepiej w taki sposób, żeby nie było zbyt grube.

Gdy placki będą gotowe, możesz zabrać się za farsz. Zeszklij cebulę i czosnek na patelni, a następnie dodaj do nich przyprawy, mięso oraz masło. Smaż je do momentu, aż mięso się zarumieni. Po ok. 20 minutach możesz wlać bulion i przykryć zawartość patelni na ok. 10 minut.

Twój farsz już zachwyca swoim aromatem? A to jeszcze nie koniec! Czas wzbogacić go o przecier pomidorowy i ponownie przykryć. Gdy zakończysz obróbkę termiczną, zdejmij pokrywkę z patelni i zaczekaj, aż nadmiar wody odparuje, a nadzienie nieco ostygnie.

Twoja potrawa już osiągnęła odpowiednią temperaturę? Zatem możesz przełożyć ją na naleśniki i zawinąć je w roladki. Ułóż je na blaszce do pieczenia i polej odrobiną przecieru pomidorowego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby posypać je serem - warto jednak zrobić to na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika, żeby się nie przypalił. Smacznego!

Zobacz: Frittata na energetyczny początek dnia

Ziemniaczane naleśniki z tuńczykiem

Ziemniaczane naleśniki z tuńczykiem to doskonała przekąska nie tylko dla fanów ryb. Możesz usmażyć je na patelni i - jak w powyższym przepisie - dodatkowo zapiec w piekarniku. Kluczowym elementem receptury jest oczywiście rybny farsz, który wyczarujesz z zaledwie kilku elementów.

Do przyrządzenia nadzienia przyda ci się tuńczyk w sosie własnym, śmietana, świeży koperek, wiórki masła, ser żółty oraz kukurydza. W niektórych książkach kucharskich widnieją również jajka na twardo, biały pieprz oraz oregano.

Same naleśniki możesz przygotować tak jak w mięsnej wersji. Jeśli chodzi o farsz, nie wymaga on specjalnych umiejętności kulinarnych - wystarczy posiekać koperek, pokroić jajka, odsączyć tuńczyka z zalewy, zetrzeć ser, a następnie połączyć wszystko ze śmietaną, doprawić i dokładnie wymieszać.

Po zawinięciu naleśników w rulon przełóż je do naczynia żaroodpornego i posyp wiórkami masła oraz sera. Piecz je do momentu, aż ser się roztopi i nieco zarumieni. Przekąska najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po obróbce termicznej.

Naleśniki ziemniaczane - jak zrobić?

Naleśniki ziemniaczane

Jak zrobić naleśniki ziemniaczane? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Naleśniki ziemniaczane z pieczarkami

Nie jesz mięsa ani ryb, ale masz ochotę na ziemniaczane naleśniki z patelni? Przepis na wersję z pieczarkami jest równie wyśmienity! Wyjątkowość tego dania tkwi właśnie w prostocie - wcale nie musisz dodawać do niego wyszukanych składników, żeby zachwycał swoim smakiem.

Jak powstają naleśniki ziemniaczane z pieczarkami? Farsz zawiera zaledwie trzy produkty - masło, cebulę i pieczarki. Wystarczy pokroić dwa ostatnie w drobną kostkę, a następnie podsmażyć je na maśle. Nie musisz ich zapiekać, ale jeśli się na to zdecydujesz, warto wcześniej oprószyć je serem.

Naleśniki ziemniaczane

Naleśniki ziemniaczane

Jak zrobić naleśniki ziemniaczane? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Słowackie naleśniki ziemniaczane

Lubisz odkrywać nowe smaki i poznawać zagraniczne receptury? Nie musisz szukać zbyt daleko! Możesz przyrządzić np. zemiakové lokše, czyli słowackie naleśniki ziemniaczane, które cieszą się ogromną popularnością zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów.

Potrawa składa się z zaledwie czterech składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Są to oczywiście ugotowane ziemniaki, a także sól, mąka oraz masło. Wszystkie elementy należy ze sobą połączyć, a następnie zagnieść i rozwałkować ciasto na około trzy milimetry grubości.

Naleśniki powinny mieć średnicę patelni, z której korzystasz. Warto podkreślić, że smaży się je bez dodatku tłuszczu, więc należy zachować czujność, żeby się nie przypaliły. Dopiero po obróbce termicznej smaruje się je masłem.

Słowackie naleśniki ziemniaczane można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Na Słowacji często serwowane są z mięsem, np. z kaczką, gęsią lub podrobami. Idealnie komponują się również z owocami, dżemami i powidłami. Co ciekawe, wcale nie trzeba ich faszerować - można zastąpić nimi pieczywo i traktować jako dodatek do innych potraw.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Naleśniki ziemniaczane z patelni - z czym podawać?

Nie tylko zioła i przyprawy mogą podkreślić smak twoich naleśników ziemniaczanych z patelni. Z czym podawać tę przekąskę, żeby wyodrębnić z niej to, co najlepsze? Możliwości są wręcz nieograniczone! W trakcie rodzinnego obiadu lub imprezy możesz podać je z sosami, np. czosnkowym, tzatziki i koperkowym.

Czy farsz do naleśników musi ograniczać się jedynie do mięsa, ryb oraz pieczarek? Absolutnie nie! Zatem na jakie dodatki warto postawić? Na liście tych najbardziej polecanych widnieje łosoś, cukinia, pierś z kurczaka, szparagi, boczek, a nawet gulasz i twarożek. Opcji jest naprawdę wiele, więc daj się ponieść wyobraźni i nie bój się eksperymentować!

Zobacz także:

Słodkości na karnawał. Co przygotować na imprezę? »

Kasza gryczana: właściwości i zastosowanie »

Ciasto z blendera. Przepis z 1969 roku hitem internetu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Szybka pomidorowa na rosole

Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...

Odsłon: 23

30 min
1
Desery Babka kawowa

Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...

Odsłon: 309

30 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Kapuściana kolorowa surówka

Polecam surówkę z kapusty mieszanej czyli białej i czerwonej z dodatkami. Sur...

Odsłon: 86

30 min
3
60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka leśny mech

Polecam pyszną sałatkę warstwową nazwaną leśnym mchem. Sałatka bardzo smaczn...

Odsłon: 2235

>60 min
8
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka buraczana z kaszą i tuńczykiem

Smaczna, pożywna, fajnie się prezentuje na stole, ale też szybko znika z tale...

Odsłon: 97

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Najpopularniejsze przepisy czerwca

Przekonaj się, które dania okazały się najchętniej wyszukiwane na przełomie wiosny i lata. Oto 10 najpopularniejszych przepisów naszych użytkownikó...

0
Informacje Jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Sposoby na tani i szybki obiad!

Zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Możliwości jest naprawdę dużo! Kotlety, pasty, pyzy czy sałatki to tylko kilka z wielu op...

0
Informacje Jak wykorzystać ciasto francuskie, które zalega ci w lodówce? Oto 6 niezawodnych pomysłów!

Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny składnik, który doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Jak wykorzystać ci...

1
Informacje Jak upiec karkówkę? Te rady sprawią, że będzie miękka i soczysta

Karkówka to jedno z ulubionych mięsnych dań Polaków. Karczek może być przygotowywany na grillu, w marynacie lub bez. Świetnie będzie także smakować...

0