Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić ziemniaczane naleśniki z mięsem?
- Jak zrobić ziemniaczane naleśniki z tuńczykiem?
- Jak przyrządzić ziemniaczane naleśniki z pieczarkami?
- Jak zrobić słowackie naleśniki ziemniaczane?
- Z czym podawać naleśniki ziemniaczane?
Nie ulega wątpliwości, że naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, podawane są zarówno w formie obiadu, jak i deseru. Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami, serem, truskawkami, jagodami, bananem, czekoladą czy bitą śmietaną to tylko kilka z wielu opcji, na jakie można sobie pozwolić.
Myśląc o naleśnikach, prawdopodobnie masz przed oczami placki z mąki pszennej, złożone w rulon lub kopertę. Tymczasem okazuje się, że można przyrządzić je zupełnie inaczej i tak samo zachwycać się ich smakiem. Mowa tutaj o ziemniaczanych naleśnikach z mięsnym farszem, tuńczykiem lub pieczarkami. Jak powstają i z jakimi dodatkami smakują najlepiej?
Sprawdź także: Naleśniki w wersji wytrawnej - przepisy ze Smaker.pl
Ziemniaczane naleśniki z mięsnym farszem
Ziemniaczane naleśniki z mięsnym farszem to idealny pomysł na obiad, zwłaszcza dla fanów wyjątkowych smaków. Nie dość, że wychodzą nawet najmniej doświadczonym kucharzom, to jeszcze sycą na wiele godzin. Najlepszym wyborem w ich przypadku będzie mięso mielone, które łatwo połączysz z pozostałymi składnikami i wyczarujesz z nich pyszny farsz.
Poza powyższym produktem na twojej zakupowej liście powinien znaleźć się czosnek, cebula, masło, bulion, przecier pomidorowy, olej roślinny, jajka, ziemniaki, mąka, mleko oraz sól. W farszu nie powinno zabraknąć przypraw - świetnie sprawdzi się tutaj suszone oregano oraz słodka papryka. Lubisz mocno wyraziste smaki? W takim razie nie bój się zaszaleć!
Warto pamiętać, że przygotowanie dania składa się z dwóch głównych etapów. Jak powstają ziemniaczane naleśniki z patelni? Przepis na mięsną wersję uwzględnia dwa rodzaje obróbki termicznej - smażenie i pieczenie. Od którego z nich zacząć?
Najpierw należy przyrządzić naleśniki. Przeciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę, a następnie dorzuć do nich pozostałe składniki i zmiksuj całość na gładką masę. Jako że ciasto wychodzi dość gęste, rozprowadź je równomiernie na patelni, najlepiej w taki sposób, żeby nie było zbyt grube.
Gdy placki będą gotowe, możesz zabrać się za farsz. Zeszklij cebulę i czosnek na patelni, a następnie dodaj do nich przyprawy, mięso oraz masło. Smaż je do momentu, aż mięso się zarumieni. Po ok. 20 minutach możesz wlać bulion i przykryć zawartość patelni na ok. 10 minut.
Twój farsz już zachwyca swoim aromatem? A to jeszcze nie koniec! Czas wzbogacić go o przecier pomidorowy i ponownie przykryć. Gdy zakończysz obróbkę termiczną, zdejmij pokrywkę z patelni i zaczekaj, aż nadmiar wody odparuje, a nadzienie nieco ostygnie.
Twoja potrawa już osiągnęła odpowiednią temperaturę? Zatem możesz przełożyć ją na naleśniki i zawinąć je w roladki. Ułóż je na blaszce do pieczenia i polej odrobiną przecieru pomidorowego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby posypać je serem - warto jednak zrobić to na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika, żeby się nie przypalił. Smacznego!
Zobacz: Frittata na energetyczny początek dnia
Ziemniaczane naleśniki z tuńczykiem
Ziemniaczane naleśniki z tuńczykiem to doskonała przekąska nie tylko dla fanów ryb. Możesz usmażyć je na patelni i - jak w powyższym przepisie - dodatkowo zapiec w piekarniku. Kluczowym elementem receptury jest oczywiście rybny farsz, który wyczarujesz z zaledwie kilku elementów.
Do przyrządzenia nadzienia przyda ci się tuńczyk w sosie własnym, śmietana, świeży koperek, wiórki masła, ser żółty oraz kukurydza. W niektórych książkach kucharskich widnieją również jajka na twardo, biały pieprz oraz oregano.
Same naleśniki możesz przygotować tak jak w mięsnej wersji. Jeśli chodzi o farsz, nie wymaga on specjalnych umiejętności kulinarnych - wystarczy posiekać koperek, pokroić jajka, odsączyć tuńczyka z zalewy, zetrzeć ser, a następnie połączyć wszystko ze śmietaną, doprawić i dokładnie wymieszać.
Po zawinięciu naleśników w rulon przełóż je do naczynia żaroodpornego i posyp wiórkami masła oraz sera. Piecz je do momentu, aż ser się roztopi i nieco zarumieni. Przekąska najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po obróbce termicznej.
Naleśniki ziemniaczane - jak zrobić?
Jak zrobić naleśniki ziemniaczane? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Naleśniki ziemniaczane z pieczarkami
Nie jesz mięsa ani ryb, ale masz ochotę na ziemniaczane naleśniki z patelni? Przepis na wersję z pieczarkami jest równie wyśmienity! Wyjątkowość tego dania tkwi właśnie w prostocie - wcale nie musisz dodawać do niego wyszukanych składników, żeby zachwycał swoim smakiem.
Jak powstają naleśniki ziemniaczane z pieczarkami? Farsz zawiera zaledwie trzy produkty - masło, cebulę i pieczarki. Wystarczy pokroić dwa ostatnie w drobną kostkę, a następnie podsmażyć je na maśle. Nie musisz ich zapiekać, ale jeśli się na to zdecydujesz, warto wcześniej oprószyć je serem.
Jak zrobić naleśniki ziemniaczane? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Słowackie naleśniki ziemniaczane
Lubisz odkrywać nowe smaki i poznawać zagraniczne receptury? Nie musisz szukać zbyt daleko! Możesz przyrządzić np. zemiakové lokše, czyli słowackie naleśniki ziemniaczane, które cieszą się ogromną popularnością zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów.
Potrawa składa się z zaledwie czterech składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Są to oczywiście ugotowane ziemniaki, a także sól, mąka oraz masło. Wszystkie elementy należy ze sobą połączyć, a następnie zagnieść i rozwałkować ciasto na około trzy milimetry grubości.
Naleśniki powinny mieć średnicę patelni, z której korzystasz. Warto podkreślić, że smaży się je bez dodatku tłuszczu, więc należy zachować czujność, żeby się nie przypaliły. Dopiero po obróbce termicznej smaruje się je masłem.
Słowackie naleśniki ziemniaczane można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Na Słowacji często serwowane są z mięsem, np. z kaczką, gęsią lub podrobami. Idealnie komponują się również z owocami, dżemami i powidłami. Co ciekawe, wcale nie trzeba ich faszerować - można zastąpić nimi pieczywo i traktować jako dodatek do innych potraw.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Naleśniki ziemniaczane z patelni - z czym podawać?
Nie tylko zioła i przyprawy mogą podkreślić smak twoich naleśników ziemniaczanych z patelni. Z czym podawać tę przekąskę, żeby wyodrębnić z niej to, co najlepsze? Możliwości są wręcz nieograniczone! W trakcie rodzinnego obiadu lub imprezy możesz podać je z sosami, np. czosnkowym, tzatziki i koperkowym.
Czy farsz do naleśników musi ograniczać się jedynie do mięsa, ryb oraz pieczarek? Absolutnie nie! Zatem na jakie dodatki warto postawić? Na liście tych najbardziej polecanych widnieje łosoś, cukinia, pierś z kurczaka, szparagi, boczek, a nawet gulasz i twarożek. Opcji jest naprawdę wiele, więc daj się ponieść wyobraźni i nie bój się eksperymentować!
Zobacz także:
Słodkości na karnawał. Co przygotować na imprezę? »